De installatie en plaatsing van zonnepanelen: hoe lang duurt dit?

Hoe lang duurt zonnepanelen leggen?

Het is een veelvoorkomende vraag als wij met klanten in contact zijn: 'Hoe lang duurt het leggen van zonnepanelen eigenlijk? Hoeveel tijd kost de installatie van zonnepanelen?'


Een terechte vraag natuurlijk, want zodra je besloten hebt om zonnepanelen te laten leggen, is het natuurlijk wel handig om te weten hoe lang dit duurt. In dit artikel nemen we je mee door het hele installatieproces van het plaatsen en leggen van zonnepanelen tot het opleveren van de zonnepanelen en focussen we op de tijd die elke stap in beslag neemt.

1. De voorbereidende fase van de zonnepanelen installatie


Voordat de installatie van zonnepanelen daadwerkelijk begint, is er een voorbereidende fase. Deze omvat het kiezen van het juiste systeem, het uitvoeren van een dakinspectie, en het verkrijgen van de nodige vergunningen. Een uitgebreid adviesgesprek inclusief het beoordelen van de locatie waar de zonnepanelen op moeten komen neemt meestal qua tijd 1 - 1,5 uur in beslag. In de meeste gevallen zijn zonnepanelen vergunningsvrij, maar als er een vergunning nodig is kan dit weken tot maanden duren. Houd er dus rekening mee dat het plaatsen van zonnepanelen in die gevallen soms wat langer kan duren

2. Planning en ontwerp, constructieberekening, ballastplan, stringplan, SCOPE12


De volgende stap is het plannen en ontwerpen van het systeem. Dit houdt in dat er een gedetailleerd plan wordt gemaakt voor de plaatsing van de zonnepanelen op je dak. Deze fase kan variëren van een paar dagen tot een week, afhankelijk van de complexiteit van je dak en het systeem. Bij grotere systemen is een uitgebreide constructieberekening, een ballastplan en een stringplan vaak een vereiste. Als jouw verzekering om een SCOPE12 keuring vraagt sowieso.


Constructieberekening


Een constructieberekening is essentieel om te verzekeren dat je dak de extra belasting van de zonnepanelen veilig kan dragen. Hierbij worden de sterkte en stabiliteit van de dakconstructie beoordeeld, evenals de bevestigingsmethoden van de panelen. Het doel is om te voorkomen dat de installatie schade aan het dak veroorzaakt of veiligheidsrisico’s met zich meebrengt.



Ballastplan zonnepanelen


Een ballastplan voor zonnepanelen is noodzakelijk bij platte daken waar de panelen los op het dak liggen en met ballast worden verzwaard. Dit plan beschrijft de hoeveelheid en plaatsing van ballast om ervoor te zorgen dat de panelen stevig op hun plaats blijven liggen, zelfs bij harde wind. Een goed ballastplan voorkomt dat de panelen verschuiven of omwaaien.



Stringplan zonnepanelen


Een stringplan voor zonnepanelen is een schema waarin de elektrische verbindingen tussen de zonnepanelen worden uitgewerkt. Dit plan helpt bij het optimaliseren van de energieopbrengst door te bepalen hoe de panelen in series en parallel geschakeld moeten worden. Het stringplan houdt rekening met schaduwwerking en de oriëntatie van de panelen om maximale efficiëntie te bereiken.



SCOPE12 zonnepanelen


De SCOPE12 keuring is een inspectie die steeds vaker door verzekeraars wordt geëist. Deze keuring beoordeelt de elektrische en bouwkundige veiligheid van de zonnepanelensystemen. Een SCOPE12 certificaat geeft de verzekering extra zekerheid dat de installatie voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en voorkomt mogelijke schade of brandrisico’s.



3. Levering van materialen


Zodra het ontwerp klaar is, worden de benodigde materialen besteld en geleverd. Hoe lang dit duurt? Het proces  van de levering van materialen voor een zonnepanelen installatie kan enkele dagen tot weken duren, afhankelijk van de beschikbaarheid van de materialen en de leverancier.

4. Installatie van zonnepanelen


Dan de belangrijkste vraag: hoe lang duurt het plaatsen van de zonnepanelen nu echt?

De daadwerkelijke installatie van de zonnepanelen is vaak verrassend snel. 
Bij de meeste woningen ligt het systeem binnen een dag op het dak en wordt aangesloten op de groepenkast. Een vuistregel is ongeveer 20 panelen inclusief aansluiten per dag. Deze tijd kan natuurlijk variëren. Bij grotere daken gaat het vaak wat sneller, bij complexere daken of meerdere dakvlakken kan het langer duren. Vaak kan er tijdens het adviesgesprek al een goede inschatting gemaakt worden hoe lang de installatie gaat duren. 





5. Aansluiting en inspectie van de installatie


Na installatie sluiten we de zonnepanelen aan op het elektriciteitsnet via de groepenkast en de omvormer moet juist ingesteld worden. Als laatste wordt de correcte werking van het systeem gecontroleerd door een inspectie uit te voeren. Deze inspectie bestaat uit een visuele inspectie en het meten van een aantal waarden. Het hangt af van het type omvormer en de grootte van de installatie welke waarden er gemeten moeten worden. Vraagt je verzekering om een SCOPE 12 keuring dan zal er op een later tijdstip een onafhankelijke inspecteur langskomen die het hele systeem nog eens controleert. 



6. Ingebruikname van het zonnepanelensysteem


Ten slotte is er de ingebruikname, waarbij waarbij we het systeem operationeel maken en de werking wordt uitgelegd. Dit gebeurt meestal op dezelfde dag als de aansluiting.


De totale tijd van het begin van de planning tot de ingebruikname van zonnepanelen kan variëren van een paar weken tot een maand of langer, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van het systeem, de complexiteit van de installatie en de snelheid van de levering. Door een professioneel team in te schakelen, zoals Pebble Zonnepanelen, zorg je voor een soepel en efficiënt proces.



Antwoord op de vraag hoe lang het plaatsen van zonnepanelen duurt


De totale tijd van het begin van de planning tot de ingebruikname van zonnepanelen kan variëren van een paar weken tot een maand of langer, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van het systeem, de complexiteit van de installatie en de snelheid van de levering. Door een professioneel team in te schakelen, zoals Pebble Zonnepanelen, zorg je voor een soepel en efficiënt proces.


Benieuwd naar ons werk? Bekijk onze referenties hier:

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.


Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!

Wil je in gesprek over de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw woning of bedrijfspand? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan om de mogelijkheden te bespreken. Van tevoren nog vragen? Stel ze gerust via het contactformulier. 


Was dit artikel nuttig?