Subsidie zonnepanelen woning Doornbos-Linie en Hoge Vucht

Binnen kort is onze verhuizing met Pebble Zonnepanelen vanuit Etten-Leur naar Breda een feit. Daarom zijn we nog meer betrokken bij de bewoners van Breda. Ons oog viel op een aansprekende subsidie aanvraag door de gemeente Breda, gericht op verduurzamen van de woning in wijken Doornbos-Linie en Hoge Vucht. Iets voor jullie huis?


Subsidie zonnepanelen woning Doornbos-Linie enHoge Vucht


Als eigenaar van een woning (geen appartement) in Doornbos-Linie of Hoge Vucht kunt u, binnen bepaalde voorwaarden, subsidie aanvragen voor het verduurzamen van de woning. De subsidie kan gebruikt worden voor het isoleren van het huis, het verbeteren van ventilatie, de aanleg van zonnepanelen en het aanpassen van koken op gas naar koken op elektriciteit. Dit zorgt mogelijk voor een lagere energierekening en verbetert het wooncomfort.Aanvraag formulier subsidieSubsidie aanvragen kan tot 31 december 2023. Per wijk is er een maximum budget bepaald. Zodra 50% van dat budget aan inwoners is uitgekeerd, staat dit op de website. Op die manier kunt u inschatten of er nog voldoende budget is om uw verduurzamingsaanvraag in 2023 in te dienen.


De intentie is om de komende jaren de subsidie door te zetten. Dit besluit ligt bij de gemeenteraad tijdens het vaststellen van de begroting (naar verwachting begin november 2023).

Voor wie is het

U bent eigenaar en hoofdbewoner van een woning met een postcode dat begint met 4816, 4826 of 4827.

U heeft een woning met een WOZ-waarde van maximaal € 300.000 (volgens de WOZ-waarde van 2020). Op de website van de Rijksoverheid kunt u op de kaart de WOZ-waarde van uw woning in 2020(link is extern) vinden. 

Na het uitvoeren van de werkzaamheden verbetert het energielabel van uw huis met minstens 3 labelstappen. Of uw energielabel wordt of is minimaal energielabel B. Bijvoorbeeld:

Het energielabel was D en wordt na de werkzaamheden A. Dan verbetert het energielabel met 3 stappen.

Het energielabel was C en wordt na de werkzaamheden B. 

Het huidige energielabel is al B, maar u voldoet aan andere voorwaarden om subsidie aan te vragen. U gaat bijvoorbeeld over op elektrisch koken.

Het pre-energielabel(link is extern) maakt vooraf duidelijk wat het energielabel na het uitvoeren van de werkzaamheden wordt. 

U kunt geen subsidie aanvragen voor een woning die verhuurd wordt of als u huurder bent.

Wat is het

De subsidie kunt u gebruiken voor de volgende werkzaamheden: 

 • isoleren van het dak 
 • vervangen van de kozijnen in de voor- en achtergevel en/of vervanging van het glas met de (minimale) kwaliteit HR++ 
 • isoleren van de bestaande spouwmuren 
 • isoleren van vloer 
 • isoleren van binnenzijde gevels 
 • aanpassen van koken op gas naar koken op elektriciteit (ook: gasaansluiting verwijderen, aansluiting meterkast, uitbreiding groepenkast, maar niet: aanschaffen kookplaat en pannen)
 • aanbrengen van zonnepanelen
 • aanbrengen van ventilatie of het verbeteren ervan van systeem C naar D
 • aanvragen van het pre-energielabel door een erkend adviseur(link is extern)
 • achterstallig onderhoud dat samenhangt met de verduurzaming (bijvoorbeeld: renovatie goot of dakpannen bij isolatie van een dak aan de buitenkant, maar niet als het dak aan de binnenkant wordt geïsoleerd)

Aanvragen

Bij de aanvraag heeft u nodig: 

 • Een offerte die op naam staat van de eigenaar van het huis en die door de aannemer en de aanvrager van de subsidie ondertekend is.

 • Het pre-energielabel van uw woning. Dit is een document dat laat zien welk energielabel uw huis ná de werkzaamheden zal hebben. Een pre-energielabel kunt u laten opstellen door een erkend adviseur (bv. PebbleZonnepanelen) als u een offerte van de aannemer heeft.
 • Kopie offerte(s) voor het maken van het pre-energielabel van uw woning én voor het maken van het definitieve energielabel na uitvoering van de werkzaamheden.
 • Kopie van een bankafschrift of een foto van uw bankpas met uw naam en het rekeningnummer

Ga naar het stappenplan voor een overzicht van wat u moet doen om de subsidie aan te vragen.

 Wat u moet weten

Per adres kunt u 1 subsidieaanvraag indienen.

Bij goedkeuring van de subsidie krijgt u 75% van het subsidiebedrag. Na uitvoering van de werkzaamheden moet u de subsidie verantwoorden. Als de verantwoording goedgekeurd wordt, krijgt u de overgebleven 25% van de subsidie. 

De werkzaamheden moeten zijn uitgevoerd in de periode tussen 2 januari 2023 en 31 december 2024. 

Het uitvoeren van de werkzaamheden gebeurt door een aannemer. Werkzaamheden die u zelf uitvoert, vallen niet onder de subsidieregeling. 

U kunt maximaal € 19.000 aanvragen. 

Het bedrag dat u aanvraagt is maximaal 50% van het totale bedrag van de werkzaamheden. U betaalt minstens de helft van de werkzaamheden zelf. 

Voor de helft die u zelf betaalt, kunt u mogelijk een andere subsidie aanvragen. Bijvoorbeeld ddelijke investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Ga naar de landelijke Energiesubsidiewijzer(link is extern) en bekijk welke subsidie(s), leningen of andere financieringsmogelijkheden u nog meer kunt aanvragen. 

Als u gaat isoleren, moet de isolatie voldoen aan de isolatiewaarden uit de ISDE maatregelenlijst(link is extern) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Informatiepunten Energie

De Gemeente Breda is iedere dinsdag en donderdag in de wijken Doornbos-Linie en Hoge Vucht aanwezig voor informatie en vragen over de subsidieregeling. Ook voor vragen over energie besparen en het verduurzamen van het huis kunt u hier terecht.

Dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur in wijkcentrum Balieweide, Baliëndijk 82, Breda.

Donderdag van 16.30 tot 18.30 bij Buurthuis Ons, Evert Spoorwaterstraat 41.

Van 31 juli t/m 13 augustus zijn de informatiepunten gesloten. 

Bel 14 (076) of stel uw vraag via www.breda.nl/contact.

https://www.breda.nl/subsidie-verduurzamen-woning-doornbos-linie-en-hoge-vucht


Was dit artikel nuttig?