Stel: je wil je zonnepanelen laten vervangen. Of er komt ineens geen stroom meer uit een paar panelen en we moeten op het dak kijken wat er aan de hand is. Dan gebeurt het regelmatig dat we onder de panelen een vogelnest tegenkomen. Tja… wat dan?
Het korte antwoord: niets. Want tijdens het broedseizoen mag je een nest niet verstoren. Ook niet als het onder een zonnepaneel zit.
Mag je een vogelnest zomaar weghalen?
Nee dus. Volgens de Omgevingswet mag je een nest van een beschermde vogel niet verstoren, weghalen of blokkeren. En dat geldt voor bijna alle vogels die in Nederland onder je panelen kunnen nestelen.
Of het nest nou overlast veroorzaakt vindt, of je bang bent dat het de zonnepanelen beschadigt: zolang er eitjes of jongen in zitten, mag je het niet verstoren of weghalen. Doe je dat toch, dan overtreed je de wet – en ben je ook nog eens medeverantwoordelijk als je het werk laat uitvoeren door een bedrijf. Het is strafbaar en je riskeert een boete van €750,-.
Waarom zitten vogels juist onder zonnepanelen?
Vogels zitten graag onder je zonnepanelen. Het is er warm, droog, en lekker beschut. Vooral kauwen, kraaien en duiven maken er graag een nest.
- Kauwen zitten vaak in koppels of groepjes.
- Kraaien nestelen het liefst hoog en in de buurt van mensen.
- Duiven zijn dol op het comfort van een plat dak met wat ruimte onder het paneel.
Op de foto hiernaast zie je een nest dat wij recent zijn tegengekomen bij een van onze klanten.

Wat zijn de risico's van vogelnesten onder je zonnepanelen?
Vogels onder je zonnepanelen kunnen meer schade aanrichten dan je misschien denkt. Een paar voorbeelden:
- Slechte ventilatie: Nestmateriaal hoopt zich op, waardoor je panelen minder goed hun warmte kwijt kunnen. Dat scheelt in opbrengst.
- Dakgoot verstopt: Takken en rommel spoelen naar beneden en belanden in de goot.
- Meer onderhoud: Vogels laten hun sporen achter. Letterlijk. Ontlasting op je panelen verlaagt het rendement en zorgt dat je vaker moet schoonmaken.
- Geknaagde kabels: Vooral bij grotere nesten of wanneer meerdere vogels tegelijk zitten, zien we wel eens beschadigingen aan bekabeling.
- Brandgevaar: Droog nestmateriaal onder een heet paneel is geen handige combinatie.
Kortom: hoe goed je panelen ook zijn, een nest eronder is vragen om problemen.
En nu?
Heb je een nest ontdekt en is het broedseizoen bezig? (van 15 maart tot 15 juli). Dan is het even afwachten tot de vogels zijn uitgevlogen. Daarna kunnen we samen kijken wat er mogelijk is.
Let op: sommige nesten – zoals van de huismus – zijn het hele jaar door beschermd. Twijfel je? Neem dan contact op met je gemeente of een ecoloog.

Wat kun je doen om vogelnesten te voorkomen?
- Plaats je zonnepanelen buiten het broedseizoen. Dus bij voorkeur na augustus of voor half maart.
- Laat bird blockers plaatsen: dat zijn strips die voorkomen dat vogels onder je panelen kunnen komen. Geen garantie, maar het helpt vaak wel.
- Hang nestkastjes in de tuin. Dan geef je vogels een alternatief dat niet je dak opgaat.
Bij Pebble kijken we bij de planning altijd naar het seizoen. Zitten we midden in het broedseizoen en blijkt er een nest te zijn? Dan wachten we.
Samengevat
- Laat nesten tijdens het broedseizoen met rust
- Plan installaties of onderhoud buiten het broedseizoen
- Vogels kunnen je panelen vervuilen, beschadigen en zelfs brandgevaar veroorzaken
- Voorkomen is beter dan genezen, maar altijd binnen de regels
Meer weten?
Wil je zeker weten dat je goed zit met de natuurregels? Of heb je een nest ontdekt en twijfel je wat je kunt doen?
Stuur ons een foto of bel even, dan kijken we met je mee.
Referenties van Pebble Zonnepanelen
Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan!
Wil je in gesprek over de mogelijkheden van een laadpaal voor jouw woning of bedrijfspand? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan om de mogelijkheden te bespreken. Van tevoren nog vragen? Stel ze gerust via het contactformulier.