Zonnepanelen vormen een geweldige manier om je energiekosten te verlagen en je ecologische voetafdruk te verkleinen. Voordat je echter vol enthousiasme besluit om je dak te bedekken met zonnepanelen, is het van belang om te onderzoeken of jouw dak wel geschikt is voor deze groene investering. In deze blogpost duiken we dieper in de vraag of sommige dakmaterialen minder geschikt zijn voor zonnepanelen en wat de mogelijke oplossingen zijn voor deze uitdagingen.
Zijn er dakmaterialen die niet geschikt zijn voor zonnepanelen?
Rieten daken hebben een unieke charme, maar ze kunnen een uitdaging vormen als het gaat om het installeren van zonnepanelen. Het is in principe mogelijk om zonnepanelen in een rieten dak te plaatsen, maar het kan kostbaar en complex worden. Bij een traditioneel rieten dak moeten vaak delen worden verwijderd om de zonnepanelen te installeren. Dit kan de kosten aanzienlijk verhogen en maakt het vaak onpraktisch. In plaats daarvan kan het interessanter zijn om zonnepanelen op een bijgebouw of alternatieve locatie te plaatsen, waar de installatie eenvoudiger en kosteneffectiever is.
Hellend bitumen dak
Een dak met een helling van meer dan 7 graden met een dakbedekking van bitumen, PVC of bijvoorbeeld EPDM kunnen ook zonnepanelen op. Dit is echter een stuk arbeidsintensiever dan bij een pannendak of een platdak. Er moeten ankers in het dak worden aangebracht en deze moeten met een stuk dakbedekking weer waterdicht gemaakt worden. Omdat er meestal een dakdekker moet worden ingeschakeld met een specialisme op het gebied van de specifieke dakbedekking en omdat de constructiematerialen duurder zijn zal een zonnepanelen systeem op een dergelijk dak vaak wat duurder uitvallen. In de meeste gevallen is dit tussen de €100 en de €200 per paneel extra.
Dakconstructie en Draagkracht
Bij het overwegen van zonnepanelen is niet alleen het dakmateriaal van belang, maar ook de draagkracht van het dak. Dit is vooral van belang bij platte daken en dakkapellen. Deze moeten sterk genoeg zijn om niet alleen de zonnepanelen, maar ook de eventuele sneeuwlast te dragen.
Het vermijden van zonnepanelen op dakkapellen is vaak een verstandige keuze, tenzij de fabrikant of constructeur kan aantonen dat het dak voldoende draagkracht heeft. In sommige gevallen kan een lichtere constructie worden gemaakt met behulp van ankers die aan de dakconstructie worden bevestigd, waardoor extra ballast in de frames niet nodig is. Dit kan echter duurder zijn vanwege de extra arbeid en eventuele betrokkenheid van een dakdekker. Naast een lichtere constructie kan ook gedacht worden aan lichtgewicht zonnepanelen. Er komen ook steeds meer lichtgewicht zonnepanelen op de markt. Hoewel lichtgewicht zonnepanelen momenteel slechts mondjesmaat beschikbaar zijn, zijn er wel steeds meer fabrikanten die aan dergelijke oplossingen werken. Een voorbeeld is het DynamIQ paneel waar Energyra mee bezig is.
Overwegingen en garantie
Bij de installatie van zonnepanelen op je dak is het altijd verstandig om te overleggen met een professionele installateur en eventueel de dakdekker. Ze kunnen advies geven over de haalbaarheid en de mogelijke impact op de garantie van de dakbedekking.
Kortom, terwijl zonnepanelen een fantastische investering zijn voor een duurzamere toekomst, is het van cruciaal belang om rekening te houden met de dakstructuur en het materiaal voordat je overgaat tot installatie. Dit zorgt ervoor dat je zonnepanelen veilig en efficiënt werken terwijl ze je huis van groene energie voorzien.