Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

De beslissing om zonnepanelen op je dak te installeren is een grote stap naar een duurzamere en kostenbesparende toekomst. Maar hoeveel zonnepanelen heb je eigenlijk nodig om aan je energiebehoeften te voldoen? En is het mogelijk om teveel zonnepanelen te hebben? In deze blogpost zullen we dieper ingaan op deze kwestie en je helpen bepalen hoeveel zonnepanelen ideaal zijn voor jouw situatie.

Bereken je energieverbruik

Het eerste en belangrijkste aspect om te overwegen bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is je huidige energieverbruik. Bekijk je energierekeningen of verbruiksoverzichten (bijvoorbeeld via de app van je leverancier) van het afgelopen jaar om een goed inzicht te krijgen in je gemiddelde jaarlijkse verbruik in kilowattuur (kWh).

De salderingsregeling

Houd er rekening mee dat de meeste mensen ervoor kiezen om hun verbruik één-op-één te dekken, vooral vanwege de salderingsregeling. Deze regeling stelt je in staat om de overschot aan opgewekte energie terug te leveren aan het net en deze later in het jaar gratis te gebruiken. Het is momenteel de meest kostenefficiënte benadering.
Meer over de salderingsregeling lees je hier

Invloed van oriëntatie en hellingshoek

De efficiëntie van zonnepanelen wordt ook beïnvloed door de oriëntatie en hellingshoek van je dak, evenals eventuele schaduwval. Zonnepanelen presteren het beste wanneer ze naar het zuiden zijn gericht en een ideale hellingshoek hebben, meestal tussen de 30 en 45 graden. Op een plat dak wordt er toch vaak gekozen om de panelen onder een lagere hoek te leggen. Hoe hoger de hoek, hoe hoger het paneel komt en hoe meer schaduw het dus zal geven op de rij die er achter ligt. Pebble Zonnepanelen werkt veelal met een plat dak frame met een hellingshoek van 12.5 graden. Hierdoor verlies je maar een klein beetje efficientie op de hellingshoek, maar kun je meer panelen kwijt door de kortere rij afstand. Er wordt ook steeds vaker voor een zogenaamde oost-west opstelling gekozen. Hierdoor spreid je de opgewekte energie mooier over de dag en omdat er bijna geen ruimte tussen de panelen hoeft te zitten om schaduw te voorkomen kun je in veel gevallen nog meer panelen kwijt op dezelfde dakoppervlakte en kun je uiteindelijk meer energie opwekken uit de vierkante meters die je tot je beschikking hebt.

Bereken de opbrengst per zonnepaneel

Als vuistregel kun je uitgaan van een omrekenfactor van ongeveer 0,87 keer het watt-piekvermogen (Wp) van een zonnepaneel om een schatting te maken van de jaarlijkse opbrengst in kWh. Bijvoorbeeld, als je zonnepanelen hebt met een vermogen van 410 Wp, kun je verwachten dat ze ongeveer 356 kWh per jaar zullen produceren. Dit kan natuurlijk meer of minder worden bij een betere of slechtere ligging.

Neem contact op voor een persoonlijke berekening

Omdat er zoveel variabelen zijn, is het raadzaam om contact op te nemen met een professionele installateur zoals Pebble Zonnepanelen. Wij kunnen een gedetailleerde berekening maken op basis van jouw specifieke situatie en behoeften.
Contact


Kun je teveel zonnepanelen hebben?

In principe is er geen limiet voor het aantal zonnepanelen dat je kunt installeren, omdat het overschot wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Echter, zolang de salderingsregeling in de huidige vorm blijft, kan het financieel minder aantrekkelijk zijn om aanzienlijk meer panelen te installeren dan je jaarlijks verbruikt. In sommige gevallen is het toch handiger om meer zonnepanelen te leggen dan dat je op dat moment nodig hebt, bijvoorbeeld als je van plan bent in de toekomst elektrische voertuigen of een warmtepomp aan te schaffen.

In conclusie, het bepalen van het juiste aantal zonnepanelen vereist een zorgvuldige evaluatie van je energiebehoeften en de specifieke kenmerken van je dak. Een professionele beoordeling zal je helpen om het meeste uit je zonne-energie-installatie te halen en een duurzame toekomst tegemoet te gaan.Was dit artikel nuttig?