Zonnepanelen: Hoe weet je of ze optimaal presteren?

Zonnepanelen zijn niet alleen een groene keuze, maar ook een slimme investering voor een duurzamere toekomst én lagere energiekosten. Maar hoe kun je er zeker van zijn dat je zonnepanelen naar behoren werken? In dit artikel gaan we dieper in op verschillende manieren om de prestaties van je zonnepanelensysteem te controleren.De zonnepanelen app: jouw persoonlijke monitoringsplatform

De sleutel tot het monitoren van je zonnepanelensysteem ligt in je handpalm - afhankelijk van het merk zonnepanelen dat je gekozen hebt, komt hierbij ook een speciale App. Hiermee heb je te allen tijde directe toegang tot de prestatiegegevens van je zonnepanelen. 

Via de app kun je het totale opgewekte vermogen van je zonnepanelen inzien. Dit biedt een duidelijk overzicht van de hoeveelheid energie die je systeem produceert. Maar voor wie graag tot in detail wil gaan, bieden geavanceerde systemen zoals SolarEdge of Enphase nog uitgebreidere monitoring. Hiermee kun je zelfs per individueel zonnepaneel bekijken hoe het presteert. Uiteraard moet je systeem wel met het internet zijn verbonden om deze informatie te kunnen raadplegen.

De groepenkast: een fysieke check

Als je om welke reden dan ook geen toegang hebt tot de app, kun je altijd een kijkje nemen in je groepenkast. Hier kun je zien of je zonnepanelen elektriciteit terugleveren aan het net.

Echter is het belangrijk om te beseffen dat de meter in de groepenkast alleen het netto teruggeleverde vermogen weergeeft, nadat het directe verbruik van je apparaten al is afgetrokken. Hierdoor krijg je een globaal beeld van je teruglevering. Bij de meeste energieleveranciers kun je via de app, als je daar toestemming voor hebt gegeven, ook de slimme meter uitlezen. Op deze manier kun je ook op afstand je teruglevering bekijken.

Waarschuwingen en foutmeldingen

Een groot voordeel van de apps die je krijgt bij de geavanceerdere systemen zoals Enphase of SolarEdge is dat deze je onmiddellijk op de hoogte stellen van eventuele problemen. Bij storingen of foutmeldingen ontvang je direct een melding op je smartphone of op je mail. Zo kun je snel actie ondernemen om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen weer optimaal functioneren.

Conclusie: houd je zonnepanelen in de gaten

Het is van cruciaal belang om de prestaties van je zonnepanelensysteem regelmatig te controleren. Met je zonnepanelen app heb je een krachtige tool tot je beschikking om dit eenvoudig te doen. Mocht je toch geen toegang hebben tot de app, dan kun je altijd een kijkje nemen in je groepenkast of in de app van je energieleverancier.

Voor meer informatie over het monitoren van je zonnepanelensysteem of voor andere vragen, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Wij staan voor je klaar!


Contact


*Let op: Zorg ervoor dat je altijd de veiligheidsvoorschriften volgt bij het inspecteren van je groepenkast.*


Was dit artikel nuttig?