Kan ik mijn auto opladen met zonne-energie?

FAQs Praktische Zaken

Het opladen van een elektrische auto met behulp van zonne-energie is zeker een optie, maar het kan complexer zijn dan verwacht.


De meeste elektrische auto's kunnen tot 11 kW opladen via een thuislaadpaal. Het vergt echter een aanzienlijk aantal zonnepanelen om 11.000W aan vermogen te genereren. Met een geschatte opbrengst van 330W per zonnepaneel op het hoogtepunt van de dag, zijn er minstens 33 panelen nodig om aan de volledige vraag van uw auto te voldoen. Gelukkig krijgt de elektriciteit opgewekt door uw zonnepanelen voorrang boven netstroom. Als u bijvoorbeeld 3000 watt aan stroom opwekt met uw zonnepanelen, wordt het resterende vermogen van het net gebruikt om aan de vraag van uw auto te voldoen.


Bovendien zijn er nu laadpalen beschikbaar die kunnen worden geconfigureerd om uitsluitend op te laden met zonne-energie. Een uitstekend voorbeeld hiervan is de SolarEdge EV-lader. Als uw zonnepanelen op een willekeurig moment 4000W aan energie produceren en uw huis verbruikt op dat moment 500W, zal deze laadpaal de resterende stroom aan uw auto leveren. Dit betekent dat het opladen iets langer kan duren, maar dit kan aanzienlijk voordelig zijn als de overheid besluit om de salderingsregeling af te bouwen.


Meer over de salderingsregeling lees je hier


Was dit artikel nuttig?

Over Ons

Welkom bij Pebble Zonnepanelen. Wij zijn jouw partner voor zonnepanelen, omvormers en thuisbatterijen. Of het nu gaat om de prijs, installatie of de nieuwste ontwikkelingen, wij zorgen dat je de informatie vindt die je nodig hebt. Heb je een vraag of mis je iets? Laat het ons weten; jouw input is welkom.
Volg Ons