Het onderhoud van jouw zonnepanelen: tips voor een optimaal rendement

Informatie verstrekt door SunPower

Zonnepanelen zijn een waardevolle investering in duurzame energie, en het is belangrijk om ze goed te onderhouden voor een optimaal rendement. Bij Pebble Zonnepanelen begrijpen we dat je vragen hebt over het schoonmaken van je panelen. Hier zijn enkele nuttige tips, gebaseerd op de richtlijnen van SunPower, een van de merken waar wij veel mee werken, om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen op hun best presteren.

1. Regelmatige reiniging door regen:

Bij het ontwerp van je SunPower zonnepaneel is rekening gehouden met een normale ophoping van vuil. Meestal zijn regelmatige regenbuien voldoende om vuil en stof van de panelen te spoelen. We raden echter af om het dak op te gaan om de panelen te reinigen of te inspecteren.

2. Reiniging vanaf de grond:

Als de panelen sterk vervuild raken en je vindt het absoluut noodzakelijk om ze te reinigen, kun je de panelen vanaf de grond schoonspuiten met een gewone tuinslang. Het is belangrijk om dit alleen te doen vroeg in de ochtend of laat in de avond, wanneer de zon op zijn laagst staat en de panelen koeler zijn.

3. Gebruik van onverwarmd water:

Gebruik onverwarmd drinkwater om een module te reinigen. De normale waterdruk is over het algemeen meer dan voldoende, maar eventueel kan een waterdruk tot 100 bar worden gebruikt.

4. Vermijd hard water:

Probeer zoveel mogelijk het gebruik van hard of mineraalrijk water te vermijden. Dit kan de panelen na verloop van tijd beschadigen. Als er in je regio alleen hard kraanwater beschikbaar is, overweeg dan om een goedkoop hulpstuk voor de waterslang aan te schaffen waarmee mineralen uit het water worden gefilterd. Anders kun je gedestilleerd of gedeïoniseerd water gebruiken.

5. Voer maandelijkse inspecties uit:

Voer maandelijks een visuele inspectie uit om te zien of er vuil heeft opgehoopt. Je kunt ook je energierekening bekijken om te zien of het rendement ineens sterk is gedaald. Op dat moment hoef je pas te gaan nadenken over schoonmaken. En zelfs dan doet de natuur meestal het werk voor jou.

6. Veiligheid voorop:

Blijf altijd op de grond en ga nooit het dak op zonder een veilige ladder en de juiste valbeveiliging. Zet het systeem uit voordat je begint met schoonmaken.

Hoeveel onderhoud hebben zonnepanelen nodig?


In principe zijn zonnepanelensystemen redelijk onderhoudsvrij. Moderne systemen zijn ontworpen om bestand te zijn tegen normale vuilophoping en weersomstandigheden. Toch is het begrijpelijk dat bij oudere systemen de wens kan ontstaan voor een periodieke inspectie. Hierbij kan gedacht worden aan het controleren van bekabeling en aansluitingen om ervoor te zorgen dat alles nog naar behoren functioneert. Bij Pebble Zonnepanelen werken we momenteel aan een algemeen onderhoudspakket, afgestemd op de specifieke behoeften van jouw zonnepanelensysteem. Een aanbod op maat is altijd mogelijk. We willen er zeker van zijn dat jouw zonnepanelen optimaal blijven presteren gedurende hun gehele levensduur. Mocht je interesse hebben in een onderhoudspakket, neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie.

Bij Pebble Zonnepanelen streven we ernaar om onze klanten te voorzien van duidelijke en bruikbare informatie over het onderhoud van hun zonnepanelen. Mocht je nog vragen hebben of professioneel advies nodig hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder!Contact
Was dit artikel nuttig?