De betekenis van de lampjes op de Enphase Gateway in je groepenkast

en waarom je niet zomaar op alle knopjes moet drukken!

Bij Pebble Zonnepanelen streven we naar niet alleen efficiënte zonne-energieopwekking, maar ook naar transparantie en controle voor onze klanten. In dit willen we je laten zien wat de lampjes op je gateway (voorheen bekend als Envoy) betekenen en waar de knoppen voor dienen.

Hoe werkt de Enphase Gateway?

Wanneer zonnepanelen worden geïnstalleerd, moeten de omvormers worden aangesloten op je meterkast. Vaak zijn aanpassingen in de groepenkast nodig om dit mogelijk te maken. Tegelijkertijd wordt de Enphase Gateway geïnstalleerd, een intelligente computer die alles coördineert. Deze gateway communiceert met de micro-omvormers van de zonnepanelen, stuurt alle processen aan en levert realtime resultaten op de bijbehorende app.

Standard en Metered variant

De Enphase Gateway is beschikbaar in twee versies: de Envoy-S Standard en de Envoy-S Metered (met meetspoelen). Het onderscheid tussen beide versies ligt in de uitgebreidere functionaliteit van de Metered-variant. Met de Envoy-S Metered kun je niet alleen de opbrengst van je zonnepanelen volgen, maar ook het energieverbruik in je woning. Hierdoor ben je niet alleen bewust van je energieproductie, maar ook van je verbruik. Bovendien ben je daarmee meteen voorbereid op thuisbatterijen, negatieve tariefoptimalisatie bij een dynamisch energiecontract en slimme sturing van andere apparaten in de toekomst. 


Toekomstige update: slimme sturing op dynamische energieprijzen

Later dit jaar komt voor iedereen met de Envoy-S Metered versie een nieuwe update. Namelijk: Slimme sturing op dynamische energieprijzen wordt geïntroduceerd, waardoor bijvoorbeeld je micro-omvormers automatisch worden uitgeschakeld als de stroomprijs negatief is gedurende een periode. Dit bevordert niet alleen een kostenbesparing, maar zorgt ook voor een stabieler stroomnet.

 
De Enphase Gateway in je meterkast

Op de foto zie je de complete meterkast van iemand met zonnepanelen, inclusief een Envoy-S Metered met meetspoelen. We hebben bij elk onderdeel aangegeven wat het is, zodat je een duidelijk overzicht hebt. Onderaan de foto zie je de behuizing voor de Envoy/Gateway, waar we in dit artikel specifiek op ingaan. Het kan zijn dat het in jouw geval anders is opgebouwd, maar als deze componenten zou je moeten kunnen terugvinden in jouw groepenkast.

Wat zie je allemaal op de foto? 

  • De normale groepen 
  • Aardlekschakelaar voor hele PV installatie
  • Groep voor je zonnepanelen
  • Groep voor de envoy
  • Q-relais
  • Envoy/gateway (computer)
  • Leeg vakje voor de bediening van de envoy
Meterkast met uitleg wat wat is door Pebble Zonnepanelen


Maar wat betekenen de lampjes en knopjes?

1. Netwerk communicatieled: dit lampje kleurt groen wanneer de Envoy-S verbonden is met Enlighten (de Enphase app).

2. Led AP-modus: dit lampje kleurt groen wanneer het AP-Wi-Fi-netwerk van de Envoy beschikbaar is. 

3. Knop AP-modus: druk deze knop in om de AP-modus van de Envoy in te schakelen om verbinding te maken met een mobiel apparaat. Houd de knop gedurende 5 seconden ingedrukt om via WPS verbinding met een router te maken.


4. Led stroomproductie: dit lampje kleurt groen wanneer de micro-omvormers stroom produceren. 


5. Communicatieled van het apparaat: dit lampje kleurt groen wanneer de micro-omvormers communiceren met Envoy-S.


6. Apparaatscanknop: druk deze knop in om de 15-minutenscan te starten/stoppen voor de micro-omvormers over het elektriciteitsnet. Let op dat deze knop sinds de IQ8 serie micro omvormers niet meer gebruikt dient te worden. Bij de oudere series omvormers is het ook beter om deze knop niet te gebruiken. Als je buren ook een Enphase systeem hebben kan het zijn dat het systeem de micro omvormers van de buren detecteert waardoor de weergave in de app verstoord wordt.Led statussen van de Envoy-S

De ledlampjes veranderen van kleur of gaan knipperen om je iets te vertellen. Hieronder vind je de beschrijving van de led statussen van de Envoy-S. 

Led

Staat

Beschrijving

Alles 

Knippert gelijktijdig oranje

De Envoy-S is aan het opstarten
AllesKnippert afwisselend groenSoftware-upgrade wordt uitgevoerd
Netwerk CommunicatieContinu groen

Met Enlighten (de app) aan het communiceren

Netwerk CommunicatieKnippert groenWPS-verbinding wordt tot stand gebracht of de Envoy-S probeert verbinding te maken met Enlighten (de app)
Netwerk CommunicatieBrandt oranjeEnkel lokale netwerkverbinding
Netwerk CommunicatieUitGeen netwerkverbinding

AP-modus

Brandt groenAP-modus ingeschakeld: Envoy Wi-Fi netwerk beschikbaar

AP-modusUitAP-modus uitgeschakeld: Envoy WiFi-netwerk niet beschikbaar
StroomproductieBrandt groenAlle communicerende apparaten produceren
StroomproductieKnippert groenUpgrade van apparaat wordt uitgevoerd
StroomproductieBrandt oranjeTen minste één apparaat produceert niet
Stroomproductie UitApparaten produceren of communiceren niet (weinig licht of nacht)

Apparaat Communicatie

Brandt groenAlle ontdekte apparaten communiceren
Apparaat CommunicatieKnippert groen

Apparaatscan wordt uitgevoerd

Apparaat CommunicatieBrandt oranjeTen minste één apparaat communiceert niet

Apparaat Communicatie

UitApparaten communiceren niet (weinig licht of nacht)

Kom je er niet uit? Bekijk de hele handleiding ​​hier

Met de Enphase Gateway in je meterkast heb je niet alleen een efficiënt zonne-energiesysteem, maar ook de controle over je energiegebruik. We hopen met dit artikel eventuele vragen over de betekenis van de knopjes en lampjes van de Envoy te hebben beantwoord. Mochten er toch nog vragen of onduidelijkheden neem dan contact met ons op zodat we je hiermee kunnen helpen. 


Zonnepanelen plaatsen?

Bekijk onze referentiesWas dit artikel nuttig?