16 mei 2025
In Nederland is de verhouding tussen fossiele en hernieuwbare energie de afgelopen jaren aanzienlijk verschoven ten gunste van hernieuwbare bronnen. In de eerste helft van 2024 werd voor het eerst meer dan de helft (53%) van de elektriciteit geproduceerd uit hernieuwbare bronnen zoals wind, zon en biomassa. Windenergie, vooral van nieuwe offshore-windparken zoals Hollandse Kust Zuid en Noord, leverde een belangrijke bijdrage aan deze groei .
Toch blijft fossiele energie nog dominant in het totale energieverbruik. In 2023 was het aandeel hernieuwbare energie 17% van het totale energieverbruik in Nederland. De meeste hernieuwbare energie kwam uit biomassa (34%), gevolgd door wind (31%) en zon (24%) .
Toekomst van de petrochemische industrie in Rotterdam
De petrochemische industrie in Rotterdam staat voor grote uitdagingen door de energietransitie, toenemende CO₂-heffingen en internationale concurrentie. Om toekomstbestendig te blijven, wordt ingezet op verduurzaming en samenwerking. Rotterdam werkt samen met Antwerpen aan infrastructuurprojecten, zoals buisleidingen, om de chemische industrie aantrekkelijk te houden .
Daarnaast zijn er initiatieven zoals de Cluster Energie Strategie Rotterdam/Rijnmond, die concrete plannen bevat voor verduurzaming van de industrie. Projecten richten zich op elektrificatie, waterstofproductie en CO₂-afvang en -opslag (CCS) . De Rotterdamse haven kan zo uitgroeien tot een internationale hub voor circulaire koolstof, wat voordelen biedt voor zowel de economie als het klimaat .
Kortom, de petrochemische industrie in Rotterdam transformeert richting een duurzamer model, met focus op samenwerking, innovatie en infrastructuurontwikkeling om haar positie in de energietransitie te behouden.
Gisteren was een dag met wat bewolking.
Meer verbruik dan productie echter deze werd volledig vanuit PV en batterij gevoed.
In de ochtend werd de auto geladen vanuit de batterij, nadat de auto genoeg was opgeladen kreeg de batterij weer even de gelegenheid om te laden en werd rond 20.00 uur, na een ritje van 200 km, de auto weer aangesloten. Zo kunnen we met gebruik van PV en batterij voorzien in ons gebruik. Het is nog even opletten en schakelen maar binnenkort wordt het slimme SolarEdge systeem met SolarEdge laadpaal geïnstalleerd zodat we er geen omkijken meer naar hebben.
Vandaag nog een ritje van 200 km, morgen weten we hoe dat gegaan is.