Wat is een veldopstelling van zonnepanelen?


Een veldopstelling is soms de enige manier om zonnepanelen in de buurt van een gebouw te plaatsen. Normaal gesproken plaatsen wij zonnepanelen op het dak van een gebouw. Maar soms kan dat niet. Als het gebouw een woning met een rieten kap betreft, dan is het lastig om op dit dak panelen te plaatsen en dan is een veldopstelling een uitkomst. En soms heeft het dak van een woning last van schaduw van een boom of een ander pand en is er in de tuin wel een open ruimte. 


Waar moet je allemaal aan denken bij het plaatsen van een veldopstelling van zonnepanelen? De ondergrond, een onderconstructie specifiek voor veldopstellingen van zonnepanelen en de bekabeling. Daarover lees je alles in dit artikel. 


Waar moet je aan denken als je zonnepanelen als veldopstelling in je tuin plaatst?





Allereerst moet de grond vlak gemaakt zijn. De ondergrond moet zo vlak zijn als een plat dak. Dan kunnen de zonnepanelen met een normaal frame in een veldopstelling geplaatst worden. Er zijn ook onderconstructies om zonnepanelen op een talud (helling) te plaatsen in een veldopstelling, maar die frames zijn duurder.

 
Veldopstelling met zonnepanelen in Oud Gastel

Veldopstelling met zonnepanelen in Oud Gastel

Zonnepanelen in een veldopstelling in Sint-Maartensdijk.

Zonnepanelen in een veldopstelling in Sint-Maartensdijk. Om ervoor te zorgen dat de ballast niet wegzakt, is een stabiele ondergrond nodig. De klant wil vanuit de woning niets van de zonnepanelen zien. Vandaar de haag achter de panelen en de geringe hoogte van de onderconstructie.

Ten tweede moet de ondergrond verhard zijn. In de frames worden ballasttegels geplaatst zodat de wind geen vat heeft op de zonnepanelen. De ondergrond moet hard genoeg zijn, dat het frame stabiel blijft staan. In een zachte ondergrond zou het frame verzakken en dan verliest de onderconstructie zijn stabiliteit in de veldopstelling.


Ten derde moet de ondergrond van een veldopstelling van zonnepanelen zo behandeld zijn, dat er geen onkruid onder de panelen gaat groeien. De vlakke ondergrond afdekken met worteldoek is een goede optie. Echter, bepaalde soorten onkruid zijn hardnekkig en groeien zelfs door worteldoek!


Een andere optie is om de ondergrond te betegelen en een betonnen bak te maken. Ook deze ondergrond moet af en toe geveegd worden, want als er zich op een plekje wat zand ophoopt, dan kan hier toch weer onkruid wortelen.

Worteldoek om te voorkomen dat er onkruid groeit onder de zonnepanelen

Worteldoek om te voorkomen dat er onkruid groeit onder de zonnepanelen

Grondkabels zonnepanelen veldopstelling

Grondkabel nodig voor het aansluiten van zonnepanelen





Vanuit het gebouw moet er een kabel gelegd worden naar de veldopstelling van zonnepanelen. Het voorschrift is dat dit een grondkabel moet zijn. Het kenmerk van een grondkabel is dat de mantel van de kabel de aarde is. Gaat iemand met een schop of iets dergelijks door de kabel heen, dan is er kortsluiting en schakelt in de groepenkast de aardlekautomaat direct uit. Bij een gewone kabel bestaat het risico dat een persoon onder stroom komt te staan. Vandaar de grondkabel.


Daarnaast is een grondkabel bestand tegen de zuren die zich in de grond bevinden. De isolatie van een gewone kabel is niet bestand tegen dit soort zuren. Een gewone kabel is meestal UV-lichtbestendig. Een grondkabel is dit niet. Dus bovengronds moet een grondkabel altijd in een pvc-buis.

Advies voor een eigen 

veldopstelling van zonnepanelen





Overweeg je de aanleg van een veldopstelling voor zonnepanelen of heb je vragen over de onderconstructie van de veldopstelling? Neem dan contact op met Pebble Zonnepanelen. Wij hebben diverse veldopstellingen gerealiseerd en kunnen op basis van ervaring een goed advies geven bij de voorbereiding van het project.

 
Het eindresultaat van een veldopstelling met 32 SunPower P6 zonnepanelen van 405 Wp in Sint-Maartensdijk

Het eindresultaat van een veldopstelling met 32 SunPower P6 zonnepanelen van 405 Wp in Sint-Maartensdijk

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!

Wil je in gesprek over de mogelijkheden van zonnepanelen voor jouw woning of bedrijfspand? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan om de mogelijkheden te bespreken. Van tevoren nog vragen? Stel ze gerust via het contactformulier. 


Was this article helpful?