Wat doet een omvormer?

Een omvormer is noodzakelijk om de gelijkstroom (DC) die door de zonnepanelen wordt geproduceers om te zetten in wisselstroom (AC) voor onze huizen. Tijdens dit proces gaat een klein deel van de stroom verloren. Omdat een omvormer 365 dagen per jaar wordt gebruikt en hij dagelijks vaak aan en uit schakelt is dit een kritisch onderdeel dat de duurzaamheid van een system bepaalt. 

Twee soorten omvormers

Globaal zijn er 2 soorten omvormers. De traditionele omvormer waar de opgewekte elektriciteit van alle panelen samen komt en wordt omgezet in gelijkstroom. Daarnaast wordt het gebruik van micro-omvormers steeds populairder. Dit betekent dat op elk paneel direct een omvormer wordt geplaatst. Mocht er in een dergelijk systeem onverphoopt een omvormer kapot gaan, dan blijven alle andere omvormers en de bijbehorende panelen dus gewoon stroom opwekken. Daarnaast is de bekaling van de panelen naar de meterkast dus al gelijkspanning en dat is better voor de brandveiligheid.

Er bestaan tevens omvormers die een deel van de stroom kunnen oplasaan wanneer deze niet direct wordt gebruikt. Dit noemen we een hybride omvormer. Deze functioaliteit wordt interesssant als de stroomprijs die u betaalt hoger light dan de prijs die u ervoor krijgt. Vanaf 2023 zal in Nederland de salderingsregeling langzaam worden afgebouwd en dan word dit dus steeds interessanter.

Van gelijkstroom naar bruikbare wisselspanning


Een omvormer is, of omvormers zijn het hart van een zonnepaneleninstallatie. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkspanning wordt omgezet in bruikbare wisselspanning. Hierdoor kunnen uw eigen apparaten worden voorzien van stroom door uw eigen zonnepanelen. Pebble Zonnepanelen werkt met omvormers uitsluitend met A-kwaliteit, die zijn goedgekeurd volgens de Nederlandse normen en die als zeer goed beoordeeld worden.

De gebruikte componenten zijn de best beschikbare. Dit uit zich in een hoge opbrengst en betrouwbaar systeem met nagenoeg onbeperkte mogelijkheden. Uiteraard zijn bij deze omvormers geen transformatoren en koelventilatoren nodig.Wat doet een (micro-) omvormer?

  1. Opgewekte energie wordt verzameld en omgezet in gelijkstroom.

  2. De omvormer zorgt ervoor dat gelijkspanning wordt omgezet in bruikbare wisselspanning

  3. Eigen apparaten kunnen voorzien worden van stroom van je eigen zonnepanelen.