De perceptie van de jonge generatie op de zonnepanelen industrie


In een recent project heeft Eline van Hoof, consultant bij ​UniPartners Tilburg, voor Pebble Zonnepanelen onderzoek gedaan naar hoe de jongere generatie aankijkt tegen de zonnepanelenindustrie. De belangrijkste bevindingen uit dit onderzoek delen we in dit artikel. Voor het volledige rapport kun je contact opnemen via: ​info@pebblezonnepanelen.nl


Eline ontwikkelde een enquête die gericht was op een doelgroep met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar, voornamelijk hbo- en wo-studenten (64,4%). 

Opvallend is dat meer dan 95% van de respondenten bekend is met zonnepanelen als bron van hernieuwbare energie. Bovendien gaf 64% aan dat er bij hun ouderlijk huis al zonnepanelen geïnstalleerd zijn. Van degenen zonder zonnepanelen thuis, heeft 56% dit onderwerp besproken met hun ouders, wat aangeeft dat jongeren een aanzienlijke invloed hebben op deze discussie.

Duurzaamheid en toekomstperspectief


De jongere generatie hecht steeds meer waarde aan milieubewustzijn en duurzaamheid. Niet alleen vinden ze het belangrijk dat hun ouders zonnepanelen installeren, maar maar liefst 93% van de respondenten geeft aan zelf graag zonnepanelen op hun toekomstige huis te willen hebben. Dit groeiende begrip voor duurzame energie onder jongeren is bemoedigend en toont een verschuiving in waarden en prioriteiten binnen de zonnepanelenindustrie.

Zonnepanelen schuin dak

Voordelen van zonnepanelen volgens jongeren


Jongeren zien meerdere voordelen van zonnepanelen. Ze benadrukken de duurzame aspecten, de verkleining van de ecologische voetafdruk en de besparing op de energierekening van hun ouders. Interessant is het verschil in motivatie tussen generaties. Waar oudere generaties vaak de financiële voordelen benadrukken, zoals kostenbesparing en waardevermeerdering van het huis, worden jongeren voornamelijk gedreven door milieubewustzijn. Dit impliceert een verschuiving in de waarden en prioriteiten binnen de zonnepanelenindustrie.

Rol van jongeren in het bevorderen van duurzame energie


In de enquête werd ook gevraagd hoe jongeren denken bij te kunnen dragen aan het promoten van duurzame energie en zonnepanelen bij hun ouders. Meer dan 50% gaf aan hun ouders te willen helpen bij het onderzoek naar de installatie van zonnepanelen. Jongeren zijn bereid om het gesprek thuis te starten en het eerste zetje te geven om de opties voor zonnepanelen te verkennen. Ze willen vooronderzoek doen en verschillende opties en financiële regelingen in kaart brengen. Sommige jongeren geven zelfs aan dat ze hun ouders actief willen overtuigen met behulp van gedegen onderzoek.

De perceptie van de jonge generatie op de zonnepanelen industrie

Conclusie


Het onderzoek van Eline van Hoof benadrukt de groeiende betrokkenheid van de jongere generatie in de zonnepanelenindustrie. De resultaten tonen aan dat nieuwe generaties sterk gemotiveerd zijn om duurzaam te leven en actief streven naar de installatie van zonnepanelen in de toekomst. Deze verschuiving in prioriteiten en waarden belooft veel goeds voor de verdere ontwikkeling en acceptatie van zonne-energie als een belangrijke bron van hernieuwbare energie.

Met deze inzichten hoopt Pebble Zonnepanelen bij te dragen aan een duurzamere toekomst door jongeren te inspireren en te informeren over de voordelen van zonne-energie. 

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!

Wil je in gesprek over de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw woning of bedrijfspand? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan om de mogelijkheden te bespreken. Van tevoren nog vragen? Stel ze gerust via het contactformulier. Was dit artikel nuttig?