Wat kosten omvormers?

FAQs Kosten

De omvormer is een essentieel onderdeel dat zonne-energie omzet in bruikbare elektriciteit voor je huishouden. Pebble Zonnepanelen biedt drie verschillende opties voor omvormers:


1. Micro-omvormers (bijv. van Enphase):

 Elk paneel heeft zijn eigen micro-omvormer, afhankelijk van het vermogen van het paneel. Deze kosten tussen €110 en €150 per stuk. Bij Enphase krijg je standaard 25 jaar fabrieksgarantie. Houd er rekening mee dat bij micro-omvormers nog extra elementen nodig zijn, zoals een Gateway, relais, zekeringen en eventueel meetspoelen. De totale kosten voor het meest complete pakket variëren rond de €1050, afhankelijk van een enkel- of driefasensysteem.


2. Centrale omvormer met optimizers (bijv. van SolarEdge):

Bij dit systeem is er één centrale omvormer en elk paneel heeft zijn eigen optimizer. De omvormer en de optimizer moeten worden afgestemd op het totale vermogen van de zonnepanelen. De kosten beginnen bij €900 voor het basissysteem en kunnen oplopen tot ongeveer €1500 voor complexere installaties. Het is ook mogelijk om een voorbereiding te treffen voor thuisbatterijen, maar dit brengt extra kosten met zich mee. Bij SolarEdge krijg je standaard 12 jaar garantie die tegen meerprijs verlengd kan worden tot 25 jaar.


3. String omvormer (bijv. Sofar of Fronius):

Bij een string-omvormer worden de panelen in serie geschakeld. Als één paneel minder presteert, bijvoorbeeld door schaduw of een defect, heeft dit invloed op de hele serie. Dit systeem is zo sterk als het zwakste paneel, vergelijkbaar met ouderwetse kerstboomverlichting. Het voordeel is dat het aanzienlijk goedkoper is en er zijn geen extra kosten per paneel, behalve de bekabeling. Er is wel enig werk nodig in de meterkast, maar dit is minder dan bijvoorbeeld bij Enphase, waar extra componenten geplaatst moeten worden. Momenteel zijn veel van dit soort omvormers in de zomer van 2023 moeilijk verkrijgbaar. Pebble Zonnepanelen werkt meestal met string omvormers van Sofar, deze kosten ongeveer €400. Daarnaast werken we ook met een Europese omvormer van Fronius, een Oostenrijkse fabrikant. Deze zijn van hogere kwaliteit dan die van Sofar, het monitoring portaal ziet er professioneler uit en ze hebben minder kans op storingen. De kosten variëren tussen de €1000 en €3500.Meer informatie over de kosten van een zonnepanelensysteem lees je hier


Was dit artikel nuttig?

Over Ons

Welkom bij Pebble Zonnepanelen. Wij zijn jouw partner voor zonnepanelen, omvormers en thuisbatterijen. Of het nu gaat om de prijs, installatie of de nieuwste ontwikkelingen, wij zorgen dat je de informatie vindt die je nodig hebt. Heb je een vraag of mis je iets? Laat het ons weten; jouw input is welkom.
Volg Ons