Wat is het rendement van zonnepanelen?

Wat is het rendement van zonnepanelen?

Da term 'rendement van zonnepanelen' kan op meerdere manieren worden gebruikt. Als we de technische specificatie van een paneel bedoelen, dan drukken we rendement uit in een %: namelijk het vermogen van een zonnepaneel omzonlicht om te zetten in energie. Daarnaast kan er met het rendement van zonnepanelen bedoeld worden wat de financiële opbrengst is na aftrek van de investeringskosten. In dit artikel hanteren we de eerste definitie. Het rendement van zonnepanelen hang af van een behoorlijk aantal factoren. We vertellen u hier graag meer over.

Factoren die het rendement van de zonnepanelen beïnvloeden

Om het hoogste rendement van zonnepanelen te realiseren, dient u rekening te houden met onderstaande factoren die het rendement van de zonnepanelen beïnvloeden:

 • het aantal zonuren (hoeveelheid zon) op uw locatie;
 • het soort zonnepaneel;
 • de plaatsing en de hellingshoek van het paneel;

  Rendement van Zonnepanelen

  Tabel van Hespul

 • de zoninstraling;
 • de buitentemperatuur en weersomstandigheden;
 • de leeftijd van de zonnepanelen;
 • het onderhoud van de zonnepanelen (vuil);
 • de omvormer.
 • de manier waarop de zonnepanelen zijn aangesloten (in serie of parallel geschakeld met power optimizers)

Hoeveel zonlicht kan een paneel omzetten in zonne-energie?

Hoeveel zonlicht een zonnepaneel kan omzetten in zonne-energie verschilt natuurlijk per zonnepaneel: het ene paneel heeft een hoger % rendement dan het andere zonnepaneel. Gemiddeld ligt dit op zo’n 16% maar voor de beste zonnepanelen kan dit oplopen tot zo’n 22,5% rendement (voor het merk Sunpower). Daarnaast levert een grote installatie meestal een hoger rendement op dan een kleine installatie. Ook komt hierbij kijken of de zonnepaneel wordt geplaatst op een dak dat gericht is op het zuiden, oosten of westen.

Zonnepanelen bestaan in verschillende soorten en elke soort levert weer een ander rendement op. Er bestaan bijvoorbeeld polykristallijne zonnepanelen, monokristallijne zonnepanelen en dunne film zonnepanelen. Het rendement van monokristallijne zonnepanelen is hoger dan polykristallijne zonnepanelen en dunne film zonnepanelen.

Zonnepanelen hebben tegenwoordig een levensduur van minimaal 25 jaar. De eerste jaren leveren de zonnepanelen het hoogste rendement en dit neemt geleidelijk iets af. Na 25 jaar zal de zonnepaneel daardoor nog zo’n 80% opleveren ten opzichte van het oorspronkelijke rendement.

Vuil kan een negatief effect hebben op het rendement van uw zonnepanelen. Het meeste vuil wordt automatisch van uw zonnepanelen afgespoeld tijdens een regenbui, maar toch kan er altijd iets achterblijven. Zorg er daarom voor dat u één à twee keer per jaar uw zonnepanelen controleert op vuil en, indien nodig, reinigt. Een goed moment om uw zonnepanelen schoon te maken is aan het begin van het voorjaar. Dan kunt u met schone zonnepanelen de zonnige periode in.

Rendement van zonnepanelen berekenen

Het rendement van zonnepanelen berekenen gaat middels de volgende formule: Totale vermogen in Wattpiek (Wp) x Instralingsfactor = rendement.

Heeft u in indicatie van wat uw gemiddelde jaarverbruik is? Dan kunt u hier eenvoudig berekenen hoeveel panelen u nodig heeft.

Uw opbrengst berekenen

De opbrengst van zonnepanelen kan u helpen bij het berekenen van de terugverdientijd en het rendement wat u gaat maken op uw investering in zonnepanelen. De financiële opbrengst van zonnepanelen kunt u berekenen als u de volgende gegevens bij de hand heeft:

 • aantal zonnepanelen;
 • vermogen van de zonnepanelen in Wp (Wattpiek);
 • Instralingsfactor (tussen de 0,85 en 0,90)
 • huidige stroomprijs per kWh. (rond de 22 eurocent in Nederland)

Voorbeeldberekening opbrengst zonnepanelen berekenen

 • aantal zonnepanelen: 22;
 • vermogen van de zonnepanelen: 5.500 Wp (250 Wp per paneel);
 • opbrengst zonnepanelen in kWh: 4.675 (aantal Wp vermenigvuldigd met 0,85);
 • huidige stroomprijs per kWh: € 0,23.

Hierboven ziet u dat u met 22 zonnepanelen van elk 250 Wp een opbrengst kunt behalen van 4.675 kWh per jaar. De huidige stroomprijs ligt op € 0,23 per kWh. Dit betekent dat u jaarlijks € 1.075 kunt besparen op uw energierekening. De zonnepanelen zijn hiermee binnen 7 jaar terugverdiend. Daarna levert de investering op zonnepanelen u dus jaarlijks gemiddeld  € 1.075 aan energie op, gegarandeerd nog 18 jaar lang. Ervan uitgaande dat de energieprijs gelijk blijft.

Dankzij de lange levensduur van zonnepanelen, (gemiddeld 30 jaar), zijn ze een zeer aantrekkelijke investering. Omgerekend naar rentepercentages van banksparen spreken we over een gegarandeerd jaarlijks rendement op de investering van 5%. Wat neerkomt op een netto besparing van 25 duizend euro na 30 jaar.

Meer weten over het rendement van zonnepanelen?

Wilt u meer weten over het rendement van zonnepanelen en met welke factoren u rekening dient te houden die het rendement van de zonnepanelen beïnvloeden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij beantwoorden met alle plezier uw vragen!


Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?