Wat is netafhankelijkheid?

En waarom moet zou je deze zo klein mogelijk moeten houden?

Wat is netafhankelijkheid?


Netafhankelijkheid betekent hoe afhankelijk je bent van het openbare elektriciteitsnet voor je energie. De meeste mensen in Nederland halen hun stroom van het centrale energienetwerk. Maar met de groei van hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen, willen steeds meer mensen minder afhankelijk worden van dit netwerk. Netafhankelijkheid is de mate waarin je afhankelijk bent van door het net geleverde stroom voor je energievoorziening.


  • Volledig afhankelijk: Een gebouw zonder zonnepanelen of andere bronnen is 100% afhankelijk van elektriciteit geleverd door het net.
  • Volledig onafhankelijk: Een gebouw zonder aansluiting bij een netbeheerder is voor 0% afhankelijk van het net. We noemen dit een off-grid systeem.


We hebben het nu over volledige afhankelijkheid en volledige onafhankelijkheid maar een gebouw met zonnepanelen zit hier ergens tussenin. Netafhankelijkheid van 70% betekent dat 30% van de stroom die het gebouw verbruikt, is opgewekt, terwijl er verbruik was. De stroom eerst teruggeleverd aan het net en die je later gebruikt, verbetert het percentage van netonafhankelijkheid niet. Zonder batterij komt je gemiddeld uit op een percentage van 70% netafhankelijkheid op jaarbasis. 30% van de stroom heb je dan direct van je eigen zonnepanelen gebruikt. Met een batterij kan je dit percentage netafhankelijkheid verder verlagen tot percentages onder de 40%. 

Wat heeft netafhankelijkheid met mij te maken?


In eerste instantie is netafhankelijkheid niet iets waar je direct iets van merkt. We zijn zo gewend om overal altijd stroom te kunnen gebruiken dat veel mensen hier niet mee bezig zijn. Toch heeft het wel degelijk impact op het milieu. Hoe minder afhankelijk je bent van het net, hoe minder stroom je nodig hebt die mogelijk met fossiele brandstoffen wordt opgewekt. Daarmee draag je bij aan een beter milieu. Er is ook een financieel aspect, en dat leggen we verderop in dit artikel uit. Minder afhankelijk zijn van het net is beter voor het milieu en het kan je geld besparen. 

Waarom netafhankelijkheid zo klein mogelijk houden?


Minder netafhankelijkheid heeft veel voordelen:

  1. Beter voor het milieu: Hernieuwbare energie zoals zonnepanelen verkleint je ecologische voetafdruk en vermindert CO2-uitstoot.
  2. Geld besparen: Als je een batterij hebt lever je minder stroom terug aan het net, als je een energieleverancier hebt die een terugleververgoeding rekent. Worden de terugleverkosten lager. 
  3. Meer zekerheid: Als je een batterijsysteem hebt die ook off-grid kan functioneren heb je ook nog stroom bij stroomstoringen. 
  4. Hogere woningwaarde: Huizen die in een hogere mate hun eigeren energie gebruiken hebben een betere verkoopwaarde. 



Referenties van Pebble Zonnepanelen

Your Dynamic Snippet will be displayed here... This message is displayed because you did not provided both a filter and a template to use.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan! 

Wil je in gesprek over de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw woning of bedrijfspand? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan om de mogelijkheden te bespreken. Van tevoren nog vragen? Stel ze gerust via het contactformulier.  

​​Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan​



Was dit artikel nuttig?