Het verschil tussen on-grid en off-grid zonne-energiesystemen

Zonne-energie heeft de afgelopen decennia enorme stappen vooruit gemaakt in de wereld van duurzame energie. Een belangrijke keuze die je moet maken wanneer je zonnepanelen overweegt, is of je kiest voor een on-grid of off-grid systeem. Maar wat houdt dit eigenlijk in?


On-grid zonne-energiesystemen: verbonden met het elektriciteitsnet

On-grid, ook wel bekend als grid-tied, betekent dat je zonnepanelen verbonden zijn met het elektriciteitsnetwerk. In Nederland zijn de meeste zonnepanelensystemen on-grid. Dit heeft enkele belangrijke voordelen:

1. Teruglevering aan het Net: Wanneer je zonnepanelen meer energie produceren dan je op dat moment verbruikt, wordt het overschot terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Dit wordt geregistreerd via een salderingssysteem en kan resulteren in een lagere energierekening of zelfs inkomsten als je meer opwekt dan verbruikt.

2. Stabiele Stroomvoorziening: Je hebt altijd toegang tot elektriciteit, zelfs op dagen dat je zonnepanelen minder produceren, omdat je nog steeds stroom van het net kunt gebruiken.


3. Kostenbesparing: Doordat je minder elektriciteit van het net nodig hebt, zal je energierekening aanzienlijk lager zijn.

Off-grid zonne-energiesystemen: onafhankelijk van het elektriciteitsnet

Off-grid systemen zijn niet aangesloten op het centrale elektriciteitsnetwerk. Hoewel dit in Nederland zelden voorkomt bij woningen (behalve in bijvoorbeeld campers), wint deze optie wereldwijd aan populariteit. Hier zijn de belangrijkste kenmerken:

1. Eigen Batterijcapaciteit: Off-grid systemen hebben een aanzienlijke batterijcapaciteit, waarmee je de energie kunt opslaan die je overdag opwekt om 's nachts of op bewolkte dagen te gebruiken.

2. Ideaal voor Afgelegen Gebieden: In regio's waar de elektriciteitsvoorziening niet stabiel is of helemaal niet aanwezig, bieden off-grid systemen een betrouwbare oplossing.


3. Volledige Onafhankelijkheid: Met een off-grid systeem ben je niet afhankelijk van het elektriciteitsnet. Dit kan zorgen voor een gevoel van vrijheid en zelfvoorziening.

Hoewel off-grid systemen in Nederland zeldzaam zijn in woonhuizen, kunnen ze een uitstekende keuze zijn voor specifieke situaties zoals vakantiewoningen, afgelegen boerderijen of mobiele toepassingen zoals campers.


In Nederland biedt het stabiele elektriciteitsnet over het algemeen de beste omstandigheden voor on-grid systemen. Deze zijn kostenefficiënter en gemakkelijker te installeren. Toch bieden off-grid systemen een fascinerende kijk op hoe zonne-energie een volledig onafhankelijke energiebron kan zijn.


Bij Pebble Zonnepanelen kunnen we je helpen bij het kiezen en installeren van het juiste zonne-energiesysteem dat past bij jouw specifieke behoeften en situatie. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!Was dit artikel nuttig?