Betalen voor opgewekte zonne-energie?

Pebble Zonnepanelen legt je uit waarom je hier niet bang voor hoeft te zijn.
Wij horen de laatste tijd steeds vaker een verhaal dat eigenaren van zonnepanelen in de toekomst mogelijk moeten betalen voor de energie die ze opwekken. Dit is echter een mythe. Met de huidige technologie en regelgeving is er geen reden om aan te nemen dat dit werkelijkheid wordt.

Moderne omvormers

Als je een modern zonnepanelensysteem met verbruiksmeting hebt, ben je al goed voorbereid. Deze systemen hebben vaak geavanceerde omvormers die zelf kunnen bepalen wanneer ze (geen) energie opwekken, vooral wanneer de energieprijzen negatief zijn. Dit helpt om het energienet niet te overbelasten en het rendement van je investering te optimaliseren. Stel je hebt een dynamisch energiecontract en de energieprijzen gaan negatief, dan wil je dus eigenlijk geen energie opwekken want dat kost geld. Steeds meer systemen hebben een functie waarin de zonnepanelen in zo'n situatie vanzelf uit gaan. Bij SolarEdge noemen ze dat bijvoorbeeld negatieve tariefoptimalisatie. Je hebt dan wel een SolarEdge home inline meter of Modbusmeter nodig en deze kunnen in de meeste gevallen eenvoudig achteraf toegevoegd worden. Vervolgens hoef je de functie alleen nog maar te activeren in de app. Bij Enphase wordt deze functie op korte termijn (eind Q1/begin Q2 2024) toegevoegd in de app voor iedereen die een Envoy-S metered met meetspoelen heeft. 


Toekomstige ontwikkelingen

In de toekomst kan het toevoegen van een thuisbatterij aan je zonnepanelensysteem een slimme zet zijn. Hiermee sla je overdag opgewekte energie op voor later gebruik, wat voordelig is bij hogere energieprijzen of netwerkbelasting. De batterij gaat dan dus automatisch laden wanneer de prijzen laag zijn en ontladen wanneer de prijzen hoog zijn. In een later stadium kun je je systeem zelfs laten "handelen" op de onbalansmarkt als er een koppeling is met jouw energieleverancier. (Verwachting in de loop van 2024)


Oudere Systemen

Heb je geen modern systeem? Geen probleem, je kunt je zonnepanelen altijd handmatig uitschakelen als dat ooit nodig zou zijn. Maar met een wat ouder systeem is het vaak aantrekkelijker om opzoek te gaan naar een vast contract met goede voorwaarden voor terugleveren. Er zijn nog voldoende aanbieders die hier nette overeenkomsten in aanbieden, maar het is wel belangrijk dit goed te vergelijken.


Conclusie

Kortom, laat je niet afschrikken door de mythes. Zonnepanelen zijn een verstandige investering, zowel voor het milieu als voor je energierekening. Met de juiste uitrusting ben je goed voorbereid op de toekomst.

Heb je ook een mythe over zonnepanelen gehoord en ben je benieuwd naar het echte antwoord? Neem dan contact op met Pebble Zonnepanelen. Wij staan klaar om al je vragen te beantwoorden en de feiten duidelijk uit te leggen. Met de juiste informatie kun je een weloverwogen keuze maken over zonne-energie.



Was dit artikel nuttig?