Stroom opwekken met je eigen zonnepanelen. Dat doe je meestal om minder te betalen aan de energiemaatschappij. Maar wat als je er ook gewoon zakelijk mee kunt verdienen? Steeds meer ondernemers zien dat ‘ondernemerschap in stroom’ een slimme manier is om extra rendement te halen. Niet alleen goed voor de portemonnee, maar zeker ook voor het milieu.
Wat bedoelen we met ‘ondernemerschap in stroom’?
Heel simpel: je koopt als ondernemer zonnepanelen en eventueel een thuisbatterij. De stroom die je daarmee opwekt, gebruik je deels zakelijk en deels privé. Je behandelt de stroom als een product dat je zelf produceert en vervolgens ook zelf verbruikt. Zakelijk opwekken, privé gebruiken. Maar wel met een zakelijk voordeel.
Hoe werkt dat?
- Zonnepanelen schrijf je in 10 jaar af
- Thuisbatterijen mag je in 5 jaar afschrijven
- De btw op accu’s mag je gewoon terugvragen
- De opgewekte stroom die je privé gebruikt, reken je fiscaal met jezelf af (bijvoorbeeld 20 cent per kWh)
Je hebt dus zakelijke kosten (de investering en de energierekening) én zakelijke inkomsten (de stroom die je opwekt en zelf gebruikt). En dat levert voordelen op.

Wat is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)?
De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een belastingvoordeel voor ondernemers die investeren in bedrijfsmiddelen, zoals zonnepanelen of een thuisbatterij. Koop je deze zakelijk? Dan mag je 28% van het investeringsbedrag extra aftrekken van je winst. Dit verlaagt direct je belastingdruk en zorgt ervoor dat je investering sneller rendeert. Vooral bij kleinere systemen is de KIA een aantrekkelijke manier om fiscaal voordeel te halen uit je eigen stroomopwekking.
Wat is de Energie-investeringsaftrek (EIA)?
De Energie-investeringsaftrek (EIA) is bedoeld voor grotere zonnestroominstallaties vanaf 15.000 Wattpiek. Hiermee mag je 40% van je investering extra aftrekken van je winst. Combineer je dit met de KIA, dan kun je in het eerste jaar tot wel 68% van je investering aftrekken. Dit maakt het zakelijk investeren in zonnepanelen en thuisbatterijen nóg interessanter, zeker als je flink wat dakoppervlak hebt en maximaal wilt profiteren van fiscale voordelen.
Waarom is dit interessant?
- Je haalt een hoger rendement dan alleen besparen
- Je profiteert van flinke fiscale voordelen
- Je wordt minder afhankelijk van netbeheerders en energieleveranciers
- Je speelt slim in op stijgende energieprijzen en netcongestie
Ondernemerschap in stroom gaat dus niet alleen over besparen, maar vooral over slim verdienen met je eigen energie.

Margret en Marc: van zonnepanelen tot eigen stroombedrijf
Een mooi voorbeeld is Margret. Samen met haar man Marc bouwt ze stap voor stap aan haar eigen ‘stroombedrijf’: MargretTielemansStroom. Met 25 zonnepanelen, een thuisbatterij en slimme inzet van de KIA en EIA laat ze zien hoe je als ondernemer zelf de regie pakt.
Ze heeft een pilot opgezet waarbij ze de waarde van de opgewekte stroom omzet in uren voor haar eigen onderneming. Elke dag werkt ze een uurtje aan haar ‘stroombedrijf’ en deelt ze haar ervaringen in blogs.
Lees hier de recente blogposts van MargretTielemansStroom
Margret’s aanpak is een mooi voorbeeld van hoe ondernemerschap in stroom werkt in de praktijk. Met de installatie door Pebble Zonnepanelen in 2021 (25 SunPower panelen op het dak in Dorst) heeft ze inmiddels al meer dan 30 MWh eigen energie geproduceerd. En dat blijft groeien.
Zelf aan de slag?
Wil je weten of ondernemerschap in stroom ook iets voor jou is? Bij Pebble Zonnepanelen denken we graag met je mee. Dan kun je zelf een verstandige keuze maken.

Referenties van Pebble Zonnepanelen
Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!
Wil je in gesprek over de mogelijkheden van groene energie voor jouw woning of bedrijfspand? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan om de mogelijkheden te bespreken. Van tevoren nog vragen? Stel ze gerust via het contactformulier.