Wat doet een omvormer?

Een omvormer is noodzakelijk om de gelijkstroom (DC) die door de zonnepanelen wordt geproduceerd om te zetten in wisselstroom (AC) voor onze huizen. Tijdens dit proces gaat een klein deel van de stroom verloren. Omdat een omvormer 365 dagen per jaar wordt gebruikt en hij dagelijks vaak aan en uit schakelt is dit een kritisch onderdeel dat de duurzaamheid van een system bepaalt.


Twee soorten omvormers


Globaal zijn er 2 soorten omvormers. De traditionele omvormer waar de opgewekte elektriciteit van alle panelen samen komt en wordt omgezet in gelijkstroom. Daarnaast wordt het gebruik van micro-omvormers steeds populairder. Dit betekent dat op elk paneel direct een omvormer wordt geplaatst. Mocht er in een dergelijk systeem onverhoopt een omvormer kapot gaan, dan blijven alle andere omvormers en de bijbehorende panelen dus gewoon stroom opwekken. Daarnaast is de bekabeling van de panelen naar de meterkast dus al gelijkspanning en dat is beter voor de brandveiligheid.


Er bestaan tevens omvormers die een deel van de stroom kunnen opslaan wanneer deze niet direct wordt gebruikt. Dit noemen we een hybride omvormer. Deze functionaliteit wordt interessant als de stroomprijs die u betaalt hoger ligt dan de prijs die u ervoor krijgt. Vanaf 2023 zal in Nederland de salderings-regeling langzaam worden afgebouwd en dan word dit dus steeds interessanter.

Van gelijkstroom naar bruikbare wisselspanning

Een omvormer is, of omvormers zijn, het hart van een zonnepanelen-installatie. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkspanning wordt omgezet in bruikbare wisselspanning. Hierdoor kunnen uw eigen apparaten worden voorzien van stroom door uw eigen zonnepanelen. PebbleZonnepanelen werkt met omvormers uitsluitend van A-kwaliteit, die zijn goedgekeurd volgens de Nederlandse normen en die als zeer goed beoordeeld worden.

De gebruikte componenten zijn de best beschikbare. Dit uit zich in een hoge opbrengst en betrouwbaar systeem met nagenoeg onbeperkte mogelijkheden. Uiteraard zijn bij deze omvormers geen transformatoren en koelventilatoren nodig.Wat doet een (micro-) omvormer?


  1. Opgewekte energie wordt verzameld en omgezet in gelijkstroom.
  2. De omvormer zorgt ervoor dat gelijkspanning wordt omgezet in bruikbare wisselspanning
  3. Eigen apparaten kunnen voorzien worden van stroom van je eigen zonnepanelen.Kies voor de beste omvormers met Pebble Zonnepanelen en profiteer van een efficiënt en betrouwbaar zonne-energiesysteem.


Neem contact op

Bekijk de referenties van Pebble Zonnepanelen

Meer informatie over zonnepanelen plaatsenWas dit artikel nuttig?