De mogelijkheden van zonne-energie

Elektrische auto's opladen, zwembaden verwarmen, en meer!

Wist je dat zonne-energie een schatkamer aan mogelijkheden biedt die verder gaan dan alleen het opwekken van elektriciteit? In dit blog verkennen we de mogelijkheden van zonne-energie, die jij met je Pebble Zonnepanelen opwekt!

Kunnen zonnepanelen ons huis en bedrijf van energie voorzien?

Het meest bekende gebruik van zonne-energie is het opwekken van elektriciteit. Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in elektrische energie. Deze energie kan direct worden gebruikt om huizen en bedrijven van stroom te voorzien en eventueel overschot kan worden teruggeleverd naar het elektriciteitsnet. 

Kan ik mijn auto opladen met zonne-energie? 

Een elektrische auto opladen met zonne-energie behoort uiteraard tot de mogelijkheden, maar dit is wellicht iets ingewikkelder dan je zou denken. De meeste elektrische auto's kunnen via de laadpaal bij een woning 11kW laden. Er zijn een behoorlijke hoeveelheid zonnepanelen nodig om 11.000W aan stroom te halen. Stel dat elk zonnepaneel op de piek van de dag 330w aan elektriciteit weet op te wekken heb je al ruim 33 panelen nodig om volledig aan de vraag van je auto te voldoen. Gelukkig krijgt de electriciteit van je zonnepanelen voorrang op de elektriciteit van het net. Als je dus 3000 watt aan stroom produceert van je zonnepanelen wordt de overige vraag van je auto gewoon uit het net gehaald. Er beginnen ook laadpalen op de markt te komen die je zo kunt instellen dat de laadpaal alleen laadt met de stroom van je zonnepanelen. De SolarEdge EV-lader is hier een mooi voorbeeld van. Stel dat je zonnepanelen op een willekeurig moment 4000W aan energie leveren en je woning verbruikt op dat moment 500W dan levert deze laadpaal de overige stroom aan de auto. De auto wordt dan dus wat langzamer opgeladen, maar dit zou wel eens erg voordelig uit kunnen pakken als de overheid de salderingsregeling besluit af te bouwen.Lees hier meer over de salderingsregeling

Kan ik zonnepanelen gebruiken om mijn zwembad te verwarmen?

Ja! Zonne-energie kan ook worden gebruikt om water te verwarmen voor huishoudelijk gebruik en zwembaden. Het is dan natuurlijk wel noodzakelijk dat het zwembad op elektriciteit verwarmd wordt. 

Hoe werken thuisbatterijen en energieopslag met zonne-energie? 

Naast het gebruik van zonne-energie voor diverse toepassingen, biedt zonne-energie ook de mogelijkheid om thuisbatterijen op te laden. Thuisbatterijen, ook wel thuisaccu genoemd, slaan overtollige zonne-energie op die door jouw zonnepanelen wordt opgewekt. Deze opgeslagen energie kan 's avonds of tijdens piekmomenten worden gebruikt, wanneer de zonne-energie lager is. Het opladen van thuisbatterijen met zonne-energie vergroot niet alleen de zelfvoorziening van huizen, maar kan er ook voor zorgen dat er een kleinere hoofdaansluiting nodig is waardoor je minder netwerkkosten betaalt. Dit is echter vooral relevant voor bedrijven met een wat grotere aansluiting. Voor de meeste mensen zal energieopslag pas relevant worden als de salderingsregeling wordt afgebouwd. 

Conclusie

De wereld van zonne-energie is veel groter dan we ons kunnen voorstellen. Van het transformeren van huizen naar een duurzame woning tot het verwarmen van je zwembad, zonne-energie heeft bewezen een opwindende en veelzijdige bron van schone energie te zijn. Dus, laten we onze horizon verbreden en samen de reis voortzetten naar een duurzamere toekomst met zonne-energie. Neem vandaag nog contact op met Pebble Zonnepanelen voor een vrijblijvend adviesgesprek!


Was dit artikel nuttig?