Wanner zijn zonnepanelen dubbel duurzaam?

Dat zonnepanelen een uitstekende en duurzame keuze zijn, is voor de meeste mensen wel duidelijk. Het wekt groene stroom op, wat betekent dat er geen milieuvervuilende stoffen vrijkomen. Wist je dat je met tien zonnepanelen op je dak gemiddeld al 1.200 kilo CO2 bespaart? Het nadeel is dat de productie van zonnepanelen helaas wél voor CO2-uitstoot zorgt. Gelukkig wordt daar steeds meer en meer aan gedacht en op geanticipeerd. Zeker bij Pebble Zonnepanelen. Wij zorgen namelijk voor dubbele duurzaamheid: in het opwekken én met de producten. Hoe dat zo komt, lees je allemaal in deze blog.


Dubbele duurzaamheid: hoe dan?


Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp en wordt letterlijk iedere dag belangrijker. Zonnepanelen zijn daarom een mooie stap als het gaat om je steentje bijdragen aan een betere wereld. Maar wist je dat je nog een stap extra kunt zetten? Niet alleen door te kiezen voor een kwalitatief merk, zodat de zonnepanelen gemiddeld gezien langer meegaan dan goedkopere merken, maar ook door te kiezen voor duurzaam geproduceerde producten, maak je een extra duurzame keuze.

Duurzaam geproduceerde zonnepanelen

De duurzaamheid van zonnepanelen is uiteraard van meerdere factoren afhankelijk. De volgende factoren spelen een belangrijke rol:

Materiaal: in hoeverre zitten er giftige stoffen in het product, zijn de producten recyclebaar en wordt er rekening gehouden met duurzame productie?

Fabrieken/arbeid: in hoeverre is de arbeid gezond en ethisch verantwoord, voldoen de fabrieken aan veiligheids- en gezondheidsnormen en is er sprake van energiebesparende maatregelen?

Afkomst en route van producten om in Nederland te arriveren: in hoeverre kun je spreken van duurzaamheid als de zonnepanelen aan de andere kant van de wereld geproduceerd worden, maar wel in Nederland verkocht worden?

We spreken van duurzame zonnepanelen als de winning van grondstoffen, productie, gebruik en mogelijkheid tot recycling weinig tot geen impact heeft op het milieu.

Duurzame merken voor zonnepanelen

We kunnen ons helemaal voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet, als het gaat om de keuze in zonnepanelen. Laat staan een milieubewuste keuze. Gelukkig hebben we goed nieuws: die keuze hebben wij namelijk al voor je gemaakt. Pebble vindt duurzaamheid ontzettend belangrijk.

De merken waar Pebble Zonnepanelen veelal mee werkt, zijn:

Enphase

Sunpower (Maxeon)

Energyra

Solaredge als omvormers

De Nederlandse fabrikant Energyra is één van de meest duurzame merken binnen de Nederlandse markt.

Cradle to Cradle certificaat

Eén van de manieren om te checken of de zonnepanelen duurzaam zijn, is het Cradle to Cradle certificaat. Dit is een wereldwijd erkende maatstaf voor productduurzaamheid. De SunPower Maxeon TM zonnepanelen zijn 's werelds eerste zonnepanelen die Cradle to Cradle gecertificeerd zijn.

Om deze certificering te behalen, worden producten beoordeeld op vijf categorieën:

  • Gezondheid van materialen
  • Mogelijkheid tot recyclen van materialen
  • Energie en koolstofbeheer
  • Waterbeheer
  • Sociale rechtvaardigheid.


De certificering erkent producten die een positieve impact hebben op het milieu en de samenleving door te zorgen voor een circulaire economie via de productie. 

Op de website van Energyra wordt bijvoorbeeld vermeld dat zij geen lood voor de soldeerverbindingen, geen PFAS en geen fluor in de backsheet gebruiken. Daarnaast zijn alle aansluitkabels halogeenvrij. Hartstikke milieuvriendelijk dus.


Landfill free certificaat

Ook hebben diverse fabrikanten uit bovenstaand rijtje een landfill free certificaat. Dit betekent dat er nagenoeg geen reststroom uit de fabriek komt. Oftewel: dit is een efficiënte manier van de productie van zonnepanelen, tegenover energieslurpende producten bij andere fabrikanten. De Maxeon panelen van Sunpower zijn hier een goed voorbeeld van.

Ook arbeid in de fabrieken zelf kan enorme impact hebben op de duurzaamheid van zonnepanelen. Veel grondstoffen, vooral solitoin/silicium, zijn afkomstig uit Noord-China, waar veel Oeigoeren middels gedwongen arbeid aan het werk zijn. Duurzame producenten richten de keten zo in, dat er niet op deze manier gebruik wordt gemaakt van deze productielijn. Duurzame producenten weigeren onderdeel te zijn van gedwongen arbeid en zorgen voor een duurzame manier bij de delving van grondstoffen.


Hoe duurzaam wil jij zijn?

Zo zie je maar, duurzaam energie opwekken betekent nog niet per definitie dat alles duurzaam is. Hopelijk zorgt dit artikel voor meer bewustwording en inzicht. Heb je hier nu toch nog vragen over? Wil je graag met één van onze adviseurs sparren over de producten die we bij Pebble gebruiken? Of ben je überhaupt benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Neem dan vrijblijvend contact met ons. We komen graag langs om de opties samen door te nemen.


Aanfraag Offerte Formulier


Wil je nu alle ins en outs weten over duurzame zonnepanelen? Bekijk dan hier de volledige duurzaamheidspresentatie over SunPower en Energyra.



Was this article helpful?