Ontdek hoe lang de installatie van zonnepanelen echt duurt

Veel mensen vragen zich af hoe lang het duurt om zonnepanelen te installeren. In dit artikel nemen we je mee door het hele installatieproces en focussen we op de tijd die elke stap in beslag neemt.


1. Voorbereidende fase

Voordat de installatie daadwerkelijk begint, is er een voorbereidende fase. Deze omvat het kiezen van het juiste systeem, het uitvoeren van een dakinspectie, en het verkrijgen van de nodige vergunningen. Een uitgebreid adviesgesprek inclusief het beoordelen van de locatie waar de zonnepanelen op moeten komen neemt meestal 1 - 1,5 uur in beslag. In de meeste gevallen zijn zonnepanelen vergunningsvrij, maar als er een vergunning nodig is kan dit weken tot maanden duren.


2. Planning en ontwerp

De volgende stap is het plannen en ontwerpen van het systeem. Dit houdt in dat er een gedetailleerd plan wordt gemaakt voor de plaatsing van de zonnepanelen op je dak. Deze fase kan variëren van een paar dagen tot een week, afhankelijk van de complexiteit van je dak en het systeem. Bij grotere systemen is een uitgebreide constructieberekening, een ballastplan en een stringplan vaak een vereiste. Als jouw verzekering om een SCOPE12 keuring vraagt sowieso.


3. Levering van materialen

Zodra het ontwerp klaar is, worden de benodigde materialen besteld en geleverd. Dit proces kan enkele dagen tot weken duren, afhankelijk van de beschikbaarheid van de materialen en de leverancier.


4. Installatie van zonnepanelen

De daadwerkelijke installatie van de zonnepanelen is vaak verrassend snel. Bij de meeste woningen ligt het systeem binnen een dag op het dak en wordt aangesloten op de groepenkast. Een vuistregel is ongeveer 20 panelen inclusief aansluiten per dag. Deze tijd kan natuurlijk variëren. Bij grotere daken gaat het vaak wat sneller, bij complexere daken of meerdere dakvlakken kan het langer duren. Vaak kan er tijdens het adviesgesprek al een goede inschatting gemaakt worden hoe lang de installatie gaat duren


5. Aansluiting en inspectie

Na installatie moeten de panelen worden aangesloten op het elektriciteitsnet via de groepenkast en de omvormer moet juist ingesteld worden. Als laatste wordt de correcte werking va het systeem gecontroleerd door een inspectie uit te voeren. Deze inspectie bestaat uit een visuele inspectie en het meten van een aantal waarden. Het hangt af van het type omvormer en de grootte van de installatie welke waarden er gemeten moeten worden. Vraagt je verzekering om een SCOPE 12 keuring dan zal er op een later tijdstip een onafhankelijke inspecteur langskomen die het hele systeem nog eens controleert


6. Ingebruikname

Ten slotte is er de ingebruikname, waarbij het systeem operationeel wordt gemaakt en de werking wordt uitgelegd. Dit gebeurt meestal op dezelfde dag als de aansluiting.


De totale tijd van het begin van de planning tot de ingebruikname van zonnepanelen kan variëren van een paar weken tot een maand of langer, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van het systeem, de complexiteit van de installatie en de snelheid van de levering. Door een professioneel team in te schakelen, zoals Pebble Zonnepanelen, zorg je voor een soepel en efficiënt proces.Contact

Bekijk de referenties


Was dit artikel nuttig?