De betekenis van de lampjes op de Enphase Envoy in je groepenkast?

en waarom je niet zomaar op alle knopjes moet drukken!

Bij Pebble Zonnepanelen streven we naar niet alleen efficiënte zonne-energieopwekking, maar ook naar transparantie en controle voor onze klanten. In dit artikel lees je wat de lampjes op je Enphase Gateway (voorheen Envoy) tekenen en waar de knopjes voor dienen.

Wat is de Enphase Gateway?

We kunnen natuurlijk meteen schrijven over de lampjes van de Enphase Gateway, maar wat is een Enphase Gateway eigenlijk? De Enphase Gateway is een belangrijk onderdeel van het zonne-energiesysteem. Het dient als een slimme controller die communiceert tussen de micro-omvormers aan je zonnepanelen en de software die je gebruikt om de prestaties te monitoren. Door middel van de Enphase omvormer lampjes communiceert de omvormer met de gebruiker.

Hoe werkt de Enphase Gateway?

Wanneer zonnepanelen worden geïnstalleerd, moeten de omvormers worden aangesloten op je meterkast. Vaak zijn aanpassingen in de groepenkast nodig om dit mogelijk te maken. Tegelijkertijd wordt de Enphase Gateway geïnstalleerd, een intelligente computer die alles coördineert. Deze gateway communiceert met de micro-omvormers van de zonnepanelen, stuurt alle processen aan en levert realtime resultaten op de bijbehorende app. 

Wat is het verschil tussen Envoy en Gateway?

Enphase heeft de naam van hun apparaat van 'Envoy' naar 'Gateway' veranderd om de functie ervan duidelijker te maken. Hoewel beide namen betrekking hebben op apparaten die dezelfde rol spelen binnen het zonne-energiesysteem, is 'Gateway' een term die makkelijker uitlegt dat het apparaat functioneert als een centraal punt voor dataverkeer. Het verzamelt en stuurt informatie van en naar de micro-omvormers van de zonnepanelen en de monitoringsoftware die de gebruiker gebruikt. De naam 'Gateway' onderstreept duidelijk dat het gaat om een schakel voor de overdracht en het beheer van gegevens, wat directer is dan de vorige naam 'Envoy'.

Envoy Standard en Metered variant

De Enphase Gateway is beschikbaar in twee versies: de Envoy-S Standard en de Envoy-S Metered (met meetspoelen). Het onderscheid tussen de Envoy-S Standard en de Envoy-S Metered versies ligt in de uitgebreidere functionaliteit van de Metered-variant. Met de Envoy-S Metered kun je niet alleen de opbrengst van je zonnepanelen volgen, maar ook het energieverbruik in je woning. Hierdoor ben je niet alleen bewust van je energieproductie, maar ook van je verbruik. Bovendien ben je daarmee meteen voorbereid op thuisbatterijen, negatieve tariefoptimalisatie bij een dynamisch energiecontract en slimme sturing van andere apparaten in de toekomst. 


Toekomstige update: slimme sturing op dynamische energieprijzen

Later dit jaar komt voor iedereen met de Envoy-S Metered versie een nieuwe update. Namelijk: Slimme sturing op dynamische energieprijzen wordt geïntroduceerd, waardoor bijvoorbeeld je micro-omvormers automatisch worden uitgeschakeld als de stroomprijs negatief is gedurende een periode. Dit bevordert niet alleen een kostenbesparing, maar zorgt ook voor een stabieler stroomnet.

 
De Enphase Gateway in je meterkast

Op de foto zie je de complete meterkast van iemand met zonnepanelen, inclusief een Envoy-S Metered met meetspoelen. We hebben bij elk onderdeel aangegeven wat het is, zodat je een duidelijk overzicht hebt. Onderaan de foto zie je de behuizing voor de Envoy/Gateway, waar we in dit artikel specifiek op ingaan. Het kan zijn dat het in jouw geval anders is opgebouwd, maar al deze componenten zou je moeten kunnen terugvinden in jouw groepenkast.

Wat zie je allemaal op de foto? 

  • De normale groepen 
  • Aardlekschakelaar voor hele PV installatie
  • Groep voor je zonnepanelen
  • Groep voor de envoy
  • Q-relais
  • Envoy/gateway (computer)
  • Leeg vakje voor de bediening van de envoy
De Enphase Gateway in je meterkast
De Enphase Gateway in je meterkast


De Enphase Gateway in je meterkast

Maar wat betekenen de lampjes en knopjes op de Enphase Envoy?


Zodra je op de Enphase kijkt, zie je allerlei groene lampjes, rode lampjes en diverse knopjes. Het is natuurlijk goed om te weten wat deze betekenen. Daarom vind je hieronder een overzicht met de betekenis van de Enphase lampjes.

lampjes en knopjes op de Enphase Envoy

1. Netwerk communicatieled: dit lampje kleurt groen wanneer de Envoy-S verbonden is met Enlighten (de Enphase app).

2. Led AP-modus: dit lampje kleurt groen wanneer het AP-Wi-Fi-netwerk van de Envoy beschikbaar is. 

3. Knop AP-modus: druk deze knop in om de AP-modus van de Envoy in te schakelen om verbinding te maken met een mobiel apparaat. Houd de knop gedurende 5 seconden ingedrukt om via WPS verbinding met een router te maken.


4. Led stroomproductie: dit lampje kleurt groen wanneer de micro-omvormers stroom produceren. 


5. Communicatieled van het apparaat: dit lampje kleurt groen wanneer de micro-omvormers communiceren met Envoy-S.


6. Apparaatscanknop: druk deze knop in om de 15-minutenscan te starten/stoppen voor de micro-omvormers over het elektriciteitsnet. Let op dat deze knop sinds de IQ8 serie micro-omvormers niet meer gebruikt dient te worden. Bij de oudere series omvormers is het ook beter om deze knop niet te gebruiken. Als je buren ook een Enphase systeem hebben kan het zijn dat het systeem de micro-omvormers van de buren detecteert waardoor de weergave in de app verstoord wordt.De led-status en lampjes van de Envoy-S

De ledlampjes veranderen van kleur of gaan knipperen om je iets te vertellen. Hieronder vind je de beschrijving van de led statussen van de Envoy-S. 

Led

Staat van het lampje

Beschrijving

Alles 

Lampje knippert gelijktijdig rood

De Envoy-S is aan het opstarten
AllesLampje knippert afwisselend groenSoftware-upgrade wordt uitgevoerd
Netwerk CommunicatieLampje is continu groen

Met Enlighten (de app) aan het communiceren

Netwerk CommunicatieLampje knippert groenWPS-verbinding wordt tot stand gebracht of de Envoy-S probeert verbinding te maken met Enlighten (de app)
Netwerk CommunicatieLampje brandt roodEnkel lokale netwerkverbinding
Netwerk CommunicatieLampje is uitGeen netwerkverbinding

AP-modus

Lampje brandt groenAP-modus ingeschakeld: Envoy Wi-Fi netwerk beschikbaar

AP-modusLampje is uitAP-modus uitgeschakeld: Envoy WiFi-netwerk niet beschikbaar
StroomproductieLampje brandt groenAlle communicerende apparaten produceren
StroomproductieLampje knippert groenUpgrade van apparaat wordt uitgevoerd
StroomproductieLampje brandt roodTen minste één apparaat produceert niet
Stroomproductie Lampje is uitApparaten produceren of communiceren niet (weinig licht of nacht)

Apparaat Communicatie

Lampje brandt groenAlle ontdekte apparaten communiceren
Apparaat CommunicatieLampje knippert groen

Apparaatscan wordt uitgevoerd

Apparaat CommunicatieLampje brandt roodTen minste één apparaat communiceert niet

Apparaat Communicatie

Lampje is uitApparaten communiceren niet (weinig licht of nacht)

Kom je er niet uit? Bekijk de hele handleiding ​​hier

Met de Enphase Gateway in je meterkast heb je niet alleen een efficiënt zonne-energiesysteem, maar ook de controle over je energiegebruik. We hopen met dit artikel eventuele vragen over de betekenis van de knopjes en lampjes van de Envoy te hebben beantwoord. Mochten er toch nog vragen of onduidelijkheden neem dan contact met ons op zodat we je hiermee kunnen helpen. 


Zonnepanelen plaatsen?

Bekijk onze referentiesWas dit artikel nuttig?