Jan, een ervaren zonnepanelen en laadpaalinstallateur en medewerker bij Pebble Zonnepanelen, installeerde onlangs zelf een Peblar laadpaal bij zijn woning in Breda. Hij deelt zijn ervaringen en geeft tips over slim opladen met zonne-energie en de toekomstmogelijkheden van deze laadoplossing.
Wat is de beste laadpaal volgens Jan?
Hoewel Jan ervaring heeft met het installeren van verschillende laadpalen, koos hij thuis voor de Peblar laadpaal. Zijn keuze werd beïnvloed door een aantal factoren, waaronder het feit dat de Peblar laadpaal een Nederlands product is, wat niet alleen zorgt voor lokale productie maar ook voor ondersteuning via een Nederlandse klantenservice. "Dat is toch net wat fijner dan een Amerikaanse supportlijn, zoals bij Wallbox het geval is," vertelt Jan.
Wallbox is een mooi product, maar de ondersteuning laat voor Jan te wensen over. Daarnaast speelt het strakke en moderne ontwerp van de Peblar laadpaal ook een rol, wat goed aansluit bij de uitstraling van zijn woning. Hoewel Jan geen duidelijke voorkeur heeft voor één merk, weegt gebruiksvriendelijkheid en design zeker mee in zijn keuze.
Daarnaast speelt de compatibiliteit met andere systemen een belangrijke rol. "De Peblar laadpaal is nu nog niet klaar om te communiceren met Enphase, maar die functie wordt in de toekomst verwacht. Met die koppeling kun je in de Enphase-app precies zien hoeveel energie van je zonnepanelen naar de laadpaal gaat," legt Jan uit. Hij kijkt uit naar de toekomstige updates, omdat dit een groot voordeel zou bieden voor eigenaren van Enphase-systemen.
Bij het kiezen van een laadpaal is het dus belangrijk om te kijken naar de compatibiliteit met je huidige systemen, zoals zonnepanelen of een energiemanagementsysteem. Kies voor een product dat niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst aan je behoeften kan voldoen, zoals de mogelijkheid tot bidirectioneel laden.Laadpalen vergelijken
Jan heeft ook ervaring met andere merken laadpalen, zoals Easee en SolarEdge. Easee, een Scandinavisch product, wordt bij Pebble Zonnepanelen veel gebruikt. "Het is een hele mooie laadpaal en we hebben er nauwelijks problemen mee gehad, waardoor we eigenlijk nog nooit met hun support in aanraking zijn gekomen," vertelt Jan. Easee is populair op het kantoor van Pebble, waar de laadpalen aan de muur hangen. Een tijdje waren deze laadpalen niet toegestaan in Nederland vanwege een probleem met de aardlekautomaat, maar dat is inmiddels opgelost.
Over SolarEdge is Jan minder enthousiast, vooral vanwege het ontwerp. "Persoonlijk vind ik het een belachelijk lelijk ding. Het apparaat is veel groter dan andere laadpalen, voor mij is het geen match. Bovendien vind ik de kabelinvoer aan de bovenkant onlogisch," zegt hij.
Hoewel Jan minder enthousiast is over het ontwerp van SolarEdge, kan het bij bepaalde huizen wel mooi staan. Uiteindelijk is de keuze voor een laadpaal ook afhankelijk van persoonlijke voorkeur.
Extra voordelen van de Peblar laadpaal
Een belangrijk voordeel van de Peblar laadpaal is de compatibiliteit met de HomeWizard, een ander Nederlands product. "Met de HomeWizard Energy-app kun je precies zien hoeveel energie je zonnepanelen opwekken en hoeveel daarvan naar de laadpaal gaat. Als je gas hebt, kun je zelfs het gasverbruik in de app volgen," vertelt Jan. Hij noemt daarbij ook de mogelijkheden om apparaten zoals warmtepompen en zwembadpompen te monitoren met de HomeWizard-sockets. "HomeWizard biedt veel opties om je energieverbruik te optimaliseren, en het mooie is dat het ook een Nederlands product is," voegt Jan toe.
Waarom is een koppeling met de HomeWizard interessant en hoe werkt dit?
De koppeling van de Peblar laadpaal met HomeWizard biedt veel voordelen, vooral als je graag inzicht wilt hebben in je energieverbruik en dat op een slimme manier wilt beheren. HomeWizard is een systeem waarmee je via een app precies kunt zien hoeveel energie je zonnepanelen opwekken en hoe die energie wordt verdeeld over je apparaten, waaronder de laadpaal. Dit geeft je niet alleen inzicht in hoeveel stroom je auto oplaadt, maar ook in andere verbruikers in huis, zoals een warmtepomp, boiler of zelfs je gasverbruik.
Hoe werkt deze koppeling precies? Via een P1-meter (deze meet het energieverbruik van je slimme meter) wordt de laadpaal verbonden met de HomeWizard Energy-app. Deze app laat je op een overzichtelijke manier zien wat er gebeurt met de energie die je opwekt: hoeveel gaat er naar de laadpaal, hoeveel wordt gebruikt door andere apparaten, en hoeveel wordt er eventueel teruggeleverd aan het net. Dit biedt je de mogelijkheid om je energieverbruik slimmer te beheren. Zo kun je bijvoorbeeld zien of het zin heeft om je laadpaal alleen te gebruiken tijdens piekmomenten van zonne-energie, of dat het loont om energie naar andere apparaten te sturen.
Het voordeel van een systeem als HomeWizard is dat het niet alleen werkt voor je laadpaal, maar ook gekoppeld kan worden aan andere apparaten in huis, zoals een warmtepomp, zwembadpomp of boiler. Met slimme sockets kun je zelfs per apparaat bijhouden wat het verbruikt en daarop inspelen. Dit helpt je om op een duurzame manier je energie optimaal te benutten. Vooral in combinatie met de Peblar laadpaal, die in de toekomst ook bidirectioneel kan laden, is dit een krachtige oplossing om volledig controle te hebben over je energieverbruik en -opslag.
Met HomeWizard krijg je dus niet alleen een duidelijk beeld van je energieverbruik, maar kun je dit ook direct beïnvloeden en aanpassen aan jouw verbruikspatronen, wat je helpt om op lange termijn kosten te besparen en duurzamer te leven.
Slimme laadstrategieën van de Peblar laadpaal
De Peblar laadpaal biedt verschillende laadstrategieën die je in staat stellen om optimaal gebruik te maken van de energie die je zelf opwekt. Naast de standaardoptie, waarbij er zonder beperkingen wordt opgeladen, zijn er meerdere slimme opties beschikbaar. Met "Snel zonne-laden" laad je je auto snel op met een mix van net- en zonne-energie. "Slim zonne-laden" zorgt voor een optimale balans tussen net- en zonne-energie, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van zonne-energie zonder dat dit ten koste gaat van de laadsnelheid. Voor de puristen is er "Puur zonne-laden", waarbij uitsluitend de energie van je zonnepanelen wordt gebruikt om je auto op te laden. Tenslotte is er de optie "Gepland laden", waarbij je zelf kunt instellen wanneer de laadpaal moet beginnen met laden, bijvoorbeeld tijdens de uren met het hoogste zonaanbod of de laagste energietarieven. Deze slimme laadopties zorgen ervoor dat je niet alleen efficiënt oplaadt, maar ook zo duurzaam mogelijk.
“Het voelt goed om te weten dat ik mijn auto oplaad met de energie die ik zelf opwek,”
Je auto alleen opladen met zonne-energie
Jan koos ervoor om de laadpaal primair te laten opladen met de zonne-energie die zijn zonnepanelen opwekken. Dit gebeurt middels de optie "Puur zonne-laden", wat betekent dat de auto alleen wordt opgeladen met de energie die direct van het dak komt. Dit kan wat langer duren, vooral op bewolkte dagen, maar het idee van volledig duurzaam rijden sprak Jan erg aan. “Het voelt goed om te weten dat ik mijn auto oplaad met de energie die ik zelf opwek,” zegt Jan.
Invloed op energieverbruik
Uiteraard heeft de laadpaal invloed op het energieverbruik van Jan's woning. De auto laadt met 11kW op, wat meer is dan wat de zonnepanelen op een gemiddelde dag kunnen leveren. Jan is zich hiervan bewust, maar ziet het als een bewuste keuze om zoveel mogelijk zonne-energie te gebruiken, zelfs als dat betekent dat de auto iets langer aan de laadpaal hangt.
Gebruiksvriendelijkheid en verwachtingen van de Peblar laadpaal
De laadpaal voldoet volledig aan de verwachtingen van Jan. "Hij bevalt prima," zegt hij, “zeker omdat hij er ook nog eens mooi uitziet op de muur.” De laadpaal is gebruiksvriendelijk, al ziet Jan één klein verbeterpunt: er is geen bijbehorende app om het laadproces te monitoren. “Je moet eerst via een webbrowser de keytag installeren, daarna heb je in principe geen software meer nodig. Maar als je auto oplaadt en je bent van huis, kun je de laadstatus niet inzien, tenzij via de app van de auto zelf. Het zou handig zijn als er een Peblar-app was.”
Bidirectioneel laden met de Peblar Laadpaal
Een andere reden voor Jan om voor de Peblar laadpaal te kiezen, is de mogelijke toekomstoptie voor bidirectioneel laden. "De Peblar laadpaal is al geschikt of kan geschikt worden gemaakt voor bidirectioneel laden, wat inhoudt dat je de energie uit je auto kunt terugleveren aan het net of je huis," legt Jan uit. Hoewel deze functie nog niet beschikbaar is, ziet Jan het als een interessante ontwikkeling voor de toekomst.
Daarnaast ziet Jan mogelijkheden om via HomeWizard overtollige zonne-energie te gebruiken voor andere apparaten in huis. "Hoewel Enphase zelf geen producten aanbiedt voor dit soort toepassingen, kun je met HomeWizard de overtollige energie van je zonnepanelen inzetten voor bijvoorbeeld je boiler, warmtepomp of andere huishoudelijke apparaten," vertelt hij enthousiast.
“Een laadpaal is iets waar je jarenlang plezier van wilt hebben, en de Peblar laadpaal voldoet aan die verwachtingen.”
Installatie en ervaring
Jan koos ervoor om de installatie van de Peblar laadpaal zelf te doen. "Het was een gevalletje van niet goed lezen en dus opnieuw beginnen, maar verder verliep alles soepel," lacht hij. Door de installatie zelf te doen, had hij volledige controle over het proces en kon hij alles naar eigen wens instellen. Hij is tevreden over de werking van de laadpaal en noemt het een verstandige investering voor de lange termijn. "Een laadpaal is iets waar je jarenlang plezier van wilt hebben, en de Peblar laadpaal voldoet aan die verwachtingen."
Hoewel Jan ervoor koos om de laadpaal zelf te installeren, biedt Pebble Zonnepanelen ook een totaalpakket aan met deskundige installatie door ervaren monteurs. Zo kun je erop vertrouwen dat alles professioneel wordt afgehandeld, zelfs als je minder handig bent dan Jan. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.
Peblar laadpaal: een verstandige keuze
Als afsluiter geeft Jan nog een tip voor mensen die overwegen een laadpaal aan te schaffen: "De Peblar laadpaal is een Nederlandse oplossing met sterke toekomstmogelijkheden, waaronder bidirectioneel laden. Het is een investering voor vele jaren, en met de verwachte updates en koppelingen is het zeker een verstandige keuze."
Referenties van Pebble Zonnepanelen
Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!
Wil je in gesprek over de mogelijkheden van zonnepanelen of een laadpaal voor jouw woning of bedrijfspand? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan om de mogelijkheden te bespreken. Van tevoren nog vragen? Stel ze gerust via het contactformulier.