Alles wat je wil weten over omvormers voor zonnepanelen

Wat is een omvormer? Welke mogelijkheden zijn er? Hoe lang gaat een omvormer mee?

Heb je je ooit afgevraagd waarom omvormers voor zonnepanelen zo'n cruciale rol spelen bij het functioneren van zonne-energiesystemen? Bij Pebble Zonnepanelen begrijpen we het belang van deze technologie en laten we je graag zien waarom omvormers onmisbaar zijn bij het leveren van zonne-energie.

Wat is een omvormer en wat doet het?


Een omvormer is een onmisbare schakel tussen zonnepanelen en het elektriciteitsnet van je huis. Omvormers zetten de gelijkstroom (DC) die de zonnepanelen genereren om in wisselstroom (AC).


Waarom heb ik een omvormer nodig voor mijn zonnepanelen?


Zonnepanelen genereren gelijkstroom wanneer ze zonlicht opvangen, maar de meeste elektrische apparaten gebruiken wisselstroom. Een omvormer zet de gelijkstroom dus om in wisselstroom die uit je stopcontact komt zodat jij de energie die je zonnepanelen opvangen, kunt gebruiken voor al je elektrische behoeften.


Wat is een omvormer en wat doet het?

Wat is het verschil tussen gelijkstroom en wisselstroom?


Gelijkstroom, of DC, is een soort elektriciteit die altijd dezelfde kant op stroomt. Dit is anders dan de elektriciteit uit je stopcontact, die heen en weer gaat. Zonnepanelen maken gelijkstroom als ze zonlicht vangen. Maar thuis en in veel apparaten hebben we wisselstroom nodig, dus zet een apparaatje genaamd een omvormer de gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom. Zo kun je de energie van de zon gebruiken voor bijvoorbeeld je tv of lampen.

Welke soorten omvormers zijn er beschikbaar?


Bij Pebble Zonnepanelen begrijpen we dat niet elk zonne-energiesysteem hetzelfde is. Daarom bieden we verschillende soorten omvormers aan om aan diverse behoeften te voldoen. We hebben hiervoor in 3 opties.

Micro Omvormers (Enphase)

Micro Omvormers (Enphase)


Micro omvormers zijn kleine omvormers die rechtstreeks aan elk zonnepaneel worden bevestigd. Deze individuele omvormers maximaliseren de energieopbrengst door de prestaties van elk paneel te optimaliseren, zelfs als sommige panelen in de schaduw liggen. Met geavanceerde monitoring en betere systeemstabiliteit zijn micro-omvormers een populaire keuze voor de meeste efficiëntie en een grotere flexibiliteit bij het bepalen van de plaats van de panelen.


Centrale omvormer met optimizers (SolarEdge)

Centrale omvormer met optimizers (SolarEdge)


Dit systeem omvat één centrale omvormer en elke zonnepaneel krijgt een eigen optimizer. Deze combinatie biedt zowel optimalisatie op paneelniveau als de voordelen van een centrale omvormer. Het is een goede keuze voor grotere installaties waar efficiëntie en kostenbesparing belangrijk zijn.


String omvormers (Fronius, Solax, Sofar)

String omvormers (Fronius, Solax, Sofar)


Bij een systeem met string omvormers worden zonnepanelen in serie aan elkaar gekoppeld en verbonden met één omvormer. Hoewel deze optie prijs-technisch aantrekkelijk is, kan de prestatie van het hele systeem worden beïnvloed als één paneel minder presteert. Dit heb je bijvoorbeeld al als er schaduw valt over één van de panelen. 

Wat is het verschil tussen een string- en een micro-omvormer?


Het verschil tussen string- en micro-omvormers ligt in hun benadering van optimalisatie en prestatie. String omvormers gebruiken één omvormer voor meerdere panelen in serie, terwijl micro omvormers elk paneel individueel optimaliseren. Deze individuele optimalisatie vertaalt zich naar hogere opbrengsten, zelfs bij variërende omstandigheden. Micro omvormers zijn een uitstekende keuze als je het maximale uit elk paneel wilt halen en de prestaties wilt maximaliseren.

Wat is de beste omvormer voor zonnepanelen?


Pebble werkt het liefst met Enphase en SolarEdge.


Enphase micro-omvormers bieden vele voordelen. Elk paneel functioneert als een eigen systeem zonder minimale opstartstroom, wat flexibiliteit geeft bij de plaatsing, zelfs in schaduwrijke gebieden. Een opvallend kenmerk is de standaard garantie van 25 jaar. Met de metered gateway (Envoy) kun je niet alleen de opbrengst per paneel volgen, maar ook het totale energieverbruik van je huis, wat handig is voor toekomstige Enphase thuisbatterijen. Enphase is financieel stabiel en beursgenoteerd, en biedt eenvoudig uitbreidingsmogelijkheden bij veranderingen. De betrouwbaarheid is hoog met een laag uitvalpercentage (0,005%) en uitgebreide monitoring. De directe omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom onder het paneel zorgt voor veiligheid dankzij lage voltages en rapid shutdown. Bovendien is de klantenservice Nederlandstalig, wat een extra voordeel is.


SolarEdge omvormers bieden ook uitstekende voordelen. Ze focussen op veiligheid en rapid shutdown voor een betrouwbare werking van je zonne-energiesysteem. De Nederlandstalige klantenservice zorgt ervoor dat eventuele vragen snel worden opgelost. Met uitgebreide monitoring per paneel kun je snel problemen opsporen en oplossen. Optimizers zorgen ervoor dat de stroom op het dak kan worden uitgeschakeld, wat een extra veiligheidsmaatregel is. SolarEdge biedt geavanceerde monitoringsoftware, compatibel met diverse apparaten, en heeft nette garantievoorwaarden.

Hoe kies ik de juiste omvormer voor mijn zonnepanelen?

Hoe kies ik de juiste omvormer voor mijn zonnepanelen?


Bij het kiezen van een omvormer voor zonnepanelen moet je rekening houden met factoren zoals de grootte van je systeem, de installatiekosten en je energiebehoeften. Micro omvormers zijn ideaal voor precisie en optimalisatie, terwijl string omvormers voordeliger kunnen zijn voor grote installaties. Een vrijblijvend adviesgesprek met de experts van Pebble Zonnepanelen kan je helpen de beste keuze te maken. Wij denken graag met je mee!

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!

Wil je in gesprek over de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw woning of bedrijfspand? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan om de mogelijkheden te bespreken. Van tevoren nog vragen? Stel ze gerust via het contactformulier. 

Hoe beïnvloedt de efficiëntie van een omvormer de prestaties van mijn zonne-energiesysteem?


De efficiëntie van de omvormer heeft invloed op hoeveel van de opgevangen zonne-energie daadwerkelijk wordt omgezet in bruikbare elektriciteit. Een efficiëntere omvormer betekent minder energieverlies en een hogere opbrengst voor jou. Een goed uitgebalanceerde omvormer helpt je de maximale potentie van je zonnepanelen te benutten en de levensduur van je systeem te verlengen.


Wat is het belang van monitoringstechnologieen in omvormers?


Monitoringstechnologieën in omvormers geven je inzicht in de prestaties van je zonne-energiesysteem. Je kunt individuele paneelopbrengsten volgen, systeemstoringen detecteren en real-time gegevens analyseren om te zien hoeveel energie je produceert en gebruikt. Dit stelt je in staat om proactief problemen op te lossen en je systeem te optimaliseren voor de beste resultaten.


Kan ik zelf een omvormer installeren of heb ik een professional nodig?


De installatie van een omvormer vereist technische kennis en expertise om ervoor te zorgen dat het systeem correct en veilig functioneert. Hoewel sommige doe-het-zelvers misschien in staat zijn om eenvoudige installaties uit te voeren, wordt het ten zeerste aanbevolen om een professionele installateur in te schakelen om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt.


Zijn er onderhoudsvereisten voor omvormers?


Omvormers hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig, maar het is belangrijk om regelmatig visuele controles uit te voeren om ervoor te zorgen dat alles naar behoren functioneert. Let op eventuele fysieke schade of ongewone geluiden. Hoewel omvormers duurzaam zijn, kunnen ze na verloop van tijd slijten, vooral gezien het feit dat ze dagelijks aan- en uitschakelen. Als je iets verdachts opmerkt, is het raadzaam om een professionele inspectie te laten uitvoeren om mogelijke problemen vroegtijdig te identificeren en te verhelpen. In de meeste gevallen zal een omvormer ook een foutrapport bijhouden dat vanaf het monitoringportaal uit te lezen is.

Wat kosten omvormers?


De kosten van omvormers variëren afhankelijk van het type omvormer en de grootte van je systeem. Micro omvormers zijn vaak iets duurder omdat er in dit geval voor elk zonnepaneel een aparte micro omvormer nodig is, terwijl string omvormers een goedkopere keuze kunnen zijn voor grotere installaties.


Voor een gemiddelde prijs per type omvormer, lees dit blog: "Wat kosten zonnepanelen?"

Wat gebeurt er als een omvormer kapot gaat?


In systemen met micro omvormers, zoals die van Enphase, heeft de afzonderlijke werking van elk paneel een belangrijk voordeel: als één micro omvormer defect raakt, heeft dit geen invloed op de prestaties van de andere omvormers en zonnepanelen in je systeem. Dit betekent dat je systeem nog steeds energie kan opwekken, zelfs als er een storing optreedt. 


Bij string omvormers kan het uitvallen van één omvormer echter de prestaties van het hele systeem beïnvloeden. Bij een centrale omvormer kan je je voorstellen dat dit al helemaal een probleem oplevert. Dit onderstreept het belang van betrouwbare omvormers en het juiste keuzeproces bij het selecteren van het meest geschikte type voor jouw specifieke zonne-energiesysteem.
Micro omvormer van Enphase onder een zonnepaneel

Conclusie


Terwijl zonnepanelen vaak alle aandacht krijgen, is het belangrijk om te beseffen dat omvormers belangrijk zijn voor het omzetten van de door zonnepanelen opgevangen energie in bruikbare elektriciteit voor je huishouden. Hopelijk heb je na het lezen van dit blog een beter begrip van hoe omvormers van Pebble Zonnepanelen de kracht van de zon omzetten in bruikbare elektriciteit. Bij Pebble streven we ernaar om niet alleen duurzame energie te genereren, maar ook kennis en inzicht te delen, zodat jij de beste keuze kunt maken voor jouw situatie. 


Toch nog vragen of hulp nodig met kiezen? We denken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.Referenties van Pebble Zonnepanelen

Your Dynamic Snippet will be displayed here... This message is displayed because you did not provided both a filter and a template to use.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan! 

Wil je in gesprek over de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw woning of bedrijfspand? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan om de mogelijkheden te bespreken. Van tevoren nog vragen? Stel ze gerust via het contactformulier.  

​​Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan​


Was dit artikel nuttig?