Wat zijn de echte kosten van zonnepanelen?

De kosten van een zonnepaneelsysteem zijn afhankelijk van verschillende factoren en componenten.

Zonnepanelen hebben de afgelopen jaren een revolutie teweeggebracht in de wereld van duurzame energie. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op hun daken te installeren en zo hun ecologische voetafdruk te verkleinen en hun energierekening te verlagen. Maar wat zijn nu eigenlijk de kosten van zonnepanelen? In deze blogpost nemen we een gedetailleerde blik op de verschillende componenten en factoren die de prijs van zonnepanelen bepalen.1. De zonnepanelen


Zonnepanelen vormen het hart van je zonnesysteem. Er bestaan verschillende typen zonnepanelen met uiteenlopende kwaliteiten en rendementen. Pebble Zonnepanelen streeft naar duurzaamheid en kwaliteit, maar biedt ook alternatieve opties aan voor klanten met beperktere budgetten.


 • Waar moet je naar kijken bij het vergelijken van zonnepanelen?
 • Verschillende kwaliteiten
 • Garanties per bedrijf (bij de gemiddelde zonnepanelen fabrikant krijg je 15 jaar garantie, bij Sunpower 40 jaar!)
 • De techniek in het zonnepaneel en het rendement per vierkante meter
 • Levensduur van het paneel
 • Hoe duurzaam de productie van een zonnepaneel is


De kosten variëren:


 • Topklasse paneel: ongeveer €400 per paneel.
 • Middenklasse paneel: tussen €200 en €300 per paneel.
 • Voordelige basisbudget paneel: tussen €150 en €200 per paneel.2. Montageframe


Een montageframe is essentieel om de panelen veilig op je dak te plaatsen. Pebble Zonnepanelen werkt met hoogwaardige frames, zoals het BluBase-frame, dat volledig aluminium en voorzien is van 20 jaar garantie. De kosten van een montageframe liggen tussen de €100 en €120 per paneel, maar kunnen variëren bij speciale constructies.3. Omvormer(s)


De omvormer zet de opgevangen zonne-energie om in bruikbare elektriciteit voor je huishouden. Pebble Zonnepanelen biedt 3 verschillende omvormer opties aan:
Micro-omvormers (bijv. van Enphase)


Met micro-omvormers heeft elk paneel zijn eigen omvormer, hiervan zijn er verschillende types afhankelijk van het vermogen van het paneel. Micro-omvormers kosten tussen €110 en €150 per stuk, bij Enphase krijg je standaard 25 jaar fabrieksgarantie. Let op: bij micro-omvormers zijn er nog een aantal elementen nodig: Gateway, relais, zekeringen en eventueel meetspoelen. Afhankelijk van of je een enkel- of driefasensysteem hebt kost het meest complete pakket hiervan ongeveer €1000. 
Waarom zou je kiezen voor micro-omvormers? 


 • Hogere opbrengst dan bij serie geschakelde zonnepanelen door optimalisatie per paneel, zelfs als sommige panelen deels in de schaduw liggen of onder verschillende hellingshoeken of oriëntaties liggen.


 • Betere monitoring omdat elk paneel zijn eigen omvormer heeft kun je de prestaties van elk paneel individueel monitoren


 • Minder gevoelig voor systeemstoringen, als één omvormer uitvalt heeft dit geen invloed op het systeem
Centrale omvormer met optimizers (bijv. van SolarEdge).


Bij dit systeem krijg je één centrale omvormer en elk paneel krijgt een eigen optimizer. De omvormer en de optimizer moeten worden afgestemd op het totale vermogen van de zonnepanelen. Hoe groter het vermogen hoe duur de omvormer wordt, ook is het een verschil in prijs of je een enkel of driefase omvormer neemt. De kosten beginnen vanaf €900 voor het basissysteem tot ongeveer €1500 voor complexere installaties. Het is ook mogelijk om alvast een voorbereiding aan te laten leggen voor thuisbatterijen, hier komen extra kosten bij kijken. Bij SolarEdge krijg je een standaard garantie van 12 jaar die tegen meerprijs uit te breiden is tot 25 jaar. Waarom zou je kiezen voor een centrale omvormer met optimizers? 


 • Centrale omvormers met optimizers zijn vaak voordeliger, vooral bij grotere installaties.String omvormer (bijv. Sofar of Fronius)


Bij een string-omvormer worden de panelen in serie aan elkaar gekoppeld. Wanneer 1 paneel minder presteert door bijvoorbeeld schaduw of omdat het paneel kapot is, dan valt de hele serie uit. Je kan dus zeggen dat dit systeem net zo goed werkt als je minst presterende paneel, denk aan de ouderwetse kerstboomverlichting.  Het voordeel is wel dat het een stuk goedkoper is, buiten het kabelwerk zitten hier geen extra kosten per paneel aan verbonden. Het enige wat gedaan moet worden is wat werk in de meterkast, maar dit is minder werk dan bij bijvoorbeeld Enphase omdat er alleen een zekering en een aardlekbeveiliging geplaatst moeten worden. 
Op dit moment (herfst 2023) zijn de meeste omvormers goed leverbaar, maar er zijn nog een paar merken die hier in achter blijven. Pebble Zonnepanelen werkt meestal met string omvormers van Sofar of Fronius. Een Sofar string omvormer kost v.a. €400. Hiernaast werken we ook met een Europese omvormer van Fronius, een Oostenrijkse fabrikant. Deze zijn van een hoger niveau dan de omvormers van Sofar, het monitoring portaal ziet er gelikter uit en gaan minder vaak stuk, de kosten liggen ook hoger, namelijk tussen de €1000 en €3500. 
Sofar biedt een productgarantie van 10 jaar op de omvormers en Fronius na registratie 7 jaar. Let op! Dit zijn beide alleen productgaranties, dus als de installatiegarantie van de leverancier vervalt, en er is iets mis met de omvormer, krijg je wel een nieuw product maar worden de installatiekosten niet vergoed. Bij SolarEgde en Enphase valt dit wel onder de garantie. 
Waarom zou je kiezen voor een string omvormer? 


 • String-omvormers zijn vaak goedkoper dan micro-omvormers
 • Omdat er minder omvormers zijn, zijn er minder componenten die onderhoud nodig hebben


Meer over wat een omvormer doet lees je hier!


4. Veiligheid

Veiligheid staat voorop bij zonnepaneelinstallaties. De kosten voor veiligheidsmaatregelen variëren sterk, afhankelijk van de installatie en de gevaren die ermee gepaard gaan. Kosten voor valbeveiliging kunnen variëren van nul euro tot ongeveer €1500.


Lees meer over de veiligheid van onze monteurs


5. Installatiekosten

De kosten voor installatie kunnen variëren, afhankelijk van het aantal panelen. Over het algemeen kun je rekenen op ongeveer €100 per paneel als richtlijn.


6. Kleinmateriaal

Diverse kleinmaterialen, zoals kabels en klemmen, zijn nodig om het systeem netjes en veilig te installeren. Gemiddeld komen de kosten voor kleinmateriaal uit op ongeveer €320 voor een particuliere opdracht.


Conclusie: een maatwerk oplossing

De kosten van een zonnepaneelsysteem zijn afhankelijk van verschillende factoren en componenten. Pebble Zonnepanelen streeft ernaar om op maat gemaakte oplossingen te bieden die passen bij de wensen en situatie van elke klant. Over het algemeen variëren de kosten van een zonnepaneelsysteem tussen €500 en €1100 per paneel. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze kosten afhankelijk zijn van diverse factoren en dat Pebble Zonnepanelen je kan begeleiden bij het maken van de beste keuze voor jouw specifieke behoeften.


Bij Pebble Zonnepanelen draait alles om duurzaamheid, kwaliteit en klanttevredenheid. Of je nu kiest voor topklasse panelen of een budgetvriendelijk alternatief, wij streven ernaar om jouw zonne-energie-ervaring optimaal te maken. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over hoe we jou kunnen helpen om van de zon te profiteren en een groenere toekomst te creëren.
Was dit artikel nuttig?