Wat is het gewicht van zonnepanelen per m2 op je dak?

Het gewicht van zonnepanelen op je dak hangt voor een groot gedeelte af van de constructie die je gebruikt om de zonnepanelen te monteren. Het gewicht van het zonnepaneel zelf ligt, afhankelijk van het soort paneel en de grootte van het paneel, tussen de 20 en 30 kg. Dit kun je vrij eenvoudig terugvinden op de datasheet van je paneel. Afhankelijk van je dak (plat, schuin en materiaal) kun je bepalen wat het gewicht van het zonnepaneel per m2 is.

Hieronder gaan we wat dieper in op de gewichten van verschillende constructies op verschillende soorten daken.

Wat is het gewicht per m2 van zonnepanelen op een schuin of hellend pannendak?


Ook binnen de schuine daken zijn er wat verschillende mogelijkheden. We zien in Nederland dat verreweg de meeste daken voorzien zijn van dakpannen. In dat geval is het vrij eenvoudig. Allereerst wordt de dakpan opengeschoven. Er wordt een haak om de panlat geplaatst, op deze haak komt een profiel te liggen en daarop wordt met klemmen het paneel bevestigd. 


Het hangt natuurlijk af van welk merk en materiaal frame je gebruikt. 

Gewicht van zonnepanelen op een schuin pannendak


Daarnaast heeft ook de plaatsing van de panelen invloed op de totale lengte van het profiel (horizontaal of verticaal). Je kunt dit precies uitrekenen door de datasheets van de frame fabrikant er bij te pakken en uit te rekenen hoeveel profiel, haken en klemmen je nodig hebt. Doorgaans valt het gewicht per paneel mee, omdat de constructie een onderdeel van het dak wordt. Daarom is er geen ballast nodig. 


Normaliter moet je bij een pannendak rekenen op 5-10 kg per paneel aan extra gewicht bovenop het gewicht van het paneel zelf. Als je de maat van het paneel weet en de van de gebruikte materialen dan kun je uitrekenen wat het gewicht van je zonnepanelen per m2 is. Bij dit type dak zal dat meestal rond de 15kg/m2 liggen.


Wat is het gewicht van zonnepanelen op een schuin dak met een bitumen, EPDM of PVC bekleding?





Als je een dak hebt met bitumen, EPDM of PVC bekleding en de helling is meer dan 5 graden, dan kun je bij de meeste zonnepanelen frame fabrikanten niet meer uit de voeten met een normaal plat dak frame. Als het dak niet te schuin is (tussen de 5 en 15 graden normaliter, maar check de voorschriften van de fabrikant) zou je nog normale plat dak frames kunnen gebruiken en deze vervolgens verankeren in het dak. 


Als je dit van plan bent, moet je altijd een ballastplan opvragen bij je leverancier of fabrikant. Zij kunnen met hun software precies uitrekenen of jouw idee kan en waar de ankerpunten en/of ballast dan moeten komen. 


Let er wel op dat de ankerpunten weer waterdicht gemaakt moeten worden, nadat ze aan het dak zijn bevestigd. Wij laten dit altijd door een dakdekker doen die ervaring heeft met het materiaal waar de dakbekleding van is gemaakt. Wanneer je ankerpunten gebruikt en daar frames op maakt, zal ook hier het gewicht van de zonnepanelen per m2 rond de 15kg/m2 komen te liggen.


 
Zonnepanelen op een schuin bitumen dak
Bitumen dak zonnepanelen installeren


Wat is het gewicht van zonnepanelen op een plat dak? 





In verreweg de meeste gevallen worden zonnepanelen op een plat dak in een frame geplaatst waardoor de zonnepanelen een helling van 10-15 graden krijgen. Er zijn ook frames met een hogere hellingshoek te krijgen, maar de tussenafstand tussen de rijen zonnepanelen wordt dan een stuk groter omdat ze anders schaduw geven op elkaar. Daardoor kun je bij een hogere hellingshoek aanzienlijk minder panelen kwijt en is een lagere hellingshoek de efficiëntere oplossing. 

Als er voor een normaal frame wordt gekozen, moet er ballast geplaatst worden. Dit wordt in de meeste gevallen gedaan door er stoeptegels in te plaatsen. We komen wel eens een systeem tegen waar elk frame helemaal vol gelegd is met stoeptegels. De kans dat je systeem wegwaait is nihil, maar ben je er wel bewust van dat het dak (te) veel wordt belast.  Als het dak dit gewicht niet kan dragen, heb je een groter probleem. Ook hier is het belangrijk om een ballastberekening te laten maken. 



 


Als je een legplan aanlevert, zal je leverancier in de meeste gevallen eenvoudig een ballastplan kunnen maken. Dit is een plan waar op basis van locatie, windzone en hoogte een berekening wordt gemaakt waarbij je precies ziet waar en hoeveel ballast er in het frame moet worden gelegd om ervoor te zorgen dat het geheel niet te zwaar wordt. Omdat de frames aan elkaar gekoppeld worden en een geheel vormen, zie je wel dat het gewicht per m2 van een zonnepanelen systeem lager wordt als het veld van zonnepanelen groter wordt. 

Hoe hoger het systeem ligt, hoe dichter het bij de rand ligt en hoe dichter bij de kust het ligt, hoe meer ballast je dient te gebruiken. Een klein veld van 1 of 2 zonnepanelen zal dan ook veel meer gewicht per m2 nodig hebben om stevig te blijven liggen dan een veld van 40 panelen. Het gewicht per m2 bij een zonnepanelensysteem op een plat dak zal dan ook flink verschillen bij verschillende opstellingen. Gemiddeld gezien kom je ergens tussen de 20 en 50 kg/m2 uit.

Wat doe je als het platdak niet genoeg gewicht kan hebben om zonnepanelen te dragen?


Als je tot deze conclusie komt, heb je waarschijnlijk al een constructieberekening waaruit blijkt hoeveel gewicht je nog mag toevoegen aan zonnepanelen, net zoals een ballastberekening waaruit blijkt wat het zonnepanelen systeem weegt. Als het gewicht van het zonne-energiesysteem te hoog blijkt, is er in de meeste gevallen nog wel een oplossing te vinden. 

Een reëel scenario bij veel loodsen die op industrieterreinen liggen met grote overspanningen is dat er uit de constructieberekeningen blijkt dat er niet meer dan 20 kg/m2 mag liggen, terwijl uit het ballastplan blijkt dat het totaalgewicht per m2 van de zonnepanelen op 35kg/m2 uit komt. Gelukkig zijn er 3 opties: 

Dak laten versterken

De meest voor de hand liggende oplossing is het dak laten versterken. Dit is echter vaak ingrijpend, dus niet de oplossing waarvoor gekozen wordt. Er zijn lichtgewicht zonnepanelen op de markt en dat scheelt natuurlijk. Toch zijn deze erg prijzig en het verschil in gewicht gaat in dit voorbeeld niet tot de gewenste oplossing komen. 


QS ankers van Blubase

In het voorbeeld hierboven zou je wel voor een geankerd systeem kunnen kiezen, met bijvoorbeeld QS ankers van Blubase. Hierdoor heb je geen ballast meer nodig omdat het systeem vast wordt gemaakt aan het dak en daardoor verlaag je het gewicht aanzienlijk. De prijs wordt iets hoger, voornamelijk omdat er een dakdekker aan te pas moet komen om alles weer netjes dicht te branden of plakken. Het gewicht per m2 bij een geankerd systeem zal doorgaans tussen de 15 en 20 kg/m2 liggen. 


Plak zonnepanelen

Is dat gewicht nog steeds te veel? Dan kunnen we kijken naar plak zonnepanelen. Er zijn enkele plak zonnepanelen op de markt die bedoeld zijn om direct op de dakbedekking te plakken. De SunPower MAXEON Air serie is een voorbeeld van plak zonnepanelen. De dakbedekking dient dan eerst grondig gereinigd te worden. Hierna worden deze panelen vervolgens letterlijk op het dak gekit. De plak zonnepanelen liggen dan dus plat op het dak, wat niet de meest ideale opstelling is, maar het gewicht per m2 is heel erg laag. 


Conclusie


De conclusie van het gewicht per m2 per dak komt neer op ongeveer:

  • Gewicht schuin of hellend dak van bitumen, EPDM of PVC bekleding: 15 kg/m2
  • Gewicht schuin of hellend dak met pannen: 15 kg/m2
  • Gewicht plat dak: 20-50 kg/m2


Uiteindelijk is er voor elke situatie een oplossing te bedenken en Pebble denkt graag met je mee. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Referenties van Pebble Zonnepanelen

Your Dynamic Snippet will be displayed here... This message is displayed because you did not provided both a filter and a template to use.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!

Wil je in gesprek over de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw woning of bedrijfspand? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan om de mogelijkheden te bespreken. Van tevoren nog vragen? Stel ze gerust via het contactformulier. 


Was dit artikel nuttig?