Hoe worden zonnepanelen geïnstalleerd op je dak

Denk je eraan om zonnepanelen te installeren? Dan is het handig om te weten hoe dat precies gebeurt. In dit artikel leggen we uit hoe zonnepanelen op je dak worden bevestigd, zodat je een goed beeld krijgt van wat je kunt verwachten.

Twee Pebble Installateurs die bezig zijn met een zonnepaneleninstallatie

1. Kiezen van het juiste montagesysteem

Alles begint met het kiezen van het juiste montagesysteem. Dit hangt af van het type dak dat je hebt. Voor elk dak, of het nu pannen, plat of metaal is, bestaat er een passend systeem dat zorgt dat de panelen goed en veilig liggen.


2. Controleer het draagvermogen van je dak

Vooral bij platte daken is het essentieel om te controleren hoeveel extra gewicht het dak kan dragen. Dit is een kritiek punt, want overbelasting kan ernstige problemen veroorzaken. Daarnaast moeten er berekeningen gemaakt worden over de windweerstand en hoeveel ballast er nodig is om de zonnepanelen op hun plek te houden bij harde wind.


3. Advies van een constructeur

Als je twijfelt over de sterkte van je dak, is het slim om een constructeur in te schakelen. Die kan precies uitrekenen of je dak het extra gewicht van de zonnepanelen aankan. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan.


4. Veiligheid voorop

De veiligheid staat voorop tijdens de installatie. Het is cruciaal dat de zonnepanelen stevig worden bevestigd, met aandacht voor zowel de veiligheid als de optimale plaatsing voor de beste zonneopvang.


5. Afwerking en aansluiting

Na de fysieke installatie van de panelen, volgt de afwerking en aansluiting. Hierbij worden de panelen verbonden met de omvormer, die de opgevangen zonne-energie omzet in bruikbare elektriciteit voor jouw huis. Het is hier belangrijk om de juiste materialen te selecteren. De kabels moeten de juiste dikte hebben en bij een seriële omvormer moet je rekening houden hoe je de kabels legt om problemen te voorkomen. Afhankelijk van het aantal strings moeten de fase en nul kabels worden gescheiden, daarnaast moeten inductielussen voorkomen worden. Kabels langs scherpe randjes of op het dak in het water kan op termijn problemen geven dus dat wil je voorkomen. Als laatste is het natuurlijk belangrijk om de kabels zo veel mogelijk in PVC buis te leggen voor een nette afwerking.


6. Nazorg en onderhoud

Na de installatie is het belangrijk om een onderhoudsschema op te stellen. Zonnepanelen vereisen weinig onderhoud, maar regelmatige controle en reiniging zorgen ervoor dat ze optimaal blijven functioneren.


Zonnepanelen installeren is een klus waarbij nauwkeurigheid en kennis van zaken nodig zijn. Door je goed te laten informeren en voor een professionele installatie te kiezen, zorg je ervoor dat alles veilig en efficiënt verloopt. Bij Pebble Zonnepanelen helpen we je graag verder met advies en praktische hulp.


Neem contact op met Pebble Zonnepanelen

Bekijk de referenties


Was this article helpful?