Het Saharazand in het weekend van 6 en 7 april
De wind kwam vanuit Afrika via Spanje naar Nederland en vandaar de hoge temperatuur. Deze lucht bevatte ook zandkorrels uit de Sahara. Gele zandkorrels. Zolang het droog blijft, waaien de korrels mee naar het noorden. Echter, in de nacht van zaterdag op zondag ontwikkelde zich ook neerslag en dit regenwater neemt de gele zandkorrels mee naar beneden en vormt aanslag op allerlei oppervlakken. Op deze dag dwarrelde het Saharazand niet alleen op zonnepanelen, maar ook op auto's. Veel mensen vinden dit gele zand op hun auto lelijk en nemen zich voor om de auto direct of binnenkort te (laten) wassen. Dan is de aanslag weer weg en glanst de auto weer. En de vraag rijst dan:
Moet ik ook mijn zonnepanelen (laten) wassen?
Het antwoord hierop is nee.
Moderne zonnepanelen, zoals die van SunPower, hebben een vuilwerende coating. Bij de eerstvolgende regenbui verdwijnt het Saharazand vanzelf weer van je zonnepanelen. Met name zonnepanelen op een hellend dak hebben hier weinig last van.
Wat als het Saharazand op zonnepanelen op een plat dak valt?
Voor zonnepanelen op een plat dak zit dan net wat anders. Als een dak niet hellend is, blijft het Saharazand liggen. Ook al spoelt de regen het zand enigszins aan de kant, het is van belang om de zonnepanelen eens in de drie jaar te (laten) reinigen met osmose water, liefst op een dag dat het regent of in ieder geval de zon niet schijnt.
Een vergelijking tussen de opbrengst van de zonnepanelen op 6 en 7 april
We vergelijken de opbrengst van de panelen op het dak van een VvE tussen zaterdag 6 april en zondag 7 april 2024. De zaterdag was een mooie dag met redelijk zon.
Het paneel op de foto is het linkerpaneel op de bovenste rij links. Dat paneel produceerde op zaterdag 1,36 kWh aan stroom.
Op deze foto is het betreffende paneel het meest rechtse paneel op de eerste rij op de foto. Door de schaduw van de hoogbouw aan het einde van de middag, heeft dit paneel een iets lagere opbrengst dan de andere panelen.
Het totale dak met 44 panelen, type SunPower P3 405 COM, leverde die dag 66,1 kWh op. Alle panelen zijn voorzien van micro-omvormers van het type Enphase IQ7X. Hierdoor presteert elk paneel individueel stroom en in de monitoring is dan ook te zien wat elk paneel individueel doet.
Zaterdag 6 april
De zaterdag was een mooie dag met af en toe wat lichte bewolking. In de monitoring is dat zichtbaar: de curve verloopt wat hobbelig. In het tijdsinterval van 12:45 uur tot 13:00 uur werd de piek in de opbrengst van deze dag bereikt: 10,5 kW.
Zondag 7 april
Nu de zondag 7 april 2024. De dag is ook relatief zonnig. Met ook nu weer wat bewolking en nog steeds veel wind.
Het voorjaar doet goed zijn best. Enkele bomen rondom de flat hebben nog nauwelijks blad, andere bomen zijn alweer helemaal groen.
Net als de vorige dag is de curve van de opbrengst van de zonnepanelen van deze zondag wat hobbelig. Er is deze deze dag meer opgewekt dan de dag ervoor. 71,1 kWh op de zondag versus 62,5 op de zaterdag.
Hetzelfde paneel links op de bovenste rij deed 1,55 kWh. Dus meer dan de dag ervoor, dit ondanks het Saharazand.
Hebben we hiermee bewezen dat het Saharazand op zonnepanelen geen enkele invloed heeft? Nee, dat niet. Maar het geeft wel een aanwijzing dat het laten zitten van dit vuil geen grote impact heeft.
Wil je vrijblijvend advies voor jouw situatie? Neem contact op met Pebble Zonnepanelen, we helpen je graag.
Neem contact op met Pebble Zonnepanelen
Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!
Wil je in gesprek over de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw woning of bedrijfspand? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan om de mogelijkheden te bespreken. Van tevoren nog vragen? Stel ze gerust via het contactformulier.