Opbrengst van zonnepanelen berekenen

De termen rendement en opbrengest komen regelmatig voorbij als de je opbrengst van zonnepanelen wit berekenen. Tussen deze zit een belangkrijk verschil waar je van op de hoogte dient te zijn voordat je de opbrengst van je zonnepanelen gaat berekenen. Wanneer we het hebben over 'opbrengst' bedoelen we de hoeveelheid kWh die een zonnepaneel daadwekelijk opwekt. Hebben we het over 'rendement'. dan bedoelen we de hoevelheid zonlicht die er omgezet kan worden in energie. Met andere woorden: wat jouw zonnepanelen uiteindelijk financieel zullen gaan opleveren.


Wil je zelf... 

  • Het rendement van je zonnepanelen berekenen?
  • Het benodigde aantal zonnepanelen berekenen?
  • De opbrengst van je zonneenergie berekenen?Lees dan snel verder want in dit artikel wordt duidelijk uitgelegd hoe je dan te werk dient te gaan.
Wp zonnepanelen berekenen / wattpiek berekenen


Uiteindelijk is de opbrengst van een zonnepaneel afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die op de zonnepaneel valt. De opbrengst van een paneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Een zonnepaneel van 185Wp levert nooit daadwerkelijk 185Wp op aangezieindit afhankelijk is van het aantal zonlicht dat er daadwerkelijk opvalt. Middels de formule die hieronder wordt behandelt kunt u eenvoudig uw energieverbruik van Wp naar kWh berekenen en kunt u dus uw rendement zonnepanelen berekenen.


Wattpiek Berekening zonnepanelen: opbrengst


Opbrengst van zonnepanelen berekenen gaat middels de volgende formule: Totale vermogen in Wattpiek (Wp) x Instralingsfactor = opbrengst.


Het totale vermogen is te berekenen door het aantal zonnepanelen te vermenigvuldigen met het aantal Wp per zonnepaneel. Zo kunt u dus de potentiele zonne energie berekenen.

De instralingsfactor daarentegen is afhankelijk van de stralingssterkte van de zon. De stralingssterke verschilt per dag, tijd van het jaar en tijdstip. In Nederland kunt u daarom een standaard gemiddelde van 88% of 0,88% aanhouden. Kortom, wanner je in het bezit bent van deze 2 variabelen kun je de opbrengst van zonnepanelen berekenen. Een zonnepaneel van bijvoorbeeld 300Wp levert op jaarbasis dan gemiddeld 300 x 0,88 = kWh op.


Het is daarnaast goed om te weten dat een gemiddeld huishouden een jaarverbruik van 3.400 kWh heeft. Kort gezegd, om dit jaarlijks op te wekken zijn 13 zonnepanelen van 300 Wp nodig (formule:3.400kWh per jaar/264kWh per zonnepaneel).


Heb je een indicatie van wat je gemiddelde jaarverbruik is (kijk eens naar je eerdere energienota's) dan kun je eenvoudig het aantal zonnepanelen berekenen dat je nodig hebt om per jaar bijvoorbeeld break even te draaien. Tevens is bovenstaande formule ook van toepassing als je het aantal zonnepanelen voor een plat dak wilt berekenen.


Opbrengst zonnepanelen vergoten


Je streeft natuurlijk naar een zo groot mogelijke opbrengst en rendement van de zonnepanelen. Enigszins heb je de uitkomst van deze twee variabelen deels in eigen hand. Voor een optimale opbrengst en rendement van de zonnepanelen raden wij jou aan om de zonnepanelen te plaatsen op een dak dat gevestigd is op het zuiden met een hellingshoek van 36 garden. Hierbij komt dat er natuurlijk zo min mogelijk schaduw moet zijn, want de schaduw zorgt ervoor dat jouw zonnepanelen simpelweg niets opleveren. Daarnaast is het goed om te weten dat een grote zonnepanelen installatie een hoger rendement oplevert maar ook meer kost dan een kleine installatie. De zonnepanelen prijs is hierbij dus ook weer van toepassing.


Pebble Zonnepanelen partner in zonnepanelen


Ben je op zoek naar zonnepanelen die zorgen voor een goede opbrengst? Kies dan voor een leverancier die met jou meedenkt. Pebble Zonepanelen geeft gratis advies op meet en helpt jou bij je BTW-aangifte. Besluit je de panelen te laten plaatsen, dan hoef je vooraf geen aanbetaling te doen en kun je rekenen op zo snel mogelijke levering en installatie. Goed geregeld dus.


Neem contact met ons op voor meer informatie.Was dit artikel nuttig?