Zijn mijn panelen verzekerd tegen brand, stormschade en diefstal?


​Zonnepanelen op je dak, dat is een mooi streven. Maar hoe zit het met verzekeren van deze panelen? Het is niet raar dat de vraag bij je opkomt of jouw panelen verzekerd zijn tegen brand, stormschade en diefstal. Zonnepanelen vormen een waardevolle investering voor je huis. Je wilt er dus zeker van zijn dat ze goed beschermd zijn tegen onvoorziene gebeurtenissen. Hier zijn de belangrijkste aspecten waar je op moet letten als het gaat om de verzekering van je zonnepanelen.

De opstalverzekering

De zonnepanelen vallen doorgaans onder de opstalverzekering, samen met de omvormer. Dit betekent dat ze worden beschouwd als een integraal onderdeel van je huis, en de verzekering dekt schade aan deze onderdelen in geval van bepaalde gebeurtenissen. Er zijn vijf belangrijke risico's waarom het essentieel is om je zonnepanelen te verzekeren:


1. Stormschade 

Hevige stormen kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan zonnepanelen, vooral als ze op platte daken zijn geïnstalleerd. Sterke winden kunnen de panelen optillen en ze vervolgens op je dak of zelfs het dak van je buren laten vallen. Dit kan leiden tot aanzienlijke schade die je wilt laten dekken door je verzekering.


2. Hagelschade

IHagelbuien kunnen verwoestend zijn voor zonnepanelen. Zelfs kleine hagelstenen kunnen het glas van de panelen breken, wat de prestaties van de panelen ernstig kan beïnvloeden. Zelfs als er geen directe zichtbare schade is, kunnen er haarscheurtjes ontstaan in de cellen onder het glas, wat op lange termijn problemen kan veroorzaken.


3. Brandschade

In het ongelukkige geval van brand in je huis, kunnen zonnepanelen ook worden aangetast. Brand kan de panelen vernietigen, evenals de bekabeling en kunststof onderdelen. Bovendien kunnen beschadigde kabels een vlamboog veroorzaken, wat op zichzelf brand kan veroorzaken. Het is dus van cruciaal belang om dit risico te dekken.4. Diefstal 

Hoewel diefstal van zonnepanelen zeldzaam is, komt het toch voor. Er zijn gevallen gemeld waar dieven zonnepanelen van woningen hebben gestolen. Hoewel dit een minder vaak voorkomend risico is, is het nog steeds belangrijk om jezelf hiertegen te beschermen.


5. Blikseminslag

Blikseminslag kan ook schade veroorzaken aan zonnepanelen, vooral aan de omvormer. De piekspanning die ontstaat bij blikseminslag kan elektrische apparatuur beschadigen, waaronder omvormers. Dit is nog een reden om je zonnepanelen te verzekeren.Het goede nieuws is dat de meeste opstalverzekeringen deze schades dekken. Het is echter van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je je zonnepanelen bij je verzekeraar hebt aangemeld. Dit zorgt ervoor dat ze op de hoogte zijn van de aanwezigheid en waarde van je zonnepanelen, waardoor ze in geval van schade kunnen worden gedekt.


Het verzekeren van je zonnepanelen tegen brand, stormschade, diefstal en andere risico's is een verstandige keuze. Het beschermt je investering en geeft je gemoedsrust. Zorg ervoor dat je opstalverzekering dekking biedt voor deze gebeurtenissen en meld je zonnepanelen bij je verzekeraar aan om er zeker van te zijn dat je volledig beschermd bent.


Heb je nog andere vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.


Was dit artikel nuttig?