De salderingsregeling werd in Nederland in 2004 ingevoerd. Het was oorspronkelijk bedoeld om de ontwikkeling van duurzame energie, zoals zonne-energie, te bevorderen en particulieren en bedrijven aan te moedigen om te investeren in hernieuwbare energiebronnen. Sindsdien heeft de regeling bijgedragen aan de groei van de zonne-energiesector in Nederland en heeft het een belangrijke rol gespeeld in het bevorderen van de energietransitie naar een duurzamere energievoorziening.
Hoe werkt de salderingsregeling?
De salderingsregeling is in het leven geroepen om particulieren en bedrijven te stimuleren om te investeren in duurzame energie, zoals zonnepanelen. Deze regeling is gebaseerd op het terugleveren van de stroom. Met de salderingsregeling kunnen eigenaren van zonnepanelen de energie die ze zelf opwekken en niet direct verbruiken, terugleveren aan het energienet. Deze teruggeleverde energie wordt verrekend met de energie die ze van het net afnemen, waardoor ze uiteindelijk alleen betalen voor het netto verbruik. Dit betekent dat de energie die ze opwekken, maar niet direct gebruiken, niet verloren gaat en ze hierdoor besparen op hun energiekosten.
Wat is de salderingsgrens?
De salderingsgrens houdt in dat je niet meer mag salderen dan dat je zelf verbruikt. Wek je meer op dan dat je verbruikt? Dan heb je overcapaciteit. Hiervoor krijg je een vergoeding van je energieleverancier.
Afbouw salderingsregeling
Het kabinet wil de salderingsregeling vanaf 2025 gaan afbouwen. Het plan is dat dit stapsgewijs gebeurd, en er in 2031 niet meer gesaldeerd kan worden (zie infographic). Dit plan is echter nog niet goedgekeurd door de eerste kamer. Het kan dus goed zijn dat dit nog wijzigt en/of uitgesteld wordt.
Meer informatie over de salderingsregeling en de eventuele afbouw lees je op de website van de rijksoverheid, klik hier.
Wat is overcapaciteit?
Voor de overcapaciteit krijg je een vergoeding van je energieleverancier. Ook dit bedrag verschilt per energieleverancier. Overcapaciteit van zonnepanelen betekent dat je zonnepanelen per jaar meer oplevert dan dat je elektriciteit verbruikt. Deze overcapaciteit kan je terugverkopen aan je energieleverancier, elke leverancier heeft hier een apart tarief voor en dit verandert ook. Op het moment van schrijven ligt dit bij de meeste leveranciers tussen de 5 en 12 ct.
Zonnepanelen investering na afbouw salderen
Nu vraag jij jezelf natuurlijk af of het zonder de salderingsregeling nog wel slim is om zonnepanelen aan te schaffen. Het korte antwoord hierop is: Ja! Ook zonder de salderingsregeling is het voordelig om zonnepanelen aan te schaffen. Je krijgt in die situatie minder vergoeding voor de stroom die je levert aan het net, maar daardoor is het voordeliger om zo veel mogelijk van je eigen stroom direct te gebruiken. Als het plan van de overheid door gaat wordt de teruglevering een stuk hoger, namelijk 80% van de kale kWh prijs.
De rijksoverheid heeft informatie gedeeld over het effect van de afbouw van de salderingsregeling op de terugverdientijd van investeringen in zonnepanelen, je leest het hier.
Tips voor na het salderen
Omdat het terugkopen van energie van het net zonder salderen minder voordelig is, is het slim om, terwijl je zonnepanelen energie opwekken, deze te gebruiken. Dit kan je bevorderen door slim om te gaan met je elektriciteit:
1. Tijdsgevoelig gebruik: Probeer energie-intensieve taken, zoals wassen en koken, te plannen op momenten dat je zonnepanelen actief energie produceren, zodat je direct gebruikmaakt van de opgewekte elektriciteit.
2. Energieopslag: Overweeg het gebruik van energieopslagsystemen, zoals thuisbatterijen, om overdag opgewekte energie op te slaan voor gebruik tijdens de avonduren of wanneer de zon niet schijnt.
3. Slimme apparaten: Investeer in slimme apparaten die energiegebruik kunnen optimaliseren door automatisch aan en uit te schakelen op basis van de beschikbare zonne-energie.
4. Energiebewust gedrag: Ontwikkel bewustwording van je energiegebruik en vermijd onnodige verspilling door verlichting, apparaten en elektronica uit te schakelen wanneer ze niet nodig zijn.
5. Energiebeheersystemen: Overweeg het gebruik van geavanceerde energiebeheersystemen die je helpen om real-time inzicht te krijgen in je energieproductie en -verbruik, zodat je betere beslissingen kunt nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een apparaat dat de P1 poort van je slimme meter uitleest, maar omvormerfabrikanten zoals SolarEdge en Enphase bieden hier ook uitgebreide oplossingen voor.
Door deze benaderingen te integreren in je dagelijkse routine, kun je niet alleen je energierekening verlagen, maar ook je ecologische voetafdruk verminderen en profiteren van de duurzaamheid en efficiëntie van je zonnepaneleninstallatie.
Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!
Wil je in gesprek over de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw woning of bedrijfspand? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan om de mogelijkheden te bespreken. Van tevoren nog vragen? Stel ze gerust via het contactformulier.