Op welke daken kunnen geen zonnepanelen geplaatst worden?

FAQs Praktische Zaken

Het plaatsen van zonnepanelen is bijna op elk type dak mogelijk, maar er zijn enkele specifieke dakmaterialen en constructies waarbij de plaatsing van zonnepanelen minder praktisch of economisch haalbaar is. Traditionele rieten daken, bijvoorbeeld, vereisen vaak een complexe aanpak en kunnen daardoor kostbaar zijn in de installatie, waarbij soms delen van het dak moeten worden aangepast of verwijderd. Het kan daarom voordeliger zijn om zonnepanelen te plaatsen op bijgebouwen of alternatieve locaties.


Daken met een helling en een bedekking van bitumen, PVC, of EPDM zijn ook geschikt voor zonnepanelen, maar dit vereist een intensiever installatieproces. Er moeten specifieke ankers geplaatst worden die het dak extra belasten, wat vaak leidt tot hogere kosten, soms tot €200 extra per paneel.


Bovendien moet bij elk dak de draagkracht in overweging genomen worden, vooral bij platte daken en dakkapellen, die sterk genoeg moeten zijn om het gewicht van de zonnepanelen en potentiële sneeuwlast te dragen. Zonnepanelen plaatsen op dakkapellen is vaak niet aan te raden, tenzij kan worden aangetoond dat de constructie voldoende sterk is. Het gebruik van lichtgewicht zonnepanelen kan een oplossing zijn, hoewel deze optie momenteel nog beperkt beschikbaar is.


Het is essentieel om voor de installatie overleg te plegen met een gespecialiseerde installateur en eventueel een dakdekker om de haalbaarheid en impact op de dakgarantie te beoordelen. Hoewel zonnepanelen een waardevolle duurzame investering zijn, is het belangrijk om goed te overwegen of je dak geschikt is voor de installatie om zo veiligheid en efficiëntie te waarborgen.


Zonnepanelen plaatsen?Was dit artikel nuttig?

Over Ons

Welkom bij Pebble Zonnepanelen. Wij zijn jouw partner voor zonnepanelen, omvormers en thuisbatterijen. Of het nu gaat om de prijs, installatie of de nieuwste ontwikkelingen, wij zorgen dat je de informatie vindt die je nodig hebt. Heb je een vraag of mis je iets? Laat het ons weten; jouw input is welkom.
Volg Ons