Ondernemerschap in stroom update juni

Hoe Margret en Marc in juni slimme keuzes maakten voor hun zonnestroom

Bij Pebble houden we van verhalen uit de praktijk. Daarom volgen we Margret en Marc op de voet. Zij delen niet zomaar updates, maar hun échte ervaring met het opbouwen van een eigen 'stroombedrijf': MargretTielemansStroom.

Wat maakt hun verhaal bijzonder? Ze combineren zonnepanelen, een thuisbatterij en slimme fiscale regelingen zoals de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de Energie-investeringsaftrek (EIA). Door de opgewekte stroom ‘te factureren’ als uren aan hun eigen onderneming, hebben ze een creatieve én legale manier gevonden om de opbrengst van zonne-energie zakelijk in te zetten.

Vanaf mei 2025 delen ze in hun blogs hoe dat er in de praktijk aan toegaat: van energieproductie en laadperikelen tot de installatie van extra zonnepanelen. In dit artikel delen we de grootste updates van de periode 4 t/m 24 juni 2025. Wil je alle updates lezen? Klik dan hier.

Minder zon, meer inzichten


Begin juni leek het nog een mooie zonnemaand te worden. Op 4 juni stond de teller al bijna op 1.000 kWh opbrengst. Maar toen sloeg het weer om. Tussen 5 en 8 juni regende het veel en leverde het systeem nog maar zo'n 3 tot 4 kWh per dag. Gelukkig gebruikt Margret deze rustige dagen om haar systeem beter te leren kennen. Zo merkte ze dat de zonneboiler eigenlijk niet meer goed tot z'n recht komt sinds de overstap op de nieuwe SolarEdge-omvormer.

Die omvormer kiest automatisch voor stroom uit de zonnepanelen, waardoor de zonneboiler nauwelijks meer opwarmt. Een typisch voorbeeld van techniek die goed werkt, maar net niet helemaal doet wat je verwacht. Margret overweegt om de zonneboiler binnenkort los te koppelen.

Slimmer douchen = meer besparen


Een ander inzicht kwam door iets heel praktisch: de douche. Margret en Marc testten hun waterverbruik met een emmer en stopwatch. Wat bleek? Hun oude douchekop verbruikte maar liefst 16 liter per minuut. Tijd voor een spaardouchekop dus. Met de nieuwe kop daalde het verbruik merkbaar, zonder comfort in te leveren. 


Naast de besparing op water en gas, helpt het ook bij het plannen van batterijverbruik. Hoe minder warm water je nodig hebt, hoe minder energie je gebruikt voor verwarming. En dus meer zonne-energie over voor andere dingen.

De batterij begint z'n ritme te vinden


Halverwege juni begint de thuisbatterij zich steeds voorspelbaarder te gedragen. Overdag laadt hij op, en 's avonds levert hij terug aan het huishouden. Alleen op dagen met veel verbruik (zoals koken of wassen) blijft er minder stroom in de batterij over, waardoor er alsnog wat stroom van het net komt. Het is een leerproces, maar wel eentje met zichtbaar resultaat.


Op 15 juni werd de grens van 1 MWh opbrengst in juni al gehaald. Tegen 21 juni stond de teller op 1.200 kWh. Met de nieuwe opstelling van 59 zonnepanelen wordt het duidelijk: het systeem draait op volle toeren, zelfs met af en toe een grijze dag ertussen.

Wat levert terugleveren nou eigenlijk op?


Een ander belangrijk punt: de salderingsregeling en teruglevertarieven. Margret ontdekte dat hun leverancier ineens maar 12 cent per teruggeleverde kWh vergoedde, terwijl ze 30 cent betaalt voor afname. Dat verschil roept vragen op. Door in gesprek te gaan met de leverancier probeert ze grip te houden op de financiële kant van hun zonnestroom.


Ze deelt dit soort ervaringen bewust, zodat anderen ervan kunnen leren. Want wie eenmaal zonnepanelen heeft, merkt dat het bijhouden van je contracten minstens zo belangrijk is als het schoonhouden van je panelen.


Samengevat



  • Zonnige start van de maand, maar daarna veel regen
  • Zonneboiler werkt nog, maar wordt nauwelijks meer warm
  • Spaardouchekop geplaatst na simpele test met stopwatch
  • Thuisbatterij begint zich stabiel te gedragen
  • Meer dan 1.200 kWh opbrengst in juni
  • Teruglevertarieven kritisch bekeken

Margret’s blog over ondernemen met zonne-energie


Wat als je als ondernemer je eigen stroombedrijf runt? Margret en Marc doen het: met 25 zonnepanelen, 6 thuisbatterijen en slimme fiscale regelingen bouwen ze aan MargretTielemansStroom. In haar blog deelt Margret hoe ze dit aanpakt – van aftrekposten tot energieopslag en het ‘verkopen’ van stroom aan zichzelf. Praktisch, inzichtelijk en inspirerend voor elke ondernemer die werk wil maken van duurzame energie.

Lees hier Margret's blog

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.

Was dit artikel nuttig?