De geschiedenis en verspreiding van zonnepanelen

Waar zijn zonnepanelen ontstaan en welk land is koploper?

Zonnepanelen hebben de manier waarop we energie opwekken en gebruiken aanzienlijk veranderd. Maar waar zijn deze panelen eigenlijk ontstaan en waar zijn ze het meest populair? Hier is een overzicht van de geschiedenis en de landen die voorop lopen in zonne-energie.


Het ontstaan van zonnepanelen


De eerste zonnecel werd in 1839 ontdekt door de Franse wetenschapper Alexandre Edmond Becquerel. Het duurde echter tot 1954 voordat Bell Labs in de Verenigde Staten de eerste praktisch bruikbare zonnecel ontwikkelde. Deze doorbraak legde de basis voor de moderne zonnepanelen die we vandaag de dag kennen. Destijds waren de zonnecellen nog inefficiënt en duur, maar het potentieel voor duurzame energie was duidelijk.Onstaan van zonnepanelen

Pioniers in zonne-energie: Duitsland en Japan


Duitsland en Japan hebben een belangrijke rol gespeeld in de verspreiding van zonne-energie. Duitsland introduceerde in 2000 het feed-in tariefsysteem, dat producenten van zonne-energie een gegarandeerde prijs betaalde voor elke kilowattuur die ze aan het net leverden. Dit stimuleerde de groei van de zonne-energiesector in Duitsland.

In Japan werden zonnepanelen populair na de oliecrisis in de jaren '70. Het land investeerde in zonne-energie om minder afhankelijk te zijn van geïmporteerde olie. De invoering van een feed-in tariefsysteem in 2012 gaf de zonne-energie-industrie daar een extra impuls.

China's opkomst met zonnepanelen


China heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een grootmacht in de productie en het gebruik van zonnepanelen. Dankzij aanzienlijke investeringen en subsidies heeft China een leidende positie verworven in de wereldwijde zonne-energiemarkt. Het land heeft niet alleen de productiekosten verlaagd, maar ook grootschalige zonne-energieprojecten gerealiseerd, zoals de 6 GW zonne-energiecentrale in de woestijn van Xinjiang. Dit project is een belangrijke stap in China’s streven naar koolstofneutraliteit tegen 2060 .

Nederland's prestaties en uitdagingen


Nederland stond lange tijd bovenaan in het aantal zonnepanelen per hoofd van de bevolking, maar is inmiddels ingehaald door Australië. Volgens het Nationaal Solar Trendrapport 2024 heeft Nederland nu 1.299 wattpiek aan zonnepaneelvermogen per hoofd van de bevolking . Ondanks de groei van de markt wordt verwacht dat zonder aanvullend beleid en innovatie de groei zal afnemen. De discussie rondom de salderingsregeling zorgt voor onzekerheid bij consumenten, wat investeringen in zonne-energie kan beïnvloeden.


De huidige stand van zaken


Tegenwoordig zijn zonnepanelen overal te vinden, van woonhuizen tot bedrijfspanden en grote zonneparken. Landen zoals China, de Verenigde Staten, Japan, Duitsland en India lopen voorop in de adoptie van zonne-energie. Door technologische vooruitgang zijn de zonnepanelen efficiënter geworden en de kosten lager, wat leidt tot een wereldwijd toenemend gebruik van zonne-energie.

Zonnepanelen zijn uitgegroeid van een wetenschappelijke ontdekking tot een belangrijke bron van duurzame energie. Nieuwe technologieën en innovaties blijven zich ontwikkelen, en zonne-energie zal een cruciale rol blijven spelen in een duurzame toekomst voor onze planeet.

SunPower zonnepanelen installatie


Bronnen:

  1. García, D. (2024). China plants 6 GW energy colossus in desert: America worried about what it might do. Energy.
  2. Basekin, E. (2024). Nederland is wereldkampioen in het plaatsen van zonnepanelen. Solar Magazine.


Referenties van Pebble Zonnepanelen

Your Dynamic Snippet will be displayed here... This message is displayed because you did not provided both a filter and a template to use.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan! 

Wil je in gesprek over de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw woning of bedrijfspand? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan om de mogelijkheden te bespreken. Van tevoren nog vragen? Stel ze gerust via het contactformulier.  

​​Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan​


Was dit artikel nuttig?