Zonnepanelen voor de voedselbank in Etten-Leur
Duurzaamheid is voor ons meer dan energiebesparing alleen. Het gaat ook om projecten die iets betekenen voor de samenleving, zoals het verduurzamen van de Voedselbank Etten-Leur door het plaatsen van zonnepanelen. Het pv-systeem wekt 22.000 kWh per jaar op. Hierdoor is de Voedselbank nul op de meter. De Voedselbank verbruikt geen gas.
De samenwerking voor dit project laat zien hoe we met gezamenlijke inzet duurzame oplossingen kunnen realiseren. Dit project zorgt ervoor dat de Voedselbank bijna haar volledige energiebehoefte zelf kan opwekken. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt ook voor lagere energiekosten, waardoor er meer middelen beschikbaar komen om gezinnen te ondersteunen. Thomas Chaulet, voorzitter van de Voedselbank Etten-Leur, is dankbaar voor deze steun.
Foto: Marget Tielemans. Thomas Chaulet (voorzitter van de Voedselbank) en Peter van den Kieboom (manager van de Voedselbank).
Zonnepanelen voor de voedselbank in Etten-Leur
Voor veel gezinnen betekent de Voedselbank het verschil tussen wel of geen eten op tafel. De pakketten bevatten niet alleen basisproducten, maar ook vers eten dat gezinnen helpt om een gezond en gevarieerd dieet te volgen.
Elke week ondersteunt de Voedselbank 160 gezinnen uit Etten-Leur, Sprundel en Rucphen. Onder leiding van Peter van den Kieboom wordt er hard gewerkt om alles in goede banen te leiden. Op woensdag brengen bedrijven hun producten en start het team van de Voedselbank met het vullen van de pakketten. Op donderdagmiddag komen de gezinnen deze ophalen.
Foto: Margret Tielemans
Dat is een flinke logistieke operatie waarbij de koel- en vriesinstallaties belangrijk zijn. Die installaties hebben ook een stevig energieverbruik: jaarlijks zo’n 22.000 kWh. Om deze kosten te drukken, klopte de Voedselbank bij ons aan met de vraag: “Kunnen zonnepanelen ons helpen?”
Zonnepanelen om stroom op te wekken
Het antwoord was simpelweg: ja. Met 72 zonnepanelen van 400 Wp kan de Voedselbank nu haar volledige jaarlijkse stroomverbruik zelf opwekken. Dat betekent minder afhankelijkheid van energieleveranciers én meer ruimte in het budget om gezinnen te helpen.
Thomas Chaulet, voorzitter van de Voedselbank, sprak zijn dankbaarheid uit: "Met deze zonnepanelen zetten we een grote stap richting duurzaamheid. Het is mooi om te zien dat we hiermee kosten kunnen besparen en nog efficiënter kunnen werken aan onze missie."
De installatie was een uitdagend project vanwege de grootte van het dak en de benodigde constructieberekeningen. Om aan Scope 12, een inspectie die verzekeraars verlangen, te kunnen voldoen was een ballastberekening nodig. PGM Solar heeft deze verzorgd op basis van een Avasco onderconstructie. En Bouwloket Breda heeft doorgerekend dat het dak dit extra gewicht kan dragen. Mede door deze partners konden we een veilige en stabiele opstelling realiseren.
De installatie bestaat uit 72 SunPower P6 400 Wp zonnepanelen. Pebble Zonnepanelen kiest graag voor SunPower-panelen, omdat dit merk tot de top van de zonnepanelenbranche behoort. SunPower staat bekend om de hoge efficiëntie, de lange levensduur en een garantie van maar liefst 25 jaar. Dit biedt niet alleen hoogwaardige kwaliteit, maar ook zekerheid voor de toekomst.
Met deze duurzame stap hoopt de Voedselbank niet alleen haar kosten te verlagen, maar ook andere non-profitorganisaties te inspireren om soortgelijke maatregelen te nemen.
Twee gebruikte Sofar-omvormers
Deze omvormers van het merk Sofar zorgen voor het omzetten van de opgewekte zonne-energie naar bruikbare stroom voor de Voedselbank. Het gebruik van bestaande, goed werkende omvormers past perfect bij de duurzame insteek van dit project. Door materialen een tweede leven te geven, wordt niet alleen de ecologische voetafdruk verkleind, maar ook bijgedragen aan een kostenefficiënte oplossing. De duurzame en functionele oplossing sluit goed aan bij de behoeften van de Voedselbank. InterPaul omvormerreparatie leverde een waardevolle bijdrage met twee gereviseerde Sofar-omvormers.
Foto: Margret Tielemans
Een samenwerking van vele handen
Verschillende partijen hebben hun steentje bijgedragen:
- SunPower Nederland leverde 72 zonnepanelen.
- PGM Solar zorgde voor de oost-west-onderconstructie.
- InterPaul omvormer reparatie stelde twee gebruikte Sofar-omvormers beschikbaar.
- Installatietechniek Maat (ITM) vernieuwde de groepenkast en maakte deze klaar voor de zonnepanelen.
- Bouwloket Breda voerde de constructieberekening uit om de veiligheid van het dak te garanderen.
- Een anonieme sponsor droeg financieel bij.
- Pebble Zonnepanelen heeft de zonnepanelen geïnstalleerd.
Wat betekent dit voor Pebble Zonnepanelen?
Voor Pebble Zonnepanelen was dit project meer dan alleen het plaatsen van zonnepanelen. Het geeft voldoening om een organisatie zoals de Voedselbank te helpen met een praktische, duurzame oplossing die hun werk direct ondersteunt. Minder energiekosten betekent dat er meer geld overblijft voor wat écht belangrijk is: gezinnen helpen die het nodig hebben.
We vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de samenleving, waar dat mogelijk is. Dit project sluit aan bij het idee dat verduurzaming niet alleen voor bedrijven en particulieren is, maar ook voor organisaties die anderen ondersteunen. Het is fijn om te zien dat de Voedselbank nu niet alleen sociaal, maar ook duurzaam sterker staat.
Foto: Margret Tielemans. Peter van den Kieboom, Leo van der Grinten en Thomas Chaulet (voorzitter van de voedselbank)
Pebble in de samenleving
Benieuwd naar onze andere maatschappelijke projecten? Bekijk de Pebble in de Samenleving pagina hier
Wil je weten hoe verduurzaming jouw huis of organisatie kan ondersteunen? Of je nu denkt aan zonnepanelen, een thuisbatterij, infraroodpanelen of een laadpaal, wij kijken graag samen naar wat mogelijk is. Neem gerust contact met ons op voor een eerlijk advies zonder ingewikkeld gedoe. Verduurzamen hoeft niet ingewikkeld te zijn, en wij maken het graag een stukje eenvoudiger.