Zwarte vs. blauwe zonnepanelen

Wat is het verschil?

Maar wist je dat niet alle zonnepanelen hetzelfde zijn? Er zijn twee dominante varianten die je ongetwijfeld bent tegengekomen: zwarte en blauwe zonnepanelen. Hoewel ze beide hetzelfde doel dienen - het omzetten van zonlicht in elektriciteit - zijn er enkele essentiële verschillen die de moeite waard zijn om te verkennen. Laten we eens inzoomen op het kleurrijke verschil tussen zwarte en blauwe zonnepanelen.

Uiterlijk en esthetiek

Een van de meest voor de hand liggende verschillen tussen zwarte en blauwe zonnepanelen is hun uiterlijk. Zoals de naam al aangeeft, hebben zwarte zonnepanelen een diepzwarte kleur, terwijl blauwe panelen een donkerblauwe tint hebben. Dit esthetische verschil kan belangrijk zijn als je zonnepanelen op je dak installeert en het uiterlijk van je huis wilt behouden. Zwarte panelen hebben de neiging om visueel minder op te vallen en worden vaak als mooier beschouwd.

Efficiëntie en prestaties

Hoewel het uiterlijk belangrijk is, draait het bij zonnepanelen vooral om efficiëntie en prestaties. In dit opzicht hebben zwarte zonnepanelen vaak een voorsprong. Ze worden gemaakt met monokristallijne siliciumcellen, die een hogere efficiëntie hebben dan de polykristallijne cellen die in blauwe panelen worden gebruikt. Dit betekent dat zwarte panelen over het algemeen meer elektriciteit kunnen genereren voor dezelfde oppervlakte.


Kosten en budget

Blauwe zonnepanelen hadden meestal een lagere productiekost dan zwarte panelen, omdat het productieproces van polykristallijne cellen minder arbeidsintensief is. Dit was dus een belangrijke factor zijn als je werkt met een beperkt budget, maar doordat er de afgelopen jaren flinke slagen zijn gemaakt in het productieproces van de monokristallijne cellen is het prijsvoordeel er eigenlijk niet meer en zodoende zijn ze ook bijna niet meer te krijgen.


Toepassingen en marktvraag

De keuze tussen zwarte en blauwe zonnepanelen hangt ook af van je specifieke toepassingen en de vraag op de markt. Doordat blauwe panelen eigenlijk geen prijsvoordeel meer hebben worden ze tegenwoordig eigenlijk nauwelijks meer toegepast.


Bij Pebble Zonnepanelen begrijpen we dat de keuze tussen verschillende zonnepanelen complex kan zijn. Onze experts staan klaar om je te begeleiden bij het kiezen van de juiste panelen die passen bij je behoeften, budget en duurzaamheidsdoelen. Of je nu gaat voor de chique uitstraling van zwarte panelen of de kostenefficiëntie andere panelen, we zijn er om je te helpen bij elke stap.


Was dit artikel nuttig?