Salderingsregeling blijft voorlopig

Goed nieuws voor eigenaren van zonnepanelen en mensen die zonnepanelen willen laten plaatsen

Op 13 februari 2024 is bekend geworden dat de gunstige salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen voorlopig behouden blijft. Een recent wetsvoorstel om de regeling vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen, heeft geen meerderheid gekregen in de Eerste Kamer. De twee grootste fracties, BBB en GroenLinks-PvdA, hebben aangegeven tegen te stemmen. Tijdens het debat over het wetsvoorstel vorige week werd al duidelijk dat deze partijen, die eerder in de Tweede Kamer tegen hadden gestemd, ook in de senaat grote bedenkingen hadden. Ze vrezen onder meer dat zonder de salderingsregeling de aanschaf van zonnepanelen buiten bereik komt van mensen die minder te besteden hebben.


Wat is salderen?

Voor wie nog niet bekend is met de term 'salderen': Met de salderingsregeling kunnen eigenaren van zonnepanelen de energie die ze zelf opwekken en niet direct verbruiken, terugleveren aan het energienet. Deze teruggeleverde energie wordt verrekend met de energie die ze van het net afnemen, waardoor ze uiteindelijk alleen betalen voor het netto verbruik. Dit betekent dat de energie die ze opwekken, maar niet direct gebruiken, niet verloren gaat en ze hierdoor besparen op hun energiekosten.


Vanaf 2025 zou deze subsidieregeling stapsgewijs worden afgebouwd. De Tweede Kamer stemde vorig jaar al in met dat kabinetsplan, maar het wetsvoorstel haalde dinsdag geen meerderheid in de Eerste Kamer.


​Meer lezen over de salderingsregeling? Lees onze blog hier!​



Reacties en gevolgen​

Het nieuws wordt met enthousiasme ontvangen door huishoudens met zonnepanelen op het dak, zij zijn blij met de salderingsregeling omdat ze hierdoor meer besparen op hun energierekening. Echter, energiebedrijven klagen dat de regeling hen veel geld kost, omdat de zomerstroom minder waarde heeft op de energiemarkt.


De Consumentenbond is ook blij met het nieuws, omdat zij van mening zijn dat de afbouw van de salderingsregeling een rem op de energietransitie zou betekenen. Omdat minder huishoudens dan zouden kiezen voor zonnepanelen en het zelf opwekken van groene stroom.  


Branchevereniging Holland Solar is daarentegen niet tevreden met de uitspraak, volgens de algemeen directeur Wijnand van Hooff zijn de gevolgen van dit besluit groot voor de (over)belasting van het elektriciteitsnet. Door het behoud van de salderingregeling is het voor huishoudens met zonnepanelen om het even wanneer ze elektriciteit gebruiken, terwijl als we dit wel slim zouden aanpakken en huishoudens vooral hun eigen opgewekte zonnestroom zouden gebruiken er veel minder piekmomenten zullen zijn en de overbelasting van het net minimaal wordt. 


Hoe zit dat? 

In Nederland zijn er meer dan 2,6 miljoen huishoudens met zonnepanelen. Van alle elektriciteit die zij opwekken, gebruiken ze gemiddeld tussen de 30% en 40% zelf. De overige 70%-60% wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Deze teruggeleverde energie wordt verrekend met de energie die ze op andere momenten weer van het net afnemen. Het maakt dus niet uit wanneer je dit doet. Hierdoor ontstaan er piekmomenten, omdat de meeste Nederlanders op de zelfde momenten hun stroom nodig hebben, zoals in de avonduren en weekenden bijvoorbeeld. Overdag als de zon schijnt en iedereen aan het werk is, is er minder elektriciteit nodig in de huizen en kan het elektriciteitsnet dus overbelast raken. 


Het afschaffen van de salderingsregeling zou consumenten stimuleren om de energie die ze zelf opwekken ook zelf te gebruiken, omdat dit dan voordeliger is. Maar door de salderingsregeling is dit dus niet het geval en zullen we waarschijnlijk vaker te maken krijgen met uitvallende omvormer door overbelasting van het net, waardoor uiteindelijk ook minder huishoudens in zonnepanelen zullen gaan investeren. 


Wat vindt Pebble Zonnepanelen er van?

Aan de ene kant zijn we blij dat dit besluit de onzekerheid wegneemt en gunstig is voor mensen die nog geen zonnepanelen hebben maar wel overwegen deze aan te schaffen. Het verkort immers de terugverdientijd van zonnepanelen aanzienlijk. Aan de andere kant delen we ook de zorg dat de salderingsregeling de innovatie belemmert. We hadden gehoopt op een betere oplossing die zou bijdagen aan het ontlasten van het elektriciteitsnet. 


Pebble Zonnepanelen blijft zicht inzetten door informatie te verstrekken over de optimale benutting van zelf opgewekte elektriciteit en we stimuleren de ontwikkelingen rond thuisbatterijen.


Toekomstperspectief

Het besluit om de salderingsregeling af te schaffen werd al in 2017 genomen, maar is meerdere keren uitgesteld. Het kabinet vond de regeling niet meer nodig, omdat zonnepanelen steeds goedkoper werden en ook zonder overheidssteun een goede investering waren. Het is nu afwachten hoe de toekomst eruit zal zien voor de salderingsregeling en of er wellicht alternatieve regelingen zullen worden voorgesteld. Voor nu kunnen eigenaren van zonnepanelen en mensen die binnenkort zonnepanelen willen aanschaffen echter opgelucht ademhalen, wetende dat de salderingsregeling voorlopig behouden blijft.


Zonnepanelen laten plaatsen? Pebble Zonnepanelen staat voor je klaar

Wil je meer informatie over ​zonnepanelen laten plaatsen of ben je benieuwd naar ​onze referenties? Neem contact met ons op voor meer informatie en advies over zonnepanelen voor jouw op dak. 


​Een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen​​


Bron: 

Solar Magazine (2024, 13 februari) https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i36635/afbouw-salderingsregeling-zonnepanelen-van-de-baan-eerste-kamer-stemt-wet-weg


Was dit artikel nuttig?