Ontdek of zonnepanelen geschikt zijn voor jouw woonsituatie

Duurzame energie begint thuis. Het installeren van zonnepanelen kan een enorme stap zijn naar een groenere toekomst en het verlagen van je energierekening. Maar voordat je deze sprong maakt, zijn er enkele belangrijke vragen die beantwoord moeten worden. In deze blogpost gaan we in op de meest gestelde vragen rondom de geschiktheid van je huis, vergunningen, levertijden en de mogelijkheden voor appartementen, huurwoningen, balkons en tuinen.


Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

Het goede nieuws is dat zonnepanelen geschikt zijn voor de meeste woningen! Een geschikt dak is echter wel belangrijk. Zonnepanelen functioneren het beste op daken met een goede ligging richting het zuiden, oosten of westen. Daarnaast is het belangrijk dat het dak voldoende draagkracht heeft om de panelen te kunnen dragen. Een professionele installateur zoals Pebble Zonnepanelen komt graag langs om een inspectie uit te voeren om te bepalen of jouw huis geschikt is voor zonnepanelen.


Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen?

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen. In Nederland geldt een landelijke regel dat voor het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak, normaliter vergunningsvrij is, zolang de panelen niet uitsteken boven de dakrand of het dakvlak. De uitzondering hierop is woningen met een monumenten status of bijvoorbeeld een beschermd stads/dorpsgezicht. Het is altijd aan te raden om bij je gemeente na te gaan wat de specifieke regels zijn voor jouw situatie.


Kan ik zonnepanelen installeren als ik in een appartement of huurwoning woon?

Absoluut! Ook als je in een appartement of huurwoning woont, zijn er mogelijkheden om van zonne-energie te profiteren. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan een gezamenlijk zonnepanelenproject met je VVE, of met je verhuurder overleggen over de mogelijkheden voor installatie. Pebble Zonnepanelen biedt op maat gemaakte oplossingen voor verschillende woonsituaties.

Kan ik zonnepanelen op mijn balkon of in mijn tuin installeren?

Zeker, zonnepanelen zijn niet beperkt tot alleen daken. Als je geen geschikt dak hebt, maar wel een balkon of tuin met voldoende zonlicht, kunnen zogenaamde veldopstellingen een uitkomst zijn. Hierbij worden de panelen op een constructie geplaatst die op bijvoorbeeld een open veld waar de panelen op geplaatst worden. Deze oplossing is vooral populair bij mensen die in huizen wonen met een beperkte dakoppervlakte of een rieten kap. Veldopstellingen zijn echter vaak wel vergunningsplichtig omdat het meestal telt als bebouwde grond.

Wat is de levertijd op zonnepanelen?

Oké, je hebt de keuze gemaakt om te investeren in zonnepanelen, maar hoe lang duurt het nu voordat de zonnepanelen daadwerkelijk geleverd en geïnstalleerd worden? Bij Pebble Zonnepanelen streven we naar efficiënte levering. Op het moment van schrijven (sept 2023) duurt het na het plaatsen van een bestelling ongeveer 2-3 maanden voordat de zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden. Deze levertijd kan variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van de onderdelen van de installatie en de drukte bij de installateurs.

Het is duidelijk dat zonnepanelen voor veel verschillende woonsituaties een uitstekende optie kunnen zijn. Of je nu in een huis, appartement of huurwoning woont, bij Pebble Zonnepanelen vinden we een oplossing op maat. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een groenere toekomst!
Was dit artikel nuttig?