Het effect van terugleverkosten op de terugverdientijd van zonnepanelen

Zijn zonnepanelen nog wel voordelig met terugleverkosten?

Zonnepanelen zijn een populaire keuze voor huiseigenaren die willen bijdragen aan duurzaamheid en hun energiekosten willen verlagen. Dit artikel onderzoekt een praktijkvoorbeeld uit Rijsbergen, waar een klant in 2021 besloot te investeren in 12 zonnepanelen. We analyseren de financiële uitkomsten van deze investering na drie jaar, met speciale aandacht voor recente veranderingen in energieprijzen en terugleverkosten.

Overzicht van de zonnepanelen investering (in 2021)


In 2021 koos een klant in Rijsbergen ervoor om 12 zonnepanelen aan te schaffen voor € 7.729,98 exclusief BTW. We bekijken nu, twee jaar later, hoe deze investering financieel uitpakt, vooral met de recente veranderingen in energieprijzen en terugleverkosten.

Energieverbruik en opwekking
De klant verbruikt jaarlijks 4.800 kWh. Door de zonnepanelen wekt hij nu zelf 4.500 kWh per jaar op. Deze opwekking dekt een groot deel van zijn energiebehoefte.

Zonnepanelen interessant met terugleverkosten

Gemiddelde opbrengst zonnepanelen per jaarKostenbesparing zonder zonnepanelen


Zonder zonnepanelen zou de klant jaarlijks € 1.488 aan energie betalen, wat neerkomt op € 124 per maand. Dit is gebaseerd op een elektriciteitsprijs van € 0,31 per kWh.


Financieel voordeel met zonnepanelen


Dankzij de zonnepanelen bespaart de klant ongeveer € 1.395 per jaar, waardoor hij nu nog maar € 93 per jaar aan energiekosten heeft, oftewel € 7,75 per maand.

Opbrengst zonnepanelen bekijken terugleverkosten
Zonnepanelen productie bekijken terugleverkosten

Analyse van de terugverdientijd

Op basis van de bovenstaande berekening werd de terugverdientijd van de zonnepaneleninstallatie geschat op ongeveer 5,5 jaar.


In 2024 zien we echter dat steeds meer energieleveranciers terugleverkosten invoeren. Doordat de salderingsregeling voorlopig blijft bestaan, proberen energieleveranciers de kosten van de productie van zonne-energie door te berekenen aan hun klanten. Bijna alle energieleveranciers hebben deze terugleverkosten zelfs al ingevoerd, alleen doen ze het voor het gemak allemaal op een andere manier. Het is daarom belangrijk om deze factor mee te nemen in de berekening van de terugverdientijd van zonnepanelen, omdat dit een aanzienlijke invloed kan hebben.

Wanneer lever je stroom terug aan het net? 


In het voorbeeld dat we in dit artikel bespreken, vertelden we dat de klant 4.800 kWh per jaar verbruikt en 4.500 kWh per jaar opwekt. Dan zou je denken dat er niets teruggeleverd hoeft te worden, omdat de opwekking bijna gelijk is aan het verbruik. Dat is echter niet het geval. De opgewekte stroom wordt namelijk niet altijd direct verbruikt. Zonnepanelen produceren vooral overdag stroom, terwijl het energieverbruik vaak 's ochtends vroeg en 's avonds piekt. Dit verschil in tijd tussen opwekking en verbruik zorgt ervoor dat er momenten zijn waarop er meer stroom wordt opgewekt dan verbruikt. Die overtollige energie wordt dan teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Bij deze klant is de teruglevering 2.900 kWh op jaarbasis.


Daarnaast is het belangrijk om te weten wat er direct verbruikt wordt tijdens de opwekking, omdat de energieleverancier dit niet kan zien. Bij deze klant is dit 1.700 kWh per jaar. Bij de meeste huishoudens ligt dit directe verbruik tussen de 30 en 40% van het totale verbruik. Op andere momenten, wanneer de zonnepanelen minder of geen stroom opwekken (bijvoorbeeld 's nachts), wordt er juist stroom van het net afgenomen. Hierdoor ontstaat er een balans van verbruik en teruglevering over het hele jaar.


Hoe werken terugleverkosten?


Nu je weet waarom je waarschijnlijk terugleverkosten betaalt over de zelf opgewekte zonne-energie die je teruglevert, is het ook belangrijk om te begrijpen hoe deze terugleverkosten werken. Er zijn namelijk drie manieren waarop energieleveranciers deze kosten berekenen, en dit verschilt per leverancier. 


De mogelijkheden zijn als volgt:


Vaste kWh-prijs terugleverkosten 


Bij de vaste kWh-prijs voor terugleverkosten betaal je, zoals de naam al zegt, een vast bedrag per kWh die je opwekt en niet direct gebruikt, en dus teruglevert aan het net. Dit is een eerlijke manier van berekenen, omdat mensen die meer terugleveren zo ook meer betalen, en de kosten die dit met zich meebrengt eerlijk betalen.

 

Energieleveranciers die op deze manier de terugleverkosten berekenen zijn bijvoorbeeld: Eneco en Oxxio. 


De klant uit ons voorbeeld zou met deze regeling € 333,50 per jaar betalenaan terugleverkosten, wat de jaarlijkse besparing verlaagt naar € 1.061,50. De terugverdientijd verlengt hierdoor naar ongeveer 7,2 jaar.


Gebruik van staffels voor terugleverkosten 


Andere leveranciers werken met een staffelsysteem, waarbij de vergoeding per kWh afneemt naarmate je meer stroom teruglevert. Dit kan voordelig zijn als je relatief weinig stroom teruglevert, maar minder aantrekkelijk worden naarmate de hoeveelheid toeneemt. 


Energieleveranciers die op deze manier de terugleverkosten berekenen zijn bijvoorbeeld: Essent en Vattenvall. 


Dit leidt tot € 373,80 aan terugleverkosten per jaar voor de klant uit ons voorbeeld. De besparing zakt naar € 1.021,20 per jaar en de terugverdientijd neemt toe tot 7,6 jaar.


Vastrecht terugleverkosten 


Een derde methode is het berekenen van vaste terugleverkosten, waarbij je een vast bedrag per maand betaalt, onafhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde stroom. Dit kan eenvoudig en voorspelbaar zijn, maar mogelijk minder voordelig als je veel stroom teruglevert.


Energieleveranciers die op deze manier de terugleverkosten berekenen zijn bijvoorbeeld: Engie, Greenchoice, Coolblue Energie en Clean Energy. 


Een vast bedrag van bijvoorbeeld € 4,53 per maand voor teruggeleverde energie, kost jaarlijks € 54,36. Hiermee blijft de besparing van de klant in ons voorbeeld € 1.340,64 per jaar, wat resulteert in een terugverdientijd van ongeveer 5,8 jaar.​ In dit geval dus de beste optie. 


Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen, en de keuze voor een energieleverancier kan afhankelijk zijn van je persoonlijke situatie en de specifieke eigenschappen van je zonnepaneelsysteem. 


Conclusie, zijn zonnepanelen nog wel financieel voordelig?


De investering in zonnepanelen is voor de klant uit ons voorbeeld nog steeds financieel voordelig, ondanks variërende energieprijzen en terugleverbeleid. Dit praktijkvoorbeeld toont de realistische financiële voordelen van zonnepanelen en hoe externe factoren zoals energietarieven de terugverdientijd kunnen beïnvloeden.Toen het zonnepanelensysteem werd verkocht, in 2021, bestonden terugleverkosten nog niet. De elektriciteitsprijs was toen aanzienlijk lager, namelijk 22 cent per kWh. De verwachte terugverdientijd waarmee dit systeem destijds werd geleverd, was ongeveer 7,7 jaar. We kunnen dus concluderen dat investeren in zonnepanelen, zelfs in het minst gunstige scenario, nog steeds erg rendabel is, ondanks de invoering van terugleverkosten. De voortdurende stijging van elektriciteitsprijzen en de dalende kosten van zonnepaneelinstallaties maken zonnepanelen een aantrekkelijke en financieel voordelige keuze voor huiseigenaren.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!

Wil je in gesprek over de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw woning of bedrijfspand? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan om de mogelijkheden te bespreken. Van tevoren nog vragen? Stel ze gerust via het contactformulier. 


Was dit artikel nuttig?