Opbrengst van zonnepanelen berekenen

De termen rendement en opbrengst komen regelmatig voorbij als de je opbrengst van zonnepanelen wit berekenen. Maar tussen rendement en opbrengst van zonnepanelen zit een belangrijk verschil waar je van op de hoogte dient te zijn voordat je de opbrengst van je zonnepanelen gaat berekenen. Wanneer we het hebben over 'opbrengst' bedoelen we de hoeveelheid kWh die een zonnepaneel daadwerkelijk opwekt. Hebben we het over 'rendement' dan bedoelen we de hoeveelheid zonlicht die er omgezet kan worden in energie. Met andere woorden: wat jouw zonnepanelen uiteindelijk financieel zullen gaan opleveren.

Wil je zelf...


  • Het rendement van je zonnepanelen berekenen?
  • Het benodigde aantal zonnepanelen berekenen?
  • De opbrengst van je zonneenergie berekenen?


Lees dan snel verder want in dit artikel wordt duidelijk uitgelegd hoe je dan te werk dient te gaan.Zonnepanelen installatie door Pebble Zonnepanelen

Wp zonnepanelen berekenen / wattpiek berekenen


Uiteindelijk is de opbrengst van een zonnepaneel afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die op de zonnepanelen valt. De opbrengst van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Een zonnepaneel van 185 Wp levert echter nooit daadwerkelijk 185 Wp op, omdat dit afhankelijk is van de hoeveelheid zonlicht die erop valt. Met behulp van de formule die hieronder wordt behandeld, kun je eenvoudig jouw energieverbruik van Wp naar kWh berekenen en zo het rendement van jouw zonnepanelen bepalen.


Wattpiek Berekening zonnepanelen: opbrengst


De opbrengst van zonnepanelen bereken je met de volgende formule: Totale vermogen in Wattpiek (Wp) x instralingsfactor = opbrengst.


Het totale vermogen bereken je door het aantal zonnepanelen te vermenigvuldigen met het aantal Wp per zonnepaneel. Zo kun je de potentiële zonne-energie berekenen.


De instralingsfactor is afhankelijk van de stralingssterkte van de zon, die per dag, tijd van het jaar en tijdstip verschilt. In Nederland kun je daarom een standaard gemiddelde van 88% of 0,88 aanhouden. Kortom, wanneer je deze twee variabelen hebt, kun je de opbrengst van zonnepanelen berekenen. Een zonnepaneel van bijvoorbeeld 300 Wp levert op jaarbasis gemiddeld 300 x 0,88 = 264 kWh op.


Het is daarnaast goed om te weten dat een gemiddeld huishouden een jaarverbruik van 3.400 kWh heeft. Kort gezegd, om dit jaarlijks op te wekken, zijn 13 zonnepanelen van 300 Wp nodig (formule: 3.400 kWh per jaar / 264 kWh per zonnepaneel).


Heb je een indicatie van je gemiddelde jaarverbruik (kijk eens naar je eerdere energienota's), dan kun je eenvoudig het aantal zonnepanelen berekenen dat je nodig hebt om bijvoorbeeld break-even te draaien. Deze formule is ook van toepassing als je het aantal zonnepanelen voor een plat dak wilt berekenen.


Opbrengst zonnepanelen vergroten


Je streeft natuurlijk naar een zo groot mogelijke opbrengst en rendement van je zonnepanelen. Je hebt de uitkomst van deze twee variabelen deels in eigen hand. Voor een optimale opbrengst en rendement raden wij aan om de zonnepanelen te plaatsen op een dak dat gericht is op het zuiden met een hellingshoek van 36 graden. Dit zorgt voor de meest efficiënte opname van zonlicht gedurende het hele jaar.


Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk schaduw op de zonnepanelen valt. Schaduw vermindert de hoeveelheid zonlicht die de zonnepanelen bereiken, wat leidt tot een lagere opbrengst. Denk aan schaduw van bomen, schoorstenen, of andere gebouwen die in de loop van de dag over de zonnepanelen kunnen vallen.


Het is ook goed om te weten dat een grotere zonnepaneleninstallatie doorgaans een hoger rendement oplevert. Hoewel een grotere installatie meer kost, leidt deze meestal ook tot een grotere energiebesparing op de lange termijn. De prijs van zonnepanelen varieert, maar de investering betaalt zich meestal terug door de lagere energierekening en eventuele subsidies of belastingvoordelen.


Tips voor het maximaliseren van de opbrengst van je zonnepanelen


  • Regelmatig onderhoud: Houd de zonnepanelen schoon en vrij van vuil en bladeren. Vuil kan de efficiëntie van de zonnepanelen verminderen.


  • Monitoring: Gebruik een monitoring systeem om de prestaties van je zonnepanelen bij te houden. Dit kan helpen om eventuele problemen vroegtijdig te identificeren en op te lossen.


  • Kwaliteit van de zonnepanelen: Investeer in hoogwaardige zonnepanelen. Deze hebben vaak een betere efficiëntie en langere levensduur.


  • Omvormer kwaliteit: Zorg ervoor dat de omvormer van hoge kwaliteit is, omdat deze een grote rol speelt in het omzetten van de opgewekte energie naar bruikbare elektriciteit.


  • Optimalisatie van de Installatie: Overweeg het gebruik van optimizers of micro-omvormers om de prestaties van individuele panelen te maximaliseren, vooral in situaties waar schaduw onvermijdelijk is.


Door deze tips te volgen, kun je de opbrengst en het rendement van je zonnepanelen maximaliseren, wat uiteindelijk leidt tot een grotere besparing op je energiekosten en een duurzamere woning.


Pebble Zonnepanelen partner in zonnepanelen


Ben je op zoek naar zonnepanelen die zorgen voor een goede opbrengst? Kies dan voor een leverancier die met jou meedenkt. Pebble Zonnepanelen geeft gratis advies op maat. Besluit je de panelen te laten plaatsen? Dan hoef je vooraf geen aanbetaling te doen en kun je rekenen op zo snel mogelijke levering en installatie. Goed geregeld dus.


Neem contact met ons op voor meer informatie.Was dit artikel nuttig?