Zonnepanelen zijn niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar ze kunnen ook aanzienlijke belastingvoordelen opleveren voor zowel particulieren als bedrijven. In dit artikel bespreken we de belastingvoordelen die verbonden zijn aan het installeren van zonnepanelen, zowel voor particulieren als in de zakelijke markt.
Particulieren: 0% BTW op zonnepanelen en aanpassingen
Sinds 2023 kunnen particulieren profiteren van een aantrekkelijke regeling: het leveren van zonnepanelen valt onder het 0% BTW-tarief, inclusief eventuele toevoegingen zoals het aanpassen van de groepenkast. Dit betekent dat je geen BTW hoeft te betalen over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Deze regeling is van kracht om duurzame energieopwekking te stimuleren en maakt zonne-energie nog aantrekkelijker voor huishoudens.
Subsidie op zonnepanelen voor particulieren
Op dit moment (mei 2024) zijn er helaas geen landelijke subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen voor particulieren. In sommige gevallen zijn er wel lokale subsidies te krijgen. In Breda is er bijvoorbeeld momenteel een subsidie te krijgen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet en in de wijken Hoge Vught of de Doornbos-linie woont. Het is dus altijd goed om even bij je gemeente te informeren of er op dit moment een subsidie te krijgen is.
Verduurzamingslening gebruiken voor zonnepanelen
Voor de aanschaf van een zonne-energiesysteem is er de meeste gevallen wel een lening te krijgen met speciale voorwaarden. Via de hypotheekverstrekker kun je vaak korting krijgen op de hypotheekrente voor de verduurzaming van de woning, maar er zijn in veel gemeentes ook leningen te krijgen voor verduurzaming tegen erg gunstige voorwaarden. Naast deze opties is er het nationaal warmtefonds waarbij ook voor zonnepanelen een gunstige lening te krijgen is.
Zonnepanelen subsidies voor de zakelijke markt: EIA en SDE-regeling
Voor de zakelijke markt zijn er specifieke regelingen die investeringen in duurzame energie stimuleren.
Energie Investering Aftrek (EIA)
De EIA is een regeling die bedrijven in staat stelt om een deel van de investering in energiebesparende bedrijfsmiddelen, waaronder zonnepanelen, af te trekken van de fiscale winst. Dit biedt een direct financieel voordeel en stimuleert zo investeringen in duurzame energie. De EIA-regeling geldt voor middelgrote installaties.
Voor meer gedetailleerde informatie kan je terecht op de website van de Belastingdienst
SDE+ regeling (Stimulering Duurzame Energieproductie)
De SDE+ regeling richt zich op grootschalige installaties en biedt subsidie aan bedrijven en (non-profit)instellingen die duurzame energie gaan produceren. Deze regeling is gericht op de productie van hernieuwbare energie en stimuleert investeringen in bijvoorbeeld grote zonne-energieprojecten.
Conclusie
Het installeren van zonnepanelen brengt aanzienlijke belastingvoordelen met zich mee, zowel voor particulieren als voor bedrijven. De 0% BTW-regeling voor particulieren en de EIA en SDE-regelingen in de zakelijke markt maken investeren in zonne-energie nog aantrekkelijker. Profiteer van deze regelingen en draag bij aan een duurzamere toekomst.
Heb je nog vragen over de belastingvoordelen van zonnepanelen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.
*Let op: Belastingregelingen kunnen veranderen, het is belangrijk om altijd de laatste informatie van de belastingdienst te raadplegen.*
Referenties van Pebble Zonnepanelen
Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!
Wil je in gesprek over de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw woning of bedrijfspand? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan om de mogelijkheden te bespreken. Van tevoren nog vragen? Stel ze gerust via het contactformulier.