Zonnepanelen verhuizen: wat zijn je opties?

Ben je van plan om te verhuizen en vraag je je af of je je zonnepanelen kunt meenemen?

Ben je van plan om te verhuizen en vraag je je af of je je zonnepanelen kunt meenemen? Het korte antwoord is ja, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen die je in gedachten moet houden. Bij Pebble Zonnepanelen begrijpen we dat dit een veelvoorkomende vraag is en we willen je graag begeleiden bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie.

Het rendement van verhuizen

Hoewel het technisch gezien mogelijk is om zonnepanelen mee te nemen naar je nieuwe huis, is het vaak rendabeler om ze te laten liggen en mee te verkopen met de woning. Het proces van verwijderen, transporteren en opnieuw installeren is arbeidsintensief en brengt extra kosten met zich mee. Vaak moeten er aanpassingen gedaan worden aan het nieuwe dak, zoals een nieuw frame en nieuwe kabels. Dit kan resulteren in aanzienlijke extra uitgaven, aangezien de panelen zelf slechts een klein deel van de totale kosten uitmaken.


Verhoogde woningwaarde door zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet alleen gunstig voor je energierekening, maar ze kunnen ook de waarde van je woning verhogen. Onderzoeken tonen aan dat er een significant prijseffect is gevonden van 2,56% op de woningwaarde. Dit is met name gunstig voor huizen in lagere prijsklassen, waar de waardevermeerdering een doorslaggevend verschil kan maken bij de verkoop.Meer over het onderzoek lees je hier

Verhuizen naar historische woningen en stadscentra

Verhuizen van zonnepanelen naar historische woningen of stadscentra kan complex zijn. Regelgeving varieert sterk per gemeente en hangt af van het type monument en de locatie van de panelen. In sommige gevallen kan een vergunning nodig zijn, vooral op monumentale panden. Veel gemeenten worden echter steeds meer bereid om soepeler te zijn vanwege het groeiende belang van de energietransitie. Bij Pebble Zonnepanelen kunnen we je helpen bij het aanvragen van vergunningen en het plannen van een geschikte installatie.

De praktijk in verschillende gemeenten

De praktijk verschilt per gemeente. In sommige plaatsen, zoals Den Hout, zijn er specifieke richtlijnen voor het plaatsen van zonnepanelen. Gemeenten zoals Breda staan vaak wat soepeler tegenover zonnepanelen. Bij Pebble Zonnepanelen hebben we ervaring met diverse gemeentelijke voorschriften en kunnen we je adviseren over de specifieke situatie in jouw omgeving.


Kortom, het verhuizen van zonnepanelen is mogelijk, maar het kan complex en kostbaar zijn. Het kan vaak rendabeler zijn om ze mee te verkopen met je woning en nieuwe panelen aan te schaffen voor je nieuwe huis. Neem contact op met Pebble Zonnepanelen voor advies op maat en om de beste keuze te maken voor jouw verhuisscenario.Was dit artikel nuttig?