Hoe bepaal je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt?

Het bepalen van het juiste aantal zonnepanelen voor jouw huis is een belangrijke stap bij hetinvesteren in zonne-energie. Maar hoeveel zonnepanelen heb je eigenlijk nodig? In dit artikel leggen we uit hoe je dit kunt berekenen en waar je rekening mee moet houden.Bepalen van het juiste aantal zonnepanelen

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor je huis, vermenigvuldig je de gewenste opbrengst van je zonnepanelen met een rekenfactor van 0,88. Dit is de gemiddelde Nederlandse instralingsfactor.

Echter, deze eenvoudige berekening houdt geen rekening met andere belangrijke factoren. Er zijn verschillende overwegingen die van invloed zijn op het juiste aantal zonnepanelen:

1. Beschikbare ruimte op je dak: Het aantal zonnepanelen dat je kunt plaatsen, wordt beperkt door de beschikbare ruimte op je dak. Dit kan variëren, afhankelijk van of je een plat of schuin dak hebt.

2. Je doelstellingen: Wat is je doel met zonnepanelen? Wil je je volledige stroomverbruik dekken, winst maken door meer energie op te wekken dan je gebruikt, of ergens daartussenin?

3. Type en ligging van je dak: Het type en de ligging van je dak zijn van invloed op de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt. Daken gericht op het zuiden krijgen bijvoorbeeld meer zonlicht, waardoor je mogelijk minder panelen nodig hebt.

Aantal zonnepanelen op een plat dak: Op een plat dak neemt een zonnepaneel gemiddeld 1,5 vierkante meter in beslag. Rekening houdend met schaduwval moet je ongeveer 2,5 vierkante meter per paneel rekenen.


Advies op maat van Pebble Zonnepanelen

Wil je nauwkeurig bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor jouw unieke situatie? Bij Pebble Zonnepanelen staan we voor je klaar met gratis advies op maat. Onze deskundige adviseurs kunnen op basis van diverse berekeningen precies bepalen hoeveel zonnepanelen je moet plaatsen om je doelstellingen te bereiken.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek. We helpen je graag de juiste beslissingen te nemen voor je zonne-energiesysteem.Was dit artikel nuttig?