Belastingvoordelen bij het installeren van zonnepanelen


Zonnepanelen zijn niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar ze kunnen ook aanzienlijke belastingvoordelen opleveren voor zowel particulieren als bedrijven. In dit artikel bespreken we de belastingvoordelen die verbonden zijn aan het installeren van zonnepanelen, zowel voor particulieren als in de zakelijke markt.



Particulieren: 0% BTW op zonnepanelen en aanpassingen

Sinds dit jaar kunnen particulieren profiteren van een aantrekkelijke regeling: het leveren van zonnepanelen valt onder het 0% BTW-tarief, inclusief eventuele toevoegingen zoals het aanpassen van de groepenkast. Dit betekent dat u geen BTW hoeft te betalen over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Deze regeling is van kracht om duurzame energieopwekking te stimuleren en maakt zonne-energie nog aantrekkelijker voor huishoudens.

Voor meer informatie over deze regeling verwijzen we naar de website van de Rijsoverheid


Subsidie voor particulieren

Op dit moment (september 2023) zijn er helaas geen landelijke subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen voor particulieren. In sommige gevallen zijn er wel lokale subsidies te krijgen. In Breda is er bijvoorbeeld momenteel een subsidie te krijgen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet en in de wijken Hoge Vught of de Doornbos-linie woont. Het is dus altijd goed om even bij je gemeente te informeren of er op dit moment een subsidie te krijgen is.

Verduurzamingslening

Voor de aanschaf van een zonne-energiesysteem is er de meeste gevallen wel een lening te krijgen met speciale voorwaarden. Via de hypotheekverstrekker kun je vaak korting krijgen op de hypotheekrente voor de verduurzaming van de woning, maar er zijn in veel gemeentes ook leningen te krijgen voor verduurzaming tegen erg gunstige voorwaarden. Naast deze opties is er het nationaal warmtefonds waarbij ook voor zonnepanelen een gunstige lening te krijgen is. 

Zakelijke markt: EIA en SDE-regeling

In de zakelijke markt zijn er specifieke regelingen die investeringen in duurzame energie stimuleren.

Energie Investering Aftrek (EIA)

De EIA is een regeling die bedrijven in staat stelt om een deel van de investering in energiebesparende bedrijfsmiddelen, waaronder zonnepanelen, af te trekken van de fiscale winst. Dit biedt een direct financieel voordeel en stimuleert zo investeringen in duurzame energie. De EIA-regeling geldt voor middelgrote installaties.

Voor meer gedetailleerde informatie kunt u terecht op de website van de Belastingdienst


SDE+ regeling (Stimulering Duurzame Energieproductie)

De SDE+ regeling richt zich op grootschalige installaties en biedt subsidie aan bedrijven en (non-profit)instellingen die duurzame energie gaan produceren. Deze regeling is gericht op de productie van hernieuwbare energie en stimuleert investeringen in bijvoorbeeld grote zonne-energieprojecten.

Voor meer informatie over de SDE+ regeling verwijzen we naar de website van de Rijksdient voor Ondernemend Nederland (RVO)


Conclusie

Het installeren van zonnepanelen brengt aanzienlijke belastingvoordelen met zich mee, zowel voor particulieren als voor bedrijven. De 0% BTW-regeling voor particulieren en de EIA en SDE-regelingen in de zakelijke markt maken investeren in zonne-energie nog aantrekkelijker. Profiteer van deze regelingen en draag bij aan een duurzamere toekomst.

Heb je nog vragen over de belastingvoordelen van zonnepanelen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

*Let op: Belastingregelingen kunnen veranderen, het is belangrijk om altijd de laatste informatie van de belastingdienst te raadplegen.*


Was dit artikel nuttig?