Wat betekent overcapaciteit bij zonnepanelen?

En is het rendabel om veel overcapaciteit te hebben?

Als we het over zonnepanelen hebben dan vliegen de vaktermen je om de oren. Niet alleen bij het aanschaffen van zonnepanelen maar ook daarna bij het begrijpen van je energienota of zelfs het begrijpen van nieuws over zonnepanelen is het handig om te weten wat er nou eigenlijk mee bedoeld wordt. We nemen je in dit blog mee wat het betekent en of het verstandig is om voor overcapaciteit te kiezen bij het aanleggen van je zonnepanelen.

De definitie van overcapaciteit bij zonnepanelen


Als we het over overcapaciteit bij zonnepanelen hebben, bedoelen we dat je over een jaar meer stroom opwekt dan je verbruikt. Stel dat je in een jaar 3000kWh verbruikt en jouw zonnepanelen wekken 5000kWh op dan is de overcapaciteit van je zonnepanelen 2000kWh. 


Is overcapaciteit bij zonnepanelen rendabel?


In principe is overcapaciteit eigenlijk in alle situaties minder 'rendabel' dan wanneer je de stoom zelf zou verbruiken. Zeker zolang de salderingsregeling bestaat. Hieronder een paar praktijkvoorbeelden.

Tot 2023 waren er nog wel contracten te vinden met een redelijk hoge terugleververgoeding. Zo kon je bijvoorbeeld een contract krijgen met een stroomprijs inclusief alle belastingen van rond de 40 cent met een terugleververgoeding van rond de 11 cent. 

Dat werkt zo:

Stel je verbruikt 3000kWh per jaar en wekt over datzelfde jaar weer 5000kWh op. Door de salderingsregeling bespaar je dan 40 cent voor de eerste 3000kWh en de overige 2000kWh krijg je 11 cent voor. De overcapaciteit op zonnepanelen wordt dan dus minder goed beloond, maar je krijgt er in ieder geval nog een leuk bedrag voor. 

Inmiddels zijn de vergoedingen van het terugleveren van zonnepanelen flink gedaald naar netto rond de 5 cent bij de gemiddelde energieleverancier en daarbij hebben veel leveranciers ook nog een terugleververgoeding geïntroduceerd. Als je in detail wil weten hoe de terugleververgoedingen precies werken kun je doorklikken naar deze blog. 

Door de introductie van terugleververgoedingen en de salderingsregeling die waarschijnlijk in 2027 afgeschaft wordt is het nog belangrijker geworden om je stroomverbruik zo veel mogelijk af te stemmen op het opwekken van je stroom. Als je veel overcapaciteit hebt dan is het percentage van de stroom die je teruglevert aan het net meestal een stuk groter en is het rendement van je overcapaciteit dus nog steeds een stuk lager. 

Overcapaciteit bij zonnepanelen rendabel

Afstemmen van stroomverbruik op stroomopwekking


Om je stroomverbruik optimaal af te stemmen op het opwekken van je stroom, is het belangrijk om te investeren in energiebeheersystemen die real-time inzicht geven in je verbruik en opwekking. Dit helpt om piekverbruiken te verminderen en efficiënt gebruik te maken van de opgewekte energie. Slimme meters en thuisbatterijen kunnen ook een rol spelen in het optimaliseren van het gebruik van opgewekte stroom.


Slimme meters en thuisbatterijen zijn praktische hulpmiddelen voor wie zonne-energie efficiënter wil gebruiken. Met een slimme meter krijg je een duidelijk beeld van je energieverbruik en de opgewekte energie, wat helpt om je verbruik beter te plannen rond de productietijden van je zonnepanelen. Thuisbatterijen slaan overtollige energie op voor gebruik op momenten dat je panelen weinig tot geen energie leveren, zoals 's nachts of op bewolkte dagen. Dit verlaagt niet alleen de energierekening door minder afhankelijkheid van het net tijdens piekuren, verhoogt het ook je netonafhankelijkheid. Deze tools maken zonne-energie niet alleen gebruiksvriendelijker maar ook rendabeler.

Overwegen van overcapaciteit


De enige goede reden om overcapaciteit te overwegen is wanneer je in de nabije toekomst aanzienlijk meer stroom gaat verbruiken, bijvoorbeeld door het laden van een elektrische auto of het verwarmen met een warmtepomp of airco. Het is voordeliger om in één keer meer zonnepanelen te installeren dan dit gefaseerd te doen, daarnaast kunnen zonnepanelen die later geïnstalleerd worden afwijken qua uiterlijk.

Conclusie: meestal is overcapaciteit niet of beperkt rendabel


Over het algemeen is overcapaciteit niet of beperkt rendabel. Hoewel je nog steeds enige vergoeding ontvangt voor de extra opgewekte stroom, zal de terugverdientijd van een systeem met veel overcapaciteit langer zijn dan van een systeem dat goed is afgestemd op het verbruik. Zorgvuldige planning en afstemming van je energiebehoeften met de capaciteit van je zonnepanelen is cruciaal voor een optimale financiële en energetische efficiëntie.

 

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!

Wil je in gesprek over de mogelijkheden van zonnepanelen of thuisbatterijen voor jouw woning of bedrijfspand? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan om de mogelijkheden te bespreken. Van tevoren nog vragen? Stel ze gerust via het contactformulier. 


Was dit artikel nuttig?