Effect van ijs op zonnepanelen

Wat gebeurt er en wat te doen?

Iedereen die zonnepanelen heeft, weet dat ze afhankelijk zijn van zonlicht om elektriciteit te produceren. 


Maar wat gebeurt er met zonnepanelen als er ijs van de vorst op zit?


Als zonnepanelen bedekt zijn met een laagje ijs, gebeurt er simpelweg niets. Er komt te weinig licht op het paneel om stroom te kunnen produceren. Dus, in de periode dat je zonnepanelen bedekt zijn met ijs, zal de productie stilvallen. Maar maak je geen zorgen, zodra de zonnepanelen (vrijwel) ijsvrij zijn, start de productie weer.

Een belangrijk aspect om op te merken is het type zonnepanelensysteem dat je hebt. Als je een serieel aangesloten systeem hebt, blijft de productie nul zolang er nog één paneel met ijs bedekt is. In dit geval is het wachten tot alle panelen ijsvrij zijn voordat de productie hervat wordt.

Echter, als je zonnepanelen zijn uitgerust met micro-omvormers, waarbij elk paneel individueel stroom produceert, gaat een paneel dat ijsvrij is gewoon door met produceren, zelfs als andere panelen nog ijs hebben. Dit kan een voordeel zijn als je in een gebied woont waar winterse weersomstandigheden vaker voorkomen.

Kortom, als het ijskoud is en je zonnepanelen bedekt zijn met ijs, hoef je je geen zorgen te maken. Zodra de zon weer schijnt en het ijs smelt, beginnen je zonnepanelen weer energie op te wekken. Zo blijf je profiteren van schone en groene energie, zelfs tijdens de koudste dagen van het jaar.

Wil je meer weten over het onderhoud van zonnepanelen en hoe je ze het beste kunt beschermen tegen winterse omstandigheden? Neem contact met ons op, en we delen graag ons deskundig advies!

Ontdek hoe je het meeste uit je zonnepanelen haalt, ongeacht het weer, met Pebble Zonnepanelen!
Was dit artikel nuttig?