FAQs Salderingsregeling

Hoe ga je slim om met zelf opgewekte energie als de salderingsregeling is afgebouwd?

Omdat het aankopen van energie van het net zonder saldering minder kostenefficiƫnt is, is het verstandig om de energie die je zonnepanelen opwekken, meteen te gebruiken. Hier zijn enkele manieren om dit te bevorderen:


1. Slim tijdgebruik: Plan energie-intensieve taken zoals wassen en koken op momenten dat je zonnepanelen actief energie produceren. Zo maak je direct gebruik van de opgewekte elektriciteit.


2. Energieopslag: Overweeg het gebruik van energieopslagsystemen zoals thuisbatterijen om overdag opgewekte energie op te slaan voor gebruik tijdens de avonduren of wanneer de zon niet schijnt.


3. Slimme apparaten: Investeer in slimme apparaten die het energiegebruik optimaliseren door automatisch aan en uit te schakelen op basis van de beschikbare zonne-energie.


4. Energiebewust gedrag: Word je bewust van je energiegebruik en vermijd verspilling door verlichting, apparaten en elektronica uit te schakelen wanneer ze niet nodig zijn.


5. Energiebeheersystemen: Denk na over het gebruik van geavanceerde energiebeheersystemen die real-time inzicht bieden in je energieproductie en -verbruik. Dit helpt je betere beslissingen te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een apparaat dat de P1 poort van je slimme meter uitleest, maar ook omvormerfabrikanten zoals SolarEdge en Enphase bieden uitgebreide oplossingen hiervoor.


Door deze aanpak in je dagelijkse routine te integreren, kun je niet alleen je energiekosten verlagen, maar ook je milieu-impact verminderen en profiteren van de duurzaamheid en efficiƫntie van je zonnepaneleninstallatie.


Lees hier meer over de salderingsregeling


Was dit antwoord nuttig?

FAQ HOME